Εύκολο ελβετικό φοντύ της παρέας

Παρεϊστικο και απολαυστικό, το Ελβετικό φοντύ (fondue) είναι στην ουσία μίγμα λιωμένων τυριών και κρασιού που συνοδεύεται από κύβους ψωμιού ή μπαστούνια λαχανικών που βυθίζονται στην παχύρρευστη αυτή σάλτσα. Προήλθε από την ανάγκη των χωρικών να καταναλώσουν το τυρί που πάλιωνε και σκλήραινε τους χειμωνιάτικους μήνες.

Υλικά

150 γραμμάρια γραβιέρα
150 γραμμάρια φοντίνα ή έμμενταλ
150 γραμμάρια γκούντα
2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
1 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο
1

κουταλιά της σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας μπράντυ
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα ντιζόν
1/8 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
Για τα συνοδευτικά
Μπαγιάτικο ψωμί κομμένο σε κύβους, βραστές πατάτες baby κομμένες στη μέση, ντοματίνια, φέτες αγγουριού, καρότα, αλλαντικά κτλ.

Εκτέλεση

Αρχικά τρίψτε όλα τα τυριά και ανακατέψτε τα πολύ καλά με το κόρν φλάουρ. Σε μια κατσαρόλα βάλτε το κρασί, το σκόρδο και το χυμό λεμονιού και σιγοβράστε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Προσθέστε τα τυριά λίγα κάθε φορά, ανακατεύοντας καλά σε κάθε προσθήκη για να έχετε ένα λείο μίγμα. Μόλις μαλακώσουν τα τυριά, ρίξτε το μπράντυ, τη μουστάρδα και το μοσχοκάρυδο και αναμείξτε. Ρίξτε προσεκτικά το μίγμα σε ένα σκεύος φοντύ (δοχείο ειδικό με βάση και χαμηλή φλόγα για τη διατήρηση του μίγματος ζεστού) και σερβίρετε με τους κύβους ψωμιού και τα κομμένα λαχανικά σε μια πιατέλα. Βυθίστε τα λαχανικά στο φοντύ με ειδικά πιρουνάκια ή ξύλινα καλαμάκια και απολαύστε! Μία διαφορετική πρόταση σερβιρίσματος είναι μέσα σε μπολ που έχετε δημιουργήσει, “σκάβοντας” ένα καρβέλι ψωμιού.

Συμβουλή

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε ένα σκεύος με χοντρό πάτο και χαμηλή φωτιά για το λιώσιμο των τυριών, για να μην κολλήσουν στον πάτο και να μην “κόψει” το μίγμα.Εάν δεν έχετε ειδικό σκεύος για τη διατήρηση του μίγματος ζεστού, εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κατσαρολάκι με βαρύ πάτο, μια βάση που θα το ανασηκώσει και μια μικρή συσκευή ρεσώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα