Διακαναλική Μητσοτάκη: Μονόδρομος η αυτοδυναμία

Η πολιτική ένταση που προκάλεσε το πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου βρέθηκε στο επίκεντρο της διακαναλικής συνέντευξης που παραχώρησε ο πρόεδρος της ΝΔ, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας.

Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη ερώτηση που δέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφορούσε ακριβώς αυτή την τραγωδία και τις κατηγορίες που εκτόξευσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την τακτική που ακολουθούσε η κυβέρνηση της ΝΔ

(ισχυριζόμενος ότι συνεχίζεται και τώρα). Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι για την κυβέρνησή του πρώτες προτεραιότητες για την κυβέρνησή του ήταν η μείωση των μεταναστευτικών ροών, οι προστασία των τοπικών κοινωνιών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, η προστασία των αυσυνόδευτων ανηλίκων και η επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, αναφέροντας ότι σήμερα στα νησιά υπάρχουν λιγότεροι από 4.000 μετανάστες, έχουν αναπνεύσει τα νησιά, υπάρχουν σύγχρονες δομές, μπήκε τέλος στο κολαστήριο της Μόριας και τα ασυνόδευτα ανήλικα βρίσκονται πλέον σε ειδικές δομές.

Ο Κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι η Ελλάδα οικειοθελώς υποδέχθηκε από το Αφγανιστάν σχεδον 1.000 γυναίκες που κινδύνευαν από τους Ταλιμπάν, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν μετρήσιμα αποτελέσματα από την πολιτική της κυβέρνησή του για το μεταναστευτικό, καθώς, όπως είπε, με βάση τα στοιχεία έχουν χαθεί πολύ λιγότεροι άνθρωποι από όσοι χάθηκαν το 2015-2019. «Αυτό που κάναμε ήταν να συντρίψουμε τα κυκλώματα των διακινητών. Οσο λιγότερες βάρκες υπάρχουν, τόσο λιγότερες ζωές θα χάνονται», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Ευρώπη άλλαξε την πολιτική και φάνηκε να υιοθετεί την άποψη της κυβέρνησης, ότι, δηλαδή, δεν μπορεί να υπάρχει ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική αν δεν φυλάσσονται τα σύνορά της Ελλάδας.

Τέλος, απαντώντας στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι η πλειοψηφία αιφνιδιάζεται από τον κ.Τσίπρα που ρίχνει ευθύνες στο λιμενικό και δεν βρίσκει να πει μία κουβέντα για τα «άθλια υποκείμενα», τους διακινητές, προσθέτοντας ότι «ως προς τη φερόμενη ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ και του κ.Τσίπρα δεν είδα κάτι τέτοιο για το κολαστήριο της Μόριας» και ότι «η χώρα μας καταδικάστηκε γι αυτή την έλλειψη ανθρωπιάς. Αυτά δεν υπάρχουν πια». Τόνισε δε ότι αν η ΝΔ επανεκλεγεί κυβέρνηση, θα συνεχίσει να εφαρμόζει την ίδια πολιτική στο μεταναστευτικό.

Κάνοντας μια γενικότερη τοποθέτηση για την ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι υπάρχει μια αρχική συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επισημαίνοντας ότι αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι καλύτερο από το Δουβλίνο και ικανοποιεί πάγιες ελληνικές θέσεις, αλλά και τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλά σημεία που επιδέχονται βελτίωσης. Αναφερόμενος σε οργανωμένες πολιτικές οικονομικής μετανάστευσης, λόγω ανάγκης εργατικών χεριών, επισήμανε ότι αυτή θα πρέπει να γίνει με δικούς μας όρους και ότι όσοι αιτούντες άσυλο δεν το λαμβάνουν, θα πρέπει να επιστρέφουν στις χώρες προέλευσής τους.

Περί Ροδόπης

Όσον αφορά στο ζήτημα που έχει ανακινήσει η ΝΔ για τη Ροδόπη και τους βουλευτές που εξέλεξε εκει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της ΝΔ κατ’ αρχάς ξεκαθάρισε ότι οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι Ελληνες πολίτες όπως και οι υπόλοιποι και ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία διάκριση, προσθέτοντας, μάλιστα, ότι η πολιτική της ισονομίας εγκαινιάστηκε από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και συνεχίστηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΟΣΚ και υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική αυτή θα πρέπει να είναι κοινός τόπος όλων των κομμάτων. Εντούτοις, επισήμανε ότι το τουρκικό προξενείο ήθελε μία μειονότητα τουρκική και αποκομμένη και αυτό είναι ενάντια στη συνθήκη της Λοζάνης.

Όσον αφορά στην πολιτική ένταση που έχει προκληθεί μετά τις εκλογές της 25ης Μαΐου, ο Κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το θέμα ανακινήθηκε με πρωτοβουλία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ της Ροδόπης τα οποία έλεγαν επί λέξη συγχαρητήρια στο τουρκικό προξενείο που παρενέβη στη Ροδόπη, αυτά τα είπε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ διευκρίνισε ότι ενημέρωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε πριν από τις εκλογές και μία στις 26 Μαΐου, όταν ο ίδιος -όντας ακόμα πρωθυπουργός- ενημερώθηκε από την ΕΥΠ και αναλυτικά εξηγούσε τι έκανε το τουρκικό προξενείο, λέγοντας ότι ο ίδιος ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα και του έδωσε όλα τα στοιχεία για την παρέμβαση του τουρκικού προξενείου.

Νέα επίθεση στον Ανδρουλάκη

Ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου, ο πρόεδρος της ΝΔ ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο τρίτων εκλογών τον Αύγουστο, ενδεχόμενο που ο ίδιος είχε αφήσει ανοιχτό αν το κόμμα του δεν πετύχει αυτοδυναμία στη νέα κάλπη. Ο Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε μεν τη βεβαιότητα ότι θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση και δεν θα χρειαστούν τρίτες κάλπες, ωστόσο δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, αρνείται σε κάθε περίπτωση να συνεργαστεί με τη ΝΔ και ότι «με μεγάλη ανευθυνότητα λέει να κυβερνήσει η ΝΔ με δεξιά κόμματα, αρκεί να μην είναι ο ίδιος εκεί».

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι «θεωρώ ότι αυτά καθιστούν την αυτοδύναμη ΝΔ μονόδρομο. Οποιαδήποτε δυνατότητα συνεργασίας με κόμματα ή κομματίδια στα δεξιά της ΝΔ δεν υπάρχει. Μόνο με το ΠΑΣΟΚ θα εξετάζαμε συνεργασία, αλλά από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ μας κλείνει κατάμουτρα την πόρτα, μόνο αυτοδύναμη κυβέρνηση μπορεί να υπάρξει. Στις 25 Ιουνίου ψηφίζουμε για κυβέρνηση, για το ποιος και ποιοι θα πάρουν το μέλλον της πατρίδας μας στις πλάτες τους».

Ελληνοτουρκικά

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι τους τελευταίους μήνες υπήρξε μία αποκλιμάκωση με την Τοιυρκία και ότι θα μπορούσε να υπάρξει μία συνάντηση με τον Ερντογάν και να τεθεί ένα πλαίσιο συζητήσεων για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, προσθέτοντας, επίσης, ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα όπως οι εμπορικές σχέσεις, η πολιτική προστασία, όπου υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας και να υπάρχει ένα καλό κλίμα σχέσεων και όχι «να είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε σε ένταση».

Διαβάστε επίσης:

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Θα τους αλλάξουμε τα φώτα στη Βουλή»

Γιάνης Βαρουφάκης: Του έκλεψαν το κράνος

Εκλογές 2023: Στην τελική ευθεία πριν από τις κάλπες της 25ης Ιουνίου

Keywords
Τυχαία Θέματα