Μπαρμπούνια στο φούρνο, με σπιτικό πουρέ πατάτας

Μια υγιεινή συνταγή που γίνεται γρήγορα, με λίγα και οικονομικά υλικά και μας επιτρέπει να απολαύσουμε το ιδιαίτερα νόστιμο κρέας του μπαρμπουνιού.

Συνοδέψτε τα ψαράκια με υπέροχο σπιτικό πουρέ πατάτας, ή με ψητές πατάτες φούρνου, δίπλα σε μια φρέσκια σαλάτα εποχής.

Υλικά για τη Συνταγή

4 μπαρμπούνια, καθαρισμένα

Χυμό από ½ λεμόνι ή και παραπάνω

1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο

1 ολόκληρο λεμόνι, κομμένο σε φέτες

1 δαφνόφυλλο

2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες

50

ml ελαιόλαδο

Αλατοπίπερο κατά βούληση

Εκτέλεση

1.Αρχικά καθαρίστε καλά τα ψάρια, αφαιρώντας τα λέπια και τα εντόσθια τους, ιδανικά κάτω από το τρεχούμενο νερό της βρύσης. Μπορείτε να ζητήσετε από τον ιχθυοπώλη να κάνει την παραπάνω διαδικασία, σε κάθε περίπτωση όμως βεβαιωθείτε ότι είναι απόλυτα καθαρά και έτοιμα για μαγείρεμα.

2. Αλατοπιπερώστε τα μέσα και έξω και τοποθετήστε τα σε ένα ταψί, αφήνοντας κενά μεταξύ τους. Προσθέστε τη δάφνη και ραντίστε τα παντού με το χυμό από το λεμόνι και την κουταλιά της σούπας μηλόξυδο.

3. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200ο C και παράλληλα σοτάρετε σε ένα τηγάνι το λεπτοκομμένο σκόρδο μαζί με το ελαιόλαδο, μέχρι να ροδίσει ελαφρά.

4. Μόλις είναι έτοιμο το σκόρδο, περιχύστε τα μπαρμπούνια με το σοταρισμένο σκόρδο και ότι έχει περισσέψει από το λαδάκι και βάλτε τα στο φούρνο.

5. Ψήστε τα για 8-10 λεπτά ή μέχρι να ασπρίσουν τα μάτια τους και να αποκολλάται η σάρκα από το κόκαλο. Σερβίρετε με πουρέ πατάτας και τις φέτες από το ολόκληρο λεμόνι και συνοδέψτε με σπιτικό πουρέ πατάτας ή ψητές πατάτες φούρνου και σαλάτα εποχής.

Για τον σπιτικό πουρέ πατάτας

Υλικά για τη Συνταγή

1 ½ κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους 2,5 εκατοστών

1 κουταλιά της σούπας αλάτι για τον βρασμό

4 κουταλιές της σούπας (60 γραμμάρια) βούτυρο

½ φλιτζάνι γάλα χλιαρό

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Λίγο πιπέρι

Μαϊντανό ή σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Βάλτε σε μια κατσαρόλα τις πατάτες και προσθέστε νερό τόσο ώστε να είναι 10 εκατοστά πάνω από τις πατάτες. Ρίξτε το αλάτι και φέρτε σε βρασμό πάνω σε δυνατή φωτιά. Μόλις κοχλάσει το νερό, χαμηλώστε την ένταση και σιγομαγειρέψτε για 15 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και μόλις τρυπιούνται με το πιρούνι, να διαλύονται. Στραγγίστε τις και επιστρέψτε τις στην ίδια κατσαρόλα. Αφήστε τις μέσα για 1 λεπτό, ανακινώντας κάθε τόσο το σκεύος ώστε να επιταχύνετε την εξάτμιση του νερού. Προσθέστε τα αρωματικά και τα μπαχαρικά και πολτοποιήστε τις μαζί με όσο γάλα θέλετε για να επιτύχετε τη σύσταση που επιθυμείτε. Μην χρησιμοποιήσετε ραβδομπλέντερ, μούλτι ή επεξεργαστή με λεπίδες, αλλά μίξερ βάσης ή χειρός ή ιδανικά το ειδικό εργαλείο πρέσα για πουρέ. Σταματήστε το χτύπημα στο σημείο που οι πατάτες παίρνουν μια κρεμώδη υφή (ας έχουν μερικά κομμάτια) και έχετε κατά νου ότι χρησιμοποιώντας τις συσκευές θα πρέπει να προσέξετε να μην ενεργοποιηθεί το άμυλο γιατί πολύ γρήγορα ο πουρές μπορεί να πάρει μια κολλώδη υφή.

Διαβάστε επίσης:

Καπκέικς με γεύση τιραμισού

Μπρουσκέτες με τυρί, πιπεριά Φλωρίνης, τοματίνια και βασιλικό

Σπιτικό λιμοντσέλο, το λικέρ του ήλιου

Keywords
Τυχαία Θέματα