Χαμάς: Ποιος είναι ο ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ;

Με το βλέμμα στραμμένο στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή είναι η διεθνής κοινότητα και τα ΜΜΕ, μετά την αιφνίδια επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ το πρωί του Σαββάτου.

Από την έναρξη των συγκρούσεων, έρχονται στο φως της δημοσιότητας ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από τη δράση των ένοπλων μαχητών της Χαμάς. Ποια, όμως, είναι η Χαμάς και ποιο

ρόλο έχει διαδραματίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια στην κρίση της Μέσης Ανατολής;

Απαντήσεις έρχεται να δώσει το βρετανικό BBC, το οποίο με έναν οδηγό που δημοσιεύει, φωτίζει μερικά σημεία γύρω από την παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση της Χαμάς.

Η Χαμάς, λοιπόν, είναι μια παλαιστινιακή ισλαμιστική σουνιτική παραστρατιωτική οργάνωση που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας. Είναι ορκισμένος πολέμιος του Ισραήλ και έχει πραγματοποιήσει αρκετές μάχες εναντίον του από τότε που ανέλαβε την εξουσία στη Γάζα το 2007.

Σε αυτές τις θανατηφόρες επιθέσεις, η Χαμάς έχει εκτοξεύσει χιλιάδες ρουκέτες στο Ισραήλ.

Η Χαμάς στο σύνολό της, ή σε ορισμένες περιπτώσεις η στρατιωτική της πτέρυγα, έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο. Διεθνείς οργανισμοί την κατηγορούν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ωστόσο, η Χαμάς υποστηρίζεται από το Ιράν, το οποίο την χρηματοδοτεί και της παρέχει όπλα και εκπαίδευση.

Λωρίδα της Γάζας

Η Λωρίδα της Γάζας είναι μια παράκτια περιοχή μήκους 41 χιλιομέτρων και πλάτους 10 χιλιομέτρων μεταξύ του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Μεσογείου. Εκεί ζουν περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι και έχει μια από τις υψηλότερες πληθυσμιακές πυκνότητες στον κόσμο.

Το Ισραήλ ελέγχει τον εναέριο χώρο πάνω από τη Γάζα και την ακτογραμμή της και ορίζει ποιος αλλά και ποια αγαθά επιτρέπεται να εισέρχονται και να εξέρχονται από τα σύνορα. Ομοίως, η Αίγυπτος ελέγχει ποιος περνάει από τα σύνορά της με τη Γάζα.

Σχεδόν το 80% του πληθυσμού της Γάζας εξαρτάται από τη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Γιατί μάχονται Ισραήλ και Χαμάς;

Εδώ και πολλά χρόνια, υπάρχει αδιάλειπτη ένταση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Όμως, η αιματηρή επίθεση του Σαββάτου έγινε απροειδοποίητα. Η Χαμάς εκτόξευσε χιλιάδες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, ενώ δεκάδες μαχητές παραβίασαν τα σύνορα σκοτώνοντας εκατοντάδες πολίτες και αιχμαλωτίζοντας πολλούς ακόμη.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ εξαπέλυσε άμεσα αεροπορικές επιδρομές, λέγοντας ότι στόχευε τις τοποθεσίες των μαχητών στη Γάζα.

Πόσο πρωτοφανής είναι αυτή η επίθεση;

Όπως αναφέρει ο συντάκτης του BBC Jeremy Bowen, πρόκειται για την πιο φιλόδοξη επιχείρηση που έχει εξαπολύσει ποτέ η Χαμάς αλλά και την πιο σοβαρή διασυνοριακή επίθεση που έχει αντιμετωπίσει το Ισραήλ εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Πρόκειται για αποτυχία των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών;

Ναι, λέει ο ανταποκριτής του BBC Frank Gardner. Με τις συνδυασμένες προσπάθειες της Shin Bet (ισραηλινής εσωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών), της Μοσάντ (διεθνής υπηρεσίας κατασκοπείας του Ισραήλ) και όλων των μέσων των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, είναι πραγματικά απορίας άξιον το γεγονός ότι κανείς δεν έλαβε δράση ενώ αποτελούν τις καλύτερες υπηρεσίες μυστικών πληροφορίων στη Μέση Ανατολή.

Άλλωστε, κατά μήκος του συνοριακού φράχτη μεταξύ της Γάζας και του Ισραήλ, υπάρχουν παντού κάμερες, αισθητήρες κίνησης στο έδαφος και τακτικές περιπολίες του στρατού ενώ ο φράχτης με τα συρματοπλέγματα υποτίθεται ότι έχει ως στόχο να αποτρέπει τέτοιες εισβολές.

Διαβάστε επίσης:

Τρόμος στη Μ. Ανατολή: Πάνω από 1.000 νεκροί και παγκόσμια ανησυχία

Σικάγο: «Παγίδα θανάτου» για 1000 πτηνά – Σκοτώθηκαν πέφτοντας σε γυάλινο κτίριο

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Χαμάς πήρε όμηρο επιζήσασα του Ολοκαυτώματος

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χαμάς, Ποιος, Ισραήλ,chamas, poios, israil