Δίκη για το Μάτι: Φυλάκιση δύο ετών με αναστολή για τον πρώην συντονιστή Ιωάννη Φωστιέρη

Γεγονός είναι η πρώτη καταδίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, τον Ιούλιο του 2018, που προκάλεσε εκατόμβη θυμάτων.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή στον πρώην διοικητή του ΕΣΚΕ, Ιωάννη Φωστιέρη, έναν εκ των βασικών κατηγορουμένων για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι για υπόθεση που αφορά στοιχεία που είχαν παρασχεθεί στους εισαγγελείς που ερεύνησαν τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς.

Ο Ιωάννης Φωστιέρης κατηγορείται για κατάθεση ψευδών

στοιχείων στις εισαγγελικές αρχές που αφορούσαν στις κινήσεις των οχημάτων αξιωματικών την ημέρα της εθνικής τραγωδίας του 2018.

Ο κ. Φωστιέρης, ο οποίος περιλαμβάνεται και στη λίστα των 21 κατηγορουμένων που δικάζονται στη βασική δίκη για την υπόθεση, δικάστηκε μετά από καταγγελίες του αξιωματικού της Πυροσβεστικής, Γιάννη Κώστα, για ανακριβή στοιχεία στο σύστημα Engage, δηλαδή το λογισμικό που καταγράφει τη θέση και την κίνηση των οχημάτων της Πυροσβεστικής.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου καθόταν και ο τότε υπεύθυνος του 199, Χρήστος Γκολφίνος, ο οποίος κρίθηκε αθώος από το δικαστήριο.

Ο κ. Κώστας είχε καταθέσει ως μάρτυρας και στη βασική δίκη για την υπόθεση. Τότε είχε πει στο δικαστήριο πως όταν αναζήτησε στοιχεία για να συντάξει δελτίο για την πυρκαγιά διαπίστωσε ότι υπήρχαν ανακριβή στοιχεία στο σύστημα Engage, το λογισμικό που καταγράφει τη θέση και την κίνηση των οχημάτων της Πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με τον κ. Κώστα, ενημέρωσε αρμοδίως ότι πρέπει να λάβει γνώση και ο εισαγγελέας για τις ανακρίβειες που υπήρχαν.

Ο εισαγγελέας, όμως, όπως κατέθεσε ο αξιωματικός, δεν ενημερώθηκε από τους ανωτέρους του και έτσι «για εμένα ήταν μονόδρομος: το κατήγγειλα στον εισαγγελέα και τον Λιότσιο».

Σημειώνεται ότι στις 29 Απριλίου αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι με τον εισαγγελέα να έχει εισηγηθεί την καταδίκη των εννέα εκ των 21 κατηγορουμένων στην υπόθεση και την αθώωση συνολικά δώδεκα, μεταξύ των οποίων η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου και ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης.

Το δικαστήριο, μετά τη σημερινή ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης αναμένεται να προχωρήσει σε διάσκεψη και να ανακοινώσει την απόφασή του επί της ενοχής των 21 συνολικά κατηγορουμένων τη Μεγάλη Δευτέρα.

Διαβάστε επίσης:

Δίκη Πισπιρίγκου: «Πλείστες αντιφάσεις» βλέπει η εισαγγελέας στην κατάθεση της αδερφής της Ρούλας

Άγιοι Ανάργυροι: Πινγκ πονγκ ευθυνών από τους αστυνομικούς για τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα – Τι δείχνει η ΕΔΕ

Μυτιλήνη: Με 57 μπαλόνια, όσες και οι ψυχές που χάθηκαν στα Τέμπη, υποδέχθηκαν τον πρωθυπουργό

Keywords
Τυχαία Θέματα