Δουδωνής στο topontiki.gr: «Στο ΠΑΣΟΚ, η ταυτότητά μας είναι και η δύναμή μας»

«Η ταυτότητά μας είναι και η δύναμή μας, είναι ο καταλύτης της επαφής μας με την ελληνική κοινωνία».

Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει μέσα από την πρώτη του συνέντευξη από τη θέση του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ, ο Παναγιώτης Δουδωνής. Ο Συνταγματολόγος και Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μιλάει στο topontiki.gr για την υπόθεση των παρακολουθήσεων και τις αλλαγές στην ΕΥΠ, του εκλογικούς στόχους του αλλά και την θέση του ΠΑΣΟΚ

απέναντι σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ.

Για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην ΕΥΠ σημειώνει: «Έπειτα το προτεινόμενο νομοθετικό πλαίσιο, με την ενημέρωση μετά από τρία χρόνια του παρακολουθούμενου μόνο για το γεγονός της παρακολούθησης, ενώ το αρχείο θα έχει καταστραφεί στο εξάμηνο, αφήνει ένα έντονα αρνητικό αποτύπωμα». Για το αύριο του ΠΑΣΟΚ ο Παναγιώτης Δουδωνής λέει: «Η επιστροφή του ΠΑΣΟΚ σε ρόλο πρωταγωνιστή συνιστά στην πραγματικότητα την επιστροφή της ίδιας της πολιτικής στο δημόσιο διάλογο».

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΔΟΥΔΩΝΗ

Αναλαμβάνετε γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ σε μία δύσκολη συγκυρία και με το κλίμα να είναι τελείως προεκλογικό. Ποιοι είναι οι στόχοι σας; Ποιες αλλαγές έχει ανάγκη το κόμμα;

Είναι αλήθεια πως το πολιτικό κλίμα χαρακτηρίζεται από μεγάλη ένταση, η οποία δεν προέρχεται απλώς από την προοπτική των εκλογών αλλά και από μια έντονη τοξικότητα, που πηγάζει από τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε θέματα λειτουργίας της δημοκρατίας. Μέσα σε αυτό το κλίμα το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει μια σαφή προτεραιότητα: τη θεσμική, σοβαρή, προγραμματική αντιπολίτευση. Επιθυμεί να είναι για τους Έλληνες πολίτες η λύση και όχι το πρόβλημα. Η χώρα μας έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά τα προηγούμενα χρόνια από έναν βαθύ διχασμό, που έθρεφε έναν καχεκτικό δικομματισμό και διέλυε την ενότητα της ελληνικής κοινωνίας. Οι Έλληνες επιθυμούν μια κανονική χώρα, με θεσμούς που θα λειτουργούν για όλους και πολιτικές αποφάσεις που θα πολεμούν τις ανισότητες. Σε αυτή τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία απευθύνεται το ΠΑΣΟΚ.

Φτάσαμε στην εποχή όπου η πολιτική χρειάζεται συνταγματολόγο; Είναι σε τέτοια καμπή οι θεσμοί στη χώρα;

Το συνταγματικό δίκαιο πράγματι παρέχει εκείνα τα επιστημονικά εφόδια που προστατεύουν από τη διολίσθηση της δημοκρατίας μας προς τον αυταρχισμό. Όμως η ομορφιά της δημοκρατίας έγκειται στο γεγονός πως στην πράξη της δεν είναι αποκλειστικό αντικείμενο κάποιων «ειδικών», αλλά αντίθετα όλοι οι πολίτες έχουμε το χρέος της δημοκρατικής συμμετοχής και επαγρύπνησης. Η παρούσα συγκυρία είναι εξαιρετικά προβληματική, ο τρόπος με τον οποίο η Κυβέρνηση έχει κινηθεί είναι βαθύτατα αντισυνταγματικός, τόσο με τις παράνομες παρακολουθήσεις όσο και με την προσπάθεια συγκάλυψής τους με την καταχρηστική επίκληση του απορρήτου. Είναι δε πολύ ανησυχητικό ότι από τον περασμένο Αύγουστο η κυβέρνηση αντιμετώπισε τους συνταγματολόγους, που σημειωτέον για πρώτη φορά συμφωνούν ομόφωνα σε κάτι, ως περίπου «εκτός θέματος», υποτίμησε την επιστημοσύνη τους, προσπάθησε να τους κάνει να σιωπήσουν ή η φωνή τους να μην ακούγεται. Και αυτό κάθε άλλο παρά σε ευρωπαϊκό κράτος δικαίου παραπέμπει.

Που ανήκει το ΠΑΣΟΚ ιδεολογικά; Πώς μπορεί να αποκτήσει νέους δεσμούς με την κοινωνία;

Το ΠΑΣΟΚ είναι το ελληνικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, ένα κόμμα ανοιχτό σε νέες ιδέες, με ιδεολογικές αναφορές από την αριστερά ως το δημοκρατικό κέντρο. Η ταυτότητά μας είναι και η δύναμή μας, είναι ο καταλύτης της επαφής μας με την ελληνική κοινωνία. Συγκρίνοντας την Ελλάδα με όσα έχω ζήσει στο εξωτερικό, συνειδητοποίησα το ισχυρό αίσθημα αλληλεγγύης που χαρακτηρίζει την ελληνική κοινωνία. Οι Έλληνες νοιαζόμαστε, έχουμε μια φυσική αποστροφή προς τις ανισότητες. Και σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση χτίζει μια κοινωνία ανισοτήτων, ο αντιπολιτευτικός λόγος μας και ο ρόλος μας στην ανάδειξη τέτοιων θεμάτων, που πηγάζει από την ίδια την ιδεολογία μας, είναι κοινωνικά κρίσιμος.

Το βάρος για την υπόθεση των παρακολουθήσεων πέφτει στην Δικαιοσύνη;

Η υπόθεση των παρακολουθήσεων έχει πάρει δικαστικά τον δρόμο της, καθώς ο Πρόεδρός μας, Νίκος Ανδρουλάκης έχει κάνει τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες και έχει δρομολογήσει και τα περαιτέρω νομικά βήματα. Όμως ταυτοχρόνως, για ένα κόμμα συνταυτισμένο με τις δημοκρατικές ευαισθησίες του λαού μας, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ, το βάρος για μια σκοτεινή υπόθεση που πλήττει τη βάση της δημοκρατίας μας πέφτει επίσης στην ανάδειξη του ζητήματος στον δημόσιο διάλογο και στο Κοινοβούλιο. Θέλω να υπενθυμίσω ότι δεν πρόκειται για μια ιδιωτική υπόθεση αλλά για ένα ζήτημα εκτεταμένης παραβίασης από την κυβέρνηση ενός κατά το Σύνταγμα απόλυτα απαραβίαστου δικαιώματος. Το ζήτημα αυτό, η παρακολούθηση δηλαδή πολιτικών αντιπάλων αλλά και εν δυνάμει κάθε Έλληνα πολίτη, κάποιοι επιχειρούν να εξαφανιστεί από τον δημόσιο διάλογο. Όμως «η δημοκρατία πεθαίνει στο σκοτάδι» και αυτό εμείς, ένα κόμμα ταυτισμένο με τη θεσμική ομαλότητα στη χώρα, δε θα επιτρέψουμε ποτέ να συμβεί.

Μπορούμε να οδηγηθούμε στις εκλογές χωρίς να έχει ενημερωθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης για τους λόγους που ήταν υπό παρακολούθηση;

Όλα εκκινούν από τη βαθύτατα αντιδημοκρατική στάση της κυβέρνησης. Επιχείρησε να υποβαθμίσει την παρακολούθηση ενός πολιτικού αρχηγού, καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις εσωκομματικές εκλογές, στο επίπεδο μιας υπόθεσης ιδιωτικής, στην οποία ο θιγόμενος έχει «εξουσία διαθέσεως». Νωρίτερα, το 2021, άλλαξε εκ του πονηρού το νομοθετικό πλαίσιο για να μη μπορεί ο παρακολουθούμενος για λόγους «εθνικής ασφαλείας» να ενημερώνεται για την επιβολή του μέτρου εις βάρος του και να μην περιέχει η διάταξη άρσης του απορρήτου ούτε αιτιολογία ούτε καν το όνομα και το επώνυμό του. Βεβαίως, αυτά έγιναν αφού η ΕΥΠ το 2019 μεταφέρθηκε από το υπουργείο προστασίας του πολίτη στην αρμοδιότητα του ίδιου του πρωθυπουργού. Χτίστηκε λοιπόν βήμα – βήμα ένα περιβάλλον απόλυτης ασυδοσίας και πανοπτικής παρακολούθησης εν δυνάμει κάθε Έλληνα πολίτη. Οι Έλληνες λοιπόν στις εκλογές θα αποφασίσουν και για την αναστήλωση του κύρους των θεσμών μας και εν τέλει της ίδιας της δημοκρατίας μας. Γιατί ποιος θέλει να ζει σε ένα κράτος που παρακολουθεί τους πολίτες του και υπό από μια κυβέρνηση που με τις αντισυνταγματικές πρακτικές της αμαυρώνει την εικόνα της πατρίδας μας στο εξωτερικό;

Φωτογραφία: Μάριος Λανταβός

Ως νομικός πως είδατε τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για την ΕΥΠ και τα κακόβουλα λογισμικά;

Μελετάμε με μεγάλη προσοχή το κυβερνητικό σχέδιο και νομίζω ότι προκύπτουν προβληματικά σημεία. Πρώτα – πρώτα όλα ξεκινούν από τη θεσμική απρέπεια της μη ενημέρωσης της αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής, της ΑΔΑΕ για το όλο ζήτημα, όπως με έκπληξη είδα να ανακοινώνεται από την ίδια την ΑΔΑΕ. Έπειτα το προτεινόμενο νομοθετικό πλαίσιο, με την ενημέρωση μετά από τρία χρόνια του παρακολουθούμενου μόνο για το γεγονός της παρακολούθησης, ενώ το αρχείο θα έχει καταστραφεί στο εξάμηνο, αφήνει ένα έντονα αρνητικό αποτύπωμα. Το ίδιο αρνητικό αποτύπωμα αφήνει και ο ευρύτατος ορισμός της «εθνικής ασφάλειας» κατά το νομοσχέδιο. Από την άλλη, η πρόβλεψη ειδικής διαδικασίας για την άρση του απορρήτου των πολιτικών προσώπων με τη συμμετοχή του Προέδρου της Βουλής αποτελεί πλήρη αναδίπλωση από την κυβέρνηση σε σχέση με όσα υποστήριζε από τον Αύγουστο ως σήμερα.

Στον πολιτικό χάρτη, που είναι το ΠΑΣΟΚ απέναντι σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ;

Στον πολιτικό χάρτη το ΠΑΣΟΚ δεν ετεροπροσδιορίζεται, είναι ένα κόμμα με ισχυρές ιδεολογικές αναφορές, με ρίζες στην ελληνική κοινωνία και με μια πολιτική πρόταση που συνιστά κάτι ριζικά διαφορετικό από την τοξικότητα που εκπορεύεται από την κυβέρνηση και ενθαρρύνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς θέλουμε να είμαστε η θεσμική, προγραμματική επιλογή. Για αυτό και οι θέσεις μας είναι πάντα τεκμηριωμένες και περιέχουν απτές προτάσεις. Για μας πυξίδα είναι η μεγάλη κοινωνική ανάγκη για τεκμηριωμένες προτάσεις και πολιτικές για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Η επιστροφή του ΠΑΣΟΚ σε ρόλο πρωταγωνιστή συνιστά στην πραγματικότητα την επιστροφή της ίδιας της πολιτικής στο δημόσιο διάλογο.

Διαβάστε επίσης:

Μάντζος στο topontiki.gr: «Εκτεθειμένος ο Μητσοτάκης για τις παρακολουθήσεις»

Κατρίνης στο topontiki.gr: «Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφέρονται ως ιδιοκτήτες της εξουσίας»

Γλαβίνας στο topontiki.gr: «Καθεστωτική η νοοτροπία της κυβέρνησης – Θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο»

Keywords
Τυχαία Θέματα