Χριστουγεννιάτικα έθιμα απ όλο τον κόσμο: Μάγισσες, κόκκινα εσώρουχα και τηγανιτές…κάμπιες (Videos)

Αυτές οι μέρες είναι οι πιο όμορφες του χρόνου, λένε όσοι πιστεύουν στη μαγεία των Χριστουγέννων. Και σε ορισμένες γωνιές του κόσμου φροντίζουν να κρατήσουν αυτή τη μαγεία με παράξενα έθιμα.

Ιδού κάποια από τα πιο ξεχωριστά έθιμα:

Σουηδία – Η αχυρένια κατσίκα

Κάθε χρόνο μπροστά στο κάστρο Slottstorget, στο Gävle της Σουηδίας στήνεται για αχυρένια κατσίκα που έχει ύψος 13 μέτρων. Η παράδοση ξεκίνησε το 1966 από μια ιδέα του διαφημιστή Στιγκ Γκέιβλεν, που πίστεψε ότι θα ήταν ωραίο να κατασκευάσει μια εκδοχή του σουηδικού Yule Goat- της φιγούρας που προέρχεται από τα παγανιστικά έθιμα των γερμανικών φύλλων. Τελικά η ιδέα του άρεσε και καθιερώθηκε.

Ωστόσο κατά καιρούς έγιναν απόπειρες … απαγωγής της εμβληματικής κατσίκας. Μια φορά προσπάθησαν να την αρπάξουν με ελικόπτερο, μιαν άλλη παρασύρθηκε από αυτοκίνητο και 16 φορές έγιναν απόπειρες να παραδοθεί στις φλόγες (κάποιες από τις οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να γίνει στάχτη η κατσίκα). Μάλιστα οι φανατικοί του τζόγου, στοιχηματίζουν κάθε χρόνο για τις πιθανότητες που έχει η αχυρένια κατσίκα να … επιβιώσει από τα σχέδια των εμπρηστών.

Μεξικό- Η νύχτα με τα Ραπανάκια

Στην πολιτεία Οαξάκα του Μεξικού, υπάρχει η παράδοση να διοργανώνεται καλλιτεχνικός διαγωνισμός για το ωραιότερο σκαλιστό ραπανάκι.. Είναι η λεγόμενη «Νύχτα με τα Ραπανάκια» και άρχισε το 1897, από πλανόδιους πωλητές λαχανικών που προσπαθούσαν να βρουν διάφορους τρόπους για να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Με τα ραπανάκια, λοιπόν, έφτιαχναν διάφορα «γλυπτά» και μαζεύονταν στην κεντρική πλατεία τέτοιες μέρες κάθε χρόνο για να πουλήσουν την πραμάτεια τους.

Τώρα μαζεύονται στην ίδια πλατεία χιλιάδες επισκέπτες για να θαυμάσουν τα έργα των καλλιτεχνών, που δεν σκαλίζουν μόνο ραπανάκια, αλλά και διάφορα άλλα λαχανικά, δημιουργώντας παραστάσεις που συχνά είναι εμπνευσμένες από την θρησκευτική παράδοση.

Αυστρία, Γερμανία – Κράμπους

Σε πολλές χώρες, ο Αη-Βασίλης (με όποια μορφή κι αν έχει επικρατήσει) φτάνει για να φέρει τα δώρα στα παιδιά. Ωστόσο στην Αυστρία, την Γερμανία και σε κάποια τμήματα της ανατολικής Ευρώπης η παράδοση έχει και … κακό.

Πρόκειται για τον Κράμπους, που είναι μισή κατσίκα, μισός δαίμονας, που λέγεται πως τριγυρνά στους δρόμους κρατώντας ένα ψάθινο καλάθι κι αναζητεί τους άτακτους νεαρούς, για να τους δώσει ένα μάθημα…

Νότια Αφρική – τηγανιτές κάμπιες

Στη Νότια Αφρική τα Χριστούγεννα συνοδεύονται από μία γαστρονομική παράδοση που στη Δύση ακούγεται παράξενη: η πιο σπουδαία λιχουδιά είναι οι τηγανιτές κάμπιες.

Οι κάμπιες και συγκεκριμένα εκείνες που είναι από το είδος του αυτοκρατορικού σκόρου μαγειρεύονται από τους Νοτιοαφρικανούς την μέρα των Χριστουγέννων και προσφέρονται ως εκλεκτό έδεσμα. Λέγεται πως αυτά τα τραγανά σνακ είναι εξαιρετικά θρεπτικά και έχουν γεύση που θυμίζει τσάι.

Τσεχία – τα γοβάκια των ανύπαντρων

Στην Τσεχία πιστεύεται ότι οι ανύπαντρες γυναίκες μπορούν να προβλέψουν αν θα βρουν τον εκλεκτό της καρδιάς τους την χρονιά που έρχεται, πετώντας παπούτσια …

Το «γοβάκι της ανύπαντρης» πετιέται πάνω από τον ώμο και αν προσγειωθεί με την φτέρνα προς την πόρτα του σπιτιού, τότε η νεαρή θα μείνει ανύπαντρη. Αν όμως η μύτη του παπουτσιού δείχνει προς την πόρτα, τότε είναι καιρός να … ξεπορτίσει και η οικογένεια μπορεί ν΄ αρχίσει τις προετοιμασίες γάμου. Κάπου στο δρόμο θα βρεθεί κι ο γαμπρός.

Ιταλία – Λα Μπεφάνα ( Η Καλή Μάγισσα)

Στην Ιταλία, το τέλος της εορταστικής περιόδου γιορτάζεται στις 6 Ιανουαρίου, την μέρα των Επιφανίων. Το προηγούμενο βράδυ, η Μπεφάνα, μια φιλική μάγισσα, συνηθίζει να φέρνει γλυκά και δωράκια στα παιδιά που ήταν φρόνιμα, για να τα ανταμείψει.

Αυτά που ήταν άτακτα, παίρνουν …. Κάρβουνο, κρεμμύδια και σκόρδα.

Η Μπεφάνα μπαίνει στα σπίτια από την καμινάδα και τα παιδιά της αφήνουν μπροστά στο τζάκι μια λιχουδιά κι ένα ποτήρι κρασί για να την ευχαριστήσουν για τον κόπο της.

Ισπανία – κόκκινα εσώρουχα

Στην Ισπανία πολλοί υποδέχονται τον καινούριο χρόνο φορώντας τα «Μπράγας Ρόχας», δηλαδή κόκκινα εσώρουχα. Λέγεται πως όποιος και όποια φορέσει κόκκινα εσώρουχα, έχει περίπου εξασφαλίσει καλή τύχη για την καινούρια χρονιά.

Στο χωριό Λα Φοντ δε λα Φιγουέρα, κοντά στη Βαλένθια, διοργανώνεται μάλιστα «Κούρσα με Κόκκινα Εσώρουχα», όπου οι ντόπιοι συμμετέχουν σε αγώνα δρόμου φορώντας μόνο τα κόκκινα εσώρουχά τους, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.

Ουαλία – Mari Lwyd

Μια από τις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις στην Ουαλία είναι το Mari Lwyd, που σημαίνει «Η Γκρίζα Φοράδα». Είναι το όνομα που δίνουν σε ένα κρανίου αλόγου, το οποίο μεταφέρεται από πόρτα σε πόρτα, από μια ομάδα ανθρώπων που συνοδεύονται από παραδοσιακή μουσική. Το κρανίο είναι στολισμένο με κορδέλες, φώτα και ένα λευκό μανδύα.

Γουατεμάλα- Το Κάψιμο του Διαβόλου

Κάθε χρόνο, το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου οι Γουατεμαλτέκοι στήνουν φωτιές και καίνε ομοιώματα του διαβόλου. Με τα «κάψαλα» αυτά, αρχίζει η γιορτινή περίοδος των Χριστουγέννων.

Το έθιμο είναι γνωστό ως « La quema del diablo» και οι κάτοικοι της Γουατεμάλας το θεωρούν και ως ευκαιρία για να ξεφορτωθούν ό,τι άρχηστο μάζεψαν στο σπίτι τους την περασμένη χρονιά και να το πετάξουν στην φωτιά.

Πηγή: Daily Mail

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στο Περού: Επτά νεκροί μετά από κατάρρευση χρυσωρυχείου

Πράγα: Το προφίλ του μακελάρη που σκόρπισε τον θάνατο – Η πιθανή εμπλοκή σε άλλους φόνους και η βοήθεια από τη φίλη του (Video)

Δυτική Όχθη: Τετραπλασιάστηκε η υποστήριξη στη Χαμάς – Αποκαλυπτική έρευνα για τις τάσεις στην παλαιστινιακή κοινωνία

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χριστουγεννιάτικα, Μάγισσες, …κάμπιες Videos,christougenniatika, magisses, …kabies Videos