Δημοσκόπηση Metron Analysis: Επιμένει η δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση παρά τη μερική επανασυσπείρωση – Παγιώνεται η 2η θέση για ΣΥΡΙΖΑ

Μια τάση μερικής επανασυσπείρωσης γύρω από τη Νέα Δημοκρατία στην πορεία προς τις ευρωκλογές, αποτυπώνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του MEGA, όμως ταυτόχρονα καταγράφονται έντονα στοιχεία δυσαρέσκειας με αφετηρία την οικονομία, την ακρίβεια και ένα συνολικότερο αίσθημα ανασφάλειας.

Στην πρόθεση ψήφου

η ΝΔ σημειώνει άνοδο 2,2% (26,8%), ο ΣΥΡΙΖΑ σταθεροποιείται στη δεύτερη θέση με μια άνοδο 1% (12,8%), το ΠΑΣΟΚ καταγράφει μια μικρή πτώση στο 9.9%, το ΚΚΕ μια μικρή άνοδο στο 8,1%, ενώ υποχωρεί και η Ελληνική Λύση 0,8% στο 6,8%. Η Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας περνούν το όριο του 3%, η Νέα Αριστερά βρίσκεται στο 2,5% με μικρή άνοδο, ενώ το ΜέΡΑ25 δείχνει ότι απέχει πολύ από το όριο του 3%. Οι Σπαρτιάτες επίσης κινούνται χαμηλά στο 2%.

Νέα Δημοκρατία 26,8ΣΥΡΙΖΑ 12,8ΠΑΣΟΚ 9,9ΚΚΕ 8,1Ελληνική Λύση 6,8%Πλεύση Ελευθερίας 3,5%Νίκη 3%Σπαρτιάτες 2%Νέα Αριστερά 2,5%ΜέΡΑ25 1,4%Δημοκράτες 1,6%Φωνή Λογικής 1,2%

Στην εκτίμηση ψήφου η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτη με 31,4% (άνοδο 0,9%) και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 15,4%, το ΠΑΣΟΚ με 12% και το ΚΚΕ με 9,8%. Η Ελληνική Λύση καταγράφει μια υποχώρηση στο 8,3%, η Πλεύση Ελευθερίας με 4,2%, η Νίκη με 3,6% και η Νέα Αριστερά με 3,1%.

Νέα Δημοκρατία 32,3%ΣΥΡΙΖΑ 15,4%ΠΑΣΟΚ 12%ΚΚΕ 9,8%Ελληνική Λύση 8,3%Πλεύση Ελευθερίας 4,2%Νίκη 3,6%Σπαρτιάτες 2,5%Νέα Αριστερά 3,1%ΜέΡΑ25 1,5%Δημοκράτες 2,0%Φωνή Λογικής 1,4%Κόσμος 1%ΛΟΙΠΑ 2,8%

Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 41% και ακολουθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 40%. Τρίτη η Ζωή Κωνσταντοπούλου, τέταρτος ο Νίκος Ανδρουλάκης και στην πέμπτη θέση ο Στέφανος Κασσελάκης.

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταγράφεται μια μικρή άνοδος της θετικής αξιολόγησης του πρωθυπουργού, που παραμένει πιο χαμηλή σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά και μια άνοδος και της θετικής εικόνας του Στέφανου Κασσελάκη.

Ως προς τον καταλληλότερο για πρωθυπουργό, καταγράφεται… μονομαχία ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον… «Κανένα» με τον συσχετισμό να διαμορφώνεται σε 35%-33%, την ώρα που ο αμέσως επόμενος είναι με 9% ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός σε όσους δηλώνουν «Κεντροαριστεροί», με δεύτερο τον Δημήτρη Κουτσούμπα και τρίτο τον Νίκο Ανδρουλάκη. Όμως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ χαμηλή δημοτικότητα μεταξύ όσων αναφέρονται στο Κέντρο και δεξιότερα αυτού.

Δυσαρέσκεια

Οι πολίτες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τα πράγματα πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ στα σημαντικότερα προβλήματα προκρίνουν την «ακρίβεια» και την «οικονομία» και που αθροιστικά φτάνουν στο 60%.

ΑΚΡΙΒΕΙΑ 33%ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 27%ΚΡΙΣΗ ΘΕΣΜΩΝ 7%ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 6%ΑΝΕΡΓΙΑ 5%

Σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές επιδόσεις, οι πολίτες εκτιμούν θετικά την προσέλκυση τουρισμού, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, την αμυντική θωράκιση και τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσων, ωστόσο βγάζουν κόκκινη κάρτα στην εγκληματικότητα, την αντιμετώπιση της διαφθοράς, την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι η αρνητική αξιολόγηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αγγίζει το 75% και η κυβέρνηση έχει ένα σαφώς πλειοψηφικό επικριτικό 62% απέναντί της.

Ως προς τον δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης, παραμένει αρνητικός.

Οι δυναμικές των κομμάτων

Ως προς τους κομμματικούς συσχετισμούς, η ΝΔ φαίνεται να διευρύνει τη δυνητική εκλογική της επιρροή σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, το ΠΑΣΟΚ είναι σε υποχώρηση, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στις βασικές μετακινήσεις ψηφοφόρων, η ΝΔ έχει τις μεγαλύτερες απώλειες προς την Ελληνική Λύση, ο ΣΥΡΙΖΑ προς τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας, και το ΠΑΣΟΚ, προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τους «Δημοκράτες» του Ανδρέα Λοβέρδου.

Αναφορικά με την απήχηση που έχουν τα ψηφοδέλτια που μέχρι τώρα ανακοινώνονται, η ΝΔ έχει 22% θετικές γνώμες από τους πολίτες, τα άλλα κόμματα αρκετά χαμηλότερα, ενώ το άθροισμα της απάντησης «κανένα» και «δεν γνωρίζω / δεν απαντώ» ξεπερνά το 54%.

Διαβάστε επίσης:

Μαριζέτα Αντωνοπούλου: Υποβάθμιση του κράτους δικαίου σε Κυπαρισσία και Γαργαλιάνους

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Στις 13 Μαΐου το τετ α τετ στην Άγκυρα

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν άνοιξε τα χαρτιά του για τους 5 στο Εκτελεστικό γραφείο ο Κασσελάκης – Χθεσινοβραδινή η απόφασή του για την αποπομπή Παπανώτα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δημοσκόπηση Metron Analysis, Τάση,dimoskopisi Metron Analysis, tasi