Μπάιντεν: Το Ισραήλ «αρχίζει να χάνει υποστήριξη» λόγω των αδιακρίτων βομβαρδισμών της Γάζας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τρίτη ότι το Ισραήλ αρχίζει να χάνει την υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα με τους αδιάκριτους βομβαρδισμούς της Γάζας που έχουν σκοτώσει χιλιάδες Παλαιστίνιους πολίτες.

«Αρχίζουν να χάνουν αυτή την υποστήριξη», είπε ο Μπάιντεν σε εκδήλωση συγκέντρωσης χρημάτων στην Ουάσιγκτον. Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πρέπει να αλλάξει την σκληροπυρηνική κυβέρνησή του.

lang="en" dir="ltr">Biden warns Israel is ‘starting to lose support’ over massive civilian death toll in Gaza bombingshttps://t.co/1iqmYK1O8H

— The Independent (@Independent) December 12, 2023

Μιλώντας σε χορηγούς των Δημοκρατικών στην Ουάσιγκτον, ο Μπάιντεν είπε ότι ο πρωθυπουργός Νετανιάχου έχει μια «σκληρή απόφαση να πάρει».

«Αυτή είναι η πιο συντηρητική κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ», είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι η ισραηλινή κυβέρνηση «δεν θέλει μια λύση δύο κρατών».

Ο Μπάιντεν είπε ότι το Ισραήλ αρχίζει να χάνει την υποστήριξη σε όλο τον κόσμο και είπε ότι ο Νετανιάχου «πρέπει να ενισχύσει και να αλλάξει» την ισραηλινή κυβέρνηση για να βρει μια μακροπρόθεσμη λύση στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Οι παρατηρήσεις ήταν από τις πιο ειλικρινείς μέχρι σήμερα του Μπάιντεν όσον αφορά την άποψή του για τη συνεχιζόμενη σύγκρουση. Ως επί το πλείστον έχει σταθεί στο πλευρό του Νετανιάχου με κάθε τρόπο, τόσο με την απρόσκοπτη αποστολή όπλων όσο και με το βέτο στα ψηφίσματα του ΟΗΕ που ζητούν κατάπαυση του πυρός.

BREAKING:

Biden on Netanyahu and Israel:

"Israeli PM Netanyahu has to change his government.

The Israeli government is making it very difficult for the world.

They're starting to lose support due to indiscriminate bombing.

Netanyahu can't say No to a Palestinian state… pic.twitter.com/rhWKTW4WNn

— Megatron (@Megatron_ron) December 12, 2023

Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες μια καθοριστική διαφωνία έχει αναδυθεί μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ, καθώς ο αριθμός των νεκρών αμάχων στη Γάζα αυξάνεται.

Σε τηλεφωνικές συνομιλίες, ο Μπάιντεν ενθάρρυνε τον Νετανιάχου να κάνει περισσότερα για να αποφύγει τις απώλειες αμάχων, αλλά ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης είπαν ότι υπάρχει ένα «κενό» μεταξύ των προθέσεων του Ισραήλ και της πραγματικότητας στο έδαφος.

Δημόσια διαφωνία

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου παραδέχτηκε κι από την πλευρά του την Τρίτη ότι υπάρχει διαφωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σχετικά με τη «μετά-Χαμάς» λωρίδα της Γάζας.

«Ναι, υπάρχει μια διαφωνία όσον αφορά την «επόμενη μέρα της Χαμάς» και ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία και εδώ», είπε ο Νετανιάχου σε δήλωσή του.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω τη θέση μου: δεν θα επιτρέψω στο Ισραήλ να επαναλάβει το λάθος του Όσλο», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις Συμφωνίες του Όσλο με τους Παλαιστίνιους τη δεκαετία του 1990.

«Η Γάζα δεν θα είναι η Χαμάς-σταν ούτε η Φατάχ-σταν», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις δύο μεγάλες παλαιστινιακές ομάδες.

Τη Δευτέρα, ο Μπάιντεν είπε ξανά ότι διαφωνεί σε μεγάλο βαθμό με τον Νετανιάχου για τη μεταπολεμική περίοδο στη Γάζα.

Ο Νετανιάχου αντιτίθεται στις προσπάθειες των ΗΠΑ να επιτρέψουν στην Παλαιστινιακή Αρχή να κυβερνήσει τη Λωρίδα της Γάζας μετά το τέλος του συνεχιζόμενου ισραηλινού πολέμου στην αποκλεισμένη περιοχή. Η Ουάσιγκτον, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρχει μια παλαιστινιακή αρχή ή κυβέρνηση στη Γάζα στη μεταπολεμική περίοδο.

Το Ισραήλ βομβάρδισε τη Λωρίδα της Γάζας από αέρος και ξηρά, επέβαλε πολιορκία και εξαπέλυσε χερσαία επίθεση ως αντίποινα για μια διασυνοριακή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Τουλάχιστον 18.412 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 50.100 τραυματίστηκαν στην ισραηλινή επίθεση από τότε, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας.

Ο αριθμός των νεκρών από το Ισραήλ στην επίθεση της Χαμάς ανήλθε σε 1.200, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

O Μπάιντεν θέλει το Ισραήλ να ολοκληρώσει τον πόλεμο μέχρι το τέλος του χρόνου

Επικαλούμενo τρεις ανώνυμους αξιωματούχους στο Τελ Αβίβ, το Politico αναφέρει ότι η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε στο Ισραήλ ότι έχει προθεσμία μέχρι το τέλος του 2023 για να ολοκληρώσει τον πόλεμο στη Γάζα κατά της Χαμάς.

Το αμερικανικό μέσο σημειώνει την προειδοποίηση του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν την περασμένη εβδομάδα ότι το Ισραήλ πιθανότατα έχει «εβδομάδες» για να ολοκληρώσει τις μάχες, αλλά επίσης υπογραμμίζει τα σχόλια του αναπληρωτή συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Φάινερ ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει δώσει «τελική προθεσμία» στο Ισραήλ.

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος φαίνεται να απορρίπτει την προοπτική μιας προθεσμίας από τις ΗΠΑ.

«Μας συμβούλεψαν να μην πάμε στη Γάζα, αλλά το κάναμε», είπε ο αξιωματούχος στο Politico.

«Πήγαμε στη Γάζα γιατί μόνο έτσι μπορούσαμε να καταστρέψουμε τη Χαμάς και να απελευθερώσουμε τους ομήρους μας. Μας είπαν, μην πηγαίνετε στα τούνελ του τρόμου. Αλλά αν δεν μπούμε στα τούνελ του τρόμου, δεν υπάρχει περίπτωση να καταστρέψουμε τη Χαμάς. Μας είπαν να μην πηγαίνουμε στα νοσοκομεία παρόλο που χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς ως κέντρα διοίκησης και ελέγχου, αλλά πήγαμε σε αυτά τα νοσοκομεία και κάναμε ό,τι έπρεπε να κάνουμε».

«Και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να φτάσουμε στην αποφασιστική νίκη», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Διαβάστε επίσης:

Πολωνία: Σε αμοκ ακροδεξιός βουλευτής αδειάζει πυροσβεστήρα σε εβραϊκή μενορά (Video)

«Βόμβα» από το Κρεμλίνο: Στην BlackRock ο ορυκτός πλούτος της Ουκρανίας, σε αντάλλαγμα για αμερικανική βοήθεια

Το «Σχέδιο Ρουάντα» θα κρίνει το πολιτικό μέλλον του Ρίσι Σούνακ

Keywords
Τυχαία Θέματα
iNews > Ειδήσεις > Το Ποντικι
Μπάιντεν, Ισραήλ, Γάζας,bainten, israil, gazas