Δέκα απλά βήματα για κάνετε το σπίτι σας και τη ζωή σας περισσότερο …«πράσινα» (Videos/Photos)

Είναι δέκα απλές συνήθειες. Δέκα συνήθειες που εάν τις ακολουθήσουμε θα κάνουμε καλό στο περιβάλλον, θα συμβάλλουμε με τρον τρόπο μας περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, θα μειώσουμε την κατανάλωση της ενέργειας και θα βελτιώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα πάνω στον πλανήτη.

Τις έχουν σταχυολογήσει οι ειδικοί και έχουν υπολογίσει ακριβως το όφελος από αυτές. Ας τις δούμε:

1. Σβήστε τα φώτα, όταν φεύγετε από οποιοδήποτε δωμάτιο. Θυμίζει συμβουλή του παππού ή της γιαγιάς. Μπορεί να το έκαναν για να μην γράφει

το ρολόι και ανέβει ο λογαριασμός. Και τώρα πάντως η συμβουλή είναι η ίδια. Και απολύτως απαραίτητη για την αποφυγή ενεργειακής σπατάλης

2. Κλείστε και βγάλτε εντελώς από την πρίζα τον υπολογιστή ή το λάπτοπ σας, στο τέλος της ημέρας. Η κατάσταση “Standby”, στις ηλεκτρονικές συσκευές, συνεχίζει να «τρώει» ενέργεια, ακόμη και όταν αυτές δεν είναι σε χρήση. Αν έχετε συνδέσει όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιείτε με ένα πολύμπριζο, είναι πολύ εύκολο να κάνετε το σωστό, αφού έχετε να πατήσετε μόνο ένα κουμπί.

2. Χρησιμοποιείστε ξεχωριστούς οικιακούς κάδους σκουπιδιών για χαρτιά, πλαστικά, γυάλινα ή μεταλλικά αντικείμενα.

3. Το έχετε ακούσει πολλές φορές ξανά: Χρησιμοποιήστε λιγότερο χαρτί. Υπάρχουν πια τόσες εναλλακτικές λύσεις, που δεν χρειάζεται, σχεδόν ποτέ, να χρησιμοποιείτε χαρτί για λογαριασμούς, έγγραφα, ακόμα και εφημερίδες. Αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε χαρτί, χρησιμοποιήστε το  έξυπνα.

Τυπώστε και από τις δύο πλευρές, χρησιμοποιώντας το ασπρόμαυρο μελάνι, είναι πιο αποτελεσματικό. Ξαναχρησιμοποιήστε κακές εκτυπώσεις σας, για σημειώσεις.

4. Αν έχετε τη δυνατότητα να πάτε στη δουλειά σας με ποδήλατο, αρπάξτε αυτήν την ευκαιρία. Θα βελτιώσετε και την υγεία σας και την ψυχική σας διάθεση. Ή εάν είναι κοντά χρησιμοποιήστε τα πόδια σας. Παρκάρετε το αμάξι λίγο πιο μακριά και περπατήστε.

Όταν με το καλό τελειώσει η περιπέτεια με τον κορωνοϊό χρησιμοποιήστε μέσα μαζικής μεταφοράς και προτιμήστε, εάν είναι δυνατόν όσα κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια (μετρό, ηλεκτρικός, τρόλεϊ, τραμ, προαστιακός) ή λεωφορεία με φυσικό αέριο (τα «πράσινα» λεωφορεία)

5. Αγοράζουμε λαχανικά, φρούτα, λουλούδια εποχής. Είτε πρόκειται, για λουλούδια, είτε για φρούτα, είτε για λαχανικά προτιμούμε αυτά που είναι εποχής (όχι ντομάτες στο καταχείμωνο, ούτε λάχανο τον Αύγουστο).

6. Ας πάρουμε, από το σπίτι μας, την τσάντα, για τα ψώνια, όταν πηγαίνουμε, στην αγορά. Δε χρειάζεται να παίρνουμε, κάθε φορά, που ψωνίζουμε και άλλη πλαστική σακούλα, από το κατάστημα. Όταν γυρίζουμε, στο σπίτι, διπλώνουμε τη σακούλα και την παίρνουμε μαζί μας, την επόμενη φορά, που θα βγούμε για ψώνια. Θα ήταν ακόμα καλύτερο, αν είχαμε μια πάνινη τσάντα, για αυτές τις δουλειές.

7. Χρησιμοποιούμε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, όσο περισσότερο μπορούμε. Η ενέργεια, που απαιτείται, για να κατασκευαστεί μια μπαταρία, είναι 50 φορές περισσότερη, από όλη την ενέργεια, που μια μπαταρία παράγει, σε όλη τη διάρκεια της ζωής της.

Ανακυκλώνουμε τις μεταχειρισμένες μπαταρίες μας.

8. Διορθώνουμε κάθε βρύση, που στάζει.

Τοποθετούμε, στο καζανάκι μας, ένα μηχανισμό, που διασφαλίζει ότι μπορούμε να επιλέξουμε μεγάλη ή μικρή ροή νερού. Έτσι, θα μειώσουμε την ποσότητα του νερού, που ρίχνει το καζανάκι μας, στην τουαλέτα.

9. Προτιμούμε να κάνουμε ντους, αντί να γεμίζουμε τη μπανιέρα, για να μουλιάσουμε. Το νερό, με το οποίο γεμίζει μια μπανιέρα, είναι αρκετό, για 3 ντους. Φροντίζουμε το ντους μας να διαρκέσει λιγότερο, από 5 λεπτά. Δεν είναι ανάγκη να καθόμαστε, με τις ώρες, κάτω από το νερό.

Όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας, κλείνουμε τη βρύση. Δε χρειάζεται να σπαταλάμε νερό, αφήνοντας τη βρύση να τρέχει, χωρίς λόγο.

Το νερό, από το ντους μας, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε, για σφουγγάρισμα.

Το νερό, από το πλύσιμο των λαχανικών μας, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε, για να ποτίσουμε τα λουλούδια μας.

10. Πλένουμε τα μπαλκόνια μας, χρησιμοποιώντας κουβάδες και όχι λάστιχο.

Digital Banks: Εκτοξεύουν τζίρους, πελατεία και «τρομάζουν» τις παραδοσιακές τράπεζες – Τι γίνεται στην Ελλάδα

Από την Τοπαλούδη στην Καρολάιν – Οι γυναικοκτονίες στην Ελλάδα και η προβληματική κάλυψη από τα ΜΜΕ

Οι Σοβιετικές «Θερμοπύλες» – Η αυτοθυσία των μαχητών στο οχυρό Μπρέστ (Photos)

Keywords
Τυχαία Θέματα