Δίκη για το Μάτι: Ελεύθεροι και οι 6 καταδικασθέντες, σε εξαγοράσιμες μετέτρεψε τις ποινές το δικαστήριο – Πέταξαν καρέκλες οι συγγενείς των θυμάτων (photos)

Ελεύθεροι με εξαγοράσιμες ποινές, αφέθηκαν οι 6 καταδικασθέντες στη δίκη για το Μάτι. Παράλληλα, το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου αναγνώρισε το δικαστήριο στους τέσσερις από τους έξι στην δίκη.

Ελαφρυντικό αναγνωρίστηκε στους Σωτήρη Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη. Δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά στους Βασίλη Ματθαιόπουλο και στον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο.

Η ανακοίνωση του δικαστηρίου

προκάλεσε νέες, εντονότατες, αντιδράσεις από τους κατοίκους. «Να τους δώσετε και επαίνους» ακούστηκε να φωνάζει κάποιος.

Νωρίτερα, το δικαστήριο αποφάσισε την ενοχή 6 εκ των 21 κατηγορουμένων για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 104 νεκρούς.

Αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.

Οι ποινές που επιβλήθηκαν

Και οι έξι καταδικασθέντες τιμωρήθηκαν από 3 ως 111 έτη, με αναστολή. Η εκτιτέα ποινή είναι μόνο 5 έτη, ενώ το δικαστήριο μετέτρεψε τις ποινές σε χρηματικές προς 10 ευρώ την ημέρα.

Όρισε δε, ότι οι ποινές μετατρέπονται σε χρηματικές, με τα ποσά να κυμαίνονται γύρω στις 40.000 ευρώ στον καθένα.

Συγκεκριμένα το δικαστήριο επέβαλε τις ακόλουθες ποινές στους έξι ενόχους:

Στον Σωτήρη Τερζούδη, Αρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 111 έτη με εκτιτέα τα 5 ετώνΣτον Βασίλη Ματθαιόπουλο υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ποινή φυλάκισης 15 ετών έκτιτεα τα 5.Στον Ιωάννη Φωστιέρη, Διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων ποινή φυλάκισης 111 έτη έκτοτε τα 5.Στον Νίκο Παναγιώτοπουλο, Διοικητή της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών ποινή φυλάκισης 111 έτη έκτοτε τα 5.Στον Χαράλαμπο Χιώνη Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής ποινή φυλάκισης 111 έτη εκτιτεα τα 5.Στον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, κάτοικο που φέρεται να έβαλε την πυρκαγιά ποινή φυλάκισης 3 ετών.Οργισμένοι οι συγγενείς των θυμάτων, πέταξαν καρέκλες

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλούν στους κατοίκους του Ματιού οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των έξι κηρυχθεντων ενόχων για την αναγνώριση ελαφρυντικών.

Μόλις ακούστηκε από το δικαστήριο ότι θα μείνουν ελεύθεροι με αναστολή, οι συγγενείς των θυμάτων ξέσπασαν. Κάποιοι πέταξαν καρέκλες, ενώ άλλοι ξέσπασαν σε κλάματα και άλλοι έβριζαν.

«Το δικαστήριο σας αποτελεί προσβολή για τους νεκρούς,τους ζωντανούς και την αλήθεια» άρχισε να φωνάζει κάποιος από το κοινό προκαλώντας φωνές και ξέσπασμα θυμού από άλλους, με αποτέλεσμα να διακόψει την συνεδρίαση το δικαστήριο για λίγη ώρα.

Η ένταση ξεκίνησε όταν οι πολίτες άκουσαν συνήγορο να αναφέρει για τον εντολέα του πως είναι οικογενειάρχης.

«Όλοι έντιμοι οικογενειάρχες είναι… Και εμείς οικογένειες είχαμε..Δεν μπορώ άλλο… Περίμενα έξι χρόνια …Θα το πάθω το εγκεφαλικό σήμερα. Εχετε καταλάβει τι δικάσατε;» είπε μια γυναίκα.

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε ωστόσο και πάλι διακόπηκε μετά από λίγο. Οι κάτοικοι αντιδρούν με χειροκροτήματα αποδοκιμασίας σε κάθε διακοπή ενώ πολλοί από αυτούς φωνάζουν στους δικαστές «Συγχαρητήρια .Τσίπα δεν έχετε;» Με οργή κάποιοι και κλαίγοντας πολλοί άλλοι φωνάζουν στο δικαστήριο «Στην τρύπα σας…Δεν είστε άνθρωποι.. Όλη η Ελλάδα ξέρει τι έγινε στο Μάτι και εμείς βασιζόμαστε σε εσάς.»

Διαβάστε επίσης:

Στο νοσοκομείο ο Λάκης Λαζόπουλος

Δολοφονία στο Μαρούσι: «Έχει ταυτοποιηθεί ο δράστης, θέμα χρόνου η σύλληψη» (video)

Γεωργιάδης για Καλλιάνο: Ο πατέρας του δεν μπήκε σε ΜΕΘ, καθώς δεν προβλεπόταν

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δίκη, Μάτι, Ελαφρυντικά, – Εντονες,diki, mati, elafryntika, – entones