ΕΕ: Στα σκουπίδια εμβόλια κορωνοϊού αξίας 4 δισ. ευρώ

Τουλάχιστον 215 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για τον COVID-19 που αγοράστηκαν από χώρες της ΕΕ στο αποκορύφωμα της πανδημίας έχουν από τότε πεταχτεί, με το εκτιμώμενο κόστος για τον ευρωπαίο φορολογούμενο να είναι στα 4 δισ. ευρώ, αποκαλύπτει ανάλυση του POLITICO.

Από τότε που εγκρίθηκαν τα πρώτα εμβόλια κατά του κορωνοϊού στα τέλη του 2020, οι χώρες της ΕΕ παρέλαβαν συλλογικά 1,5 δισεκατομμύρια δόσεις (περισσότερες από τρεις για κάθε άτομο στην Ευρώπη). Πολλά από αυτά βρίσκονται τώρα σε χώρους υγειονομικής ταφής σε όλη την ήπειρο.

Οι υπολογισμοί που βασίζονται στα διαθέσιμα δεδομένα

δείχνουν ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν απορρίψει κατά μέσο όρο 0,7 δόσεις για κάθε μέλος του πληθυσμού τους. Στην κορυφή της κλίμακας βρίσκεται η Εσθονία, η οποία δέσμευσε περισσότερες από μία δόσεις ανά κάτοικο, ακολουθούμενη στενά από τη Γερμανία, η οποία επίσης πέταξε τον μεγαλύτερο όγκο δόσεων.

Αν και είναι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσα εμβόλια έχουν πεταχτεί, καθώς οι κυβερνήσεις είναι απρόθυμες να αποκαλύψουν την κλίμακα των απορριπτέων εμβολίων, ωστόσο σύμφωνα με υπολογισμούς του POLITICO που βασίζονται σε νούμερα από 15 χώρες, ο πραγματικός αριθμός των εμβολίων είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος.

Η Γερμανία, για παράδειγμα, έδωσε στοιχεία στο POLITICO τον Ιούνιο. Εκείνη την εποχή είχε άλλα 120 εκατομμύρια εμβόλια αποθηκευμένα. Έκτοτε, οι κατασκευαστές εμβολίων εισήγαγαν νεότερες εκδόσεις που είναι προσαρμοσμένες στις πιο πρόσφατες παραλλαγές του κορωνοϊού, καθιστώντας τα παλαιότερα εμβόλια ξεπερασμένα και πιο πιθανό να απορριφθούν.

Το POLITICO εκτιμά την αξία των 215 εκατομμυρίων χαμένων εμβολίων σε περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια ευρώ, με βάση τις τιμές των εμβολίων που αναφέρθηκαν στα μέσα ενημέρωσης (δεν έχουν δημοσιοποιηθεί). Για τις χώρες που ανέφεραν μόνο τον συνολικό αριθμό των εμβολίων που καταστράφηκαν, χωρίς να τον αναλύσουν ανά τύπο εμβολίου, το POLITICO χρησιμοποίησε μια σταθμισμένη μέση τιμή 19,39 €, υπολογιζόμενη από στοιχεία που δόθηκαν από χώρες που παρείχαν πληροφόρηση.

Διαβάστε επίσης:

Έντι Ράμα για Μπελέρη: «Δεν κάνουμε κανέναν συμβιβασμό με κανέναν και για κανένα λόγο»

Πρώτο στις ευρωεκλογές το κόμμα της Λεπέν, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις

Πάπας Φραγκίσκος: Οι ιερείς μπορούν να ευλογούν τα ομόφυλα ζευγάρια

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΕΕ: Στα σκουπίδια εμβόλια κορωνοϊού αξίας 4 δισ. ευρώ,