Εφιάλτης δίχως τέλος στον Έβρο – Μέρα-μέρα η επέλαση της πύρινης λαίλαπας – Νέα «112», ισχυρές αναζωπυρώσεις

Ενεργά παραμένουν τα δύο μέτωπα της πυρκαγιάς στον Έβρο, στις περιοχές της Λεπτοκαρυάς και ειδικότερα στη θέση Μεγάλο Ρέμα και στην Κοτρωνιά. Μήνυμα του 112 για εκκένωση της περιοχής Σιδηρώ και Γιαννούλη. Μεγάλες αναζωπυρώνεις, ενώ οι πυροσβέστες δίνουν τεράστια μάχη με τη φωτιά που κατακαίει το νομό εδώ και 12 ημέρες.

Εντυπωσιακές και ιδιαίτερα ανησυχητικές οι δορυφορικές απεικονίσεις από την εξέλιξη των καμένων εκτάσεων όπως καταγράφηκαν από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων πάρα πολλών ετών σε ευρωπαϊκό

έδαφος στον Έβρο. Η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 19.08.2023 και συνεχίζει να καίει μέχρι και σήμερα, έχοντας ενεργές εστίες περιμετρικά των καμένων εκτάσεων.

Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζεται η εξέλιξη των καμένων εκτάσεων από την ημέρα που ξέσπασε η πυρκαγιά μέχρι και χθες 29.08.2023. Συνεχίζοντας να καίει για 12η μέρα, η καμένη έκταση στην τελευταία ανανέωση από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus, ανήλθε στα 812.600 στρέμματα (έως την 29.08.2023, 12:03 τοπική ώρα). Από τη συνολική καμένη έκταση των 812.600 στρεμμάτων, τα περίπου 650.000 στρέμματα κάηκαν το τριήμερο 21-23 Αυγούστου.

Η οπτικοποίηση της εξέλιξης της καμένης έκτασης στη μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο, πραγματοποιήθηκε από τη μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η εξέλιξη της καμένης έκτασης από δορυφορικές απεικονίσεις στη μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο.

Άρθρο: https://t.co/6ghTicVG10@CopernicusEU@CopernicusEMS pic.twitter.com/NTW8RKZdKr

meteo.gr – Ο καιρός (@meteogr) August 30, 2023

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ανάλυση της υπηρεσία χαρτογράφησης καμένων εκτάσεων του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕΠαΔαΠ), η οποία υλοποιείται από το εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, τα καμένα στον Εβρο μέχρι τις 28/8, με βάση τις πιο πρόσφατες εικόνες υψηλής ανάλυσης του περιβαλλοντικού δορυφόρου Sentinel-2 ανέρχονται σε 826.000 στρέμματα.

Μήνυμα εκκένωσης από το 112 εστάλη πριν λίγο στους κατοίκους και επισκέπτες των περιοχών Γιαννούλη και Σιδηρώ στον Εβρο, όπου συνεχώς υπάρχουν εστίες αναζωπύρωσης. Όσοι βρίσκονται στο Σιδηρώ καλούνται να απομακρυνθουν προς το Μέγα Δέρειο.

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

#Έβρος

Εάν βρίσκεστε στο #Σιδηρώ απομακρυνθείτε προς #Μέγα_Δέρειο

Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας

Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki@hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) August 30, 2023

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

#Έβρος

Εάν βρίσκεστε στην περιοχή #Γιαννούλη απομακρυνθείτε προς #Σουφλί

Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας

Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki@hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) August 30, 2023

Τα δύο μεγάλα μετωπά της πυρκαγιάς στον Έβρο που μένουν ενεργά είναι στις περιοχές της Λεπτοκαρυάς και ειδικότερα στη θέση Μεγάλο Ρέμα και στην Κοτρωνιά.

Περιμετρικά από τον οικισμό Κοτρωνιάς είναι μεγάλες οι εστίες αναζωπύρωσης καθώς οι άνεμοι δυναμώνουν και μάλιστα η δημοσιογράφος Ειρήνη Τσακίρη περιγράφει ως τραγική την κατάσταση. «Μέσα σε 5 λεπτά η φωτιά τύλιξε ολόκληρο το χωριό» είπε, συμπληρώνοντας ότι το συνεργείο της ΕΡΤ φεύγει από δασικό δρόμο υπό τις οδηγίες του στρατού, ενώ ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους να απομακρυνθούν προς Σουφλί λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι.

Στις 6.30, το απόγευμα της Τρίτης, η περιοχή εκκενώθηκε με μήνυμα 112 ενώ από τις 5.30 τα ξημερώματα επιχειρούν τα εναέρια μέσα προσπαθώντας να περιορίσουν τις συνεχείς αναζωπυρώσεις .

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, το χωριό είχε ελάχιστους μόνιμους κατοίκους που ήδη έχουν απομακρυνθεί, ενώ παραμένουν εθελοντές από τα γύρω χωριά και ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις με συνδρομή και από το παρακείμενο στρατόπεδο.

Το έργο της κατάσβεσης, παρά τις ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις -επίγειες και εναέριες- που επιχειρούν αδιάλειπτα στην περιοχή, τις τελευταίες ώρες καθίσταται ακόμη δυσκολότερο καθώς η αλλαγή στην κατεύθυνση των ανέμων σε νοτιάδες, από βορειοανατολικούς που έπνεαν κόντρα στις φλόγες τις προηγούμενες ημέρες, σήμερα σπρώχνει τη φωτιά με την πορεία της να μοιάζει ανεξέλεγκτη.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή έχουν διατεθεί για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης 475 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 16 πεζοπόρα τμήματα με τη συνδρομή από αέρος 11 αεροσκαφών και πέντε ελικοπτέρων.

Διαβάστε επίσης:

Μοσχάτο: Περιπολικό παρέσυρε και σκότωσε πεζό

Φωτιά στην Εύβοια: Μάχη με τις φλόγες στο χωριό Πισσώνας – Σηκώθηκαν 4 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα

Έβρος: Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης για τις πυρόπληκτες περιοχές

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εφιάλτης, Έβρο – Μέρα-μέρα, – Δορυφορικές,efialtis, evro – mera-mera, – doryforikes