Εκλογές 2023: Ο «χρησμός» Μητσοτάκη και η… καμπάνα που χτυπάει στο ΠΑΣΟΚ

Μπορεί σε γενικές γραμμές ο πρωθυπουργός στις τελευταίες εμφανίσεις και συνεντεύξεις του να μην αλλάζει τη ρητορική του, ωστόσο, από τα συμφραζόμενα, συχνά, προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία για τις προθέσεις και τη στρατηγική του.

Έτσι, στη διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε το Σάββατο στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε κι ένα «χρησμό» ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, λέγοντας ότι «εκτιμώ ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να προκύψει μια βιώσιμη κυβέρνηση μετά από την πρώτη κάλπη.

Αλλά όλα αυτά είναι πράγματα τα οποία θα τα δούμε, το βράδυ της 21ης Μαΐου. Αυτή τη στιγμή εγώ είμαι εστιασμένος σε μία αποστολή και μόνο: Να πετύχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το κόμμα μας, για τη ΝΔ».

Γιατί η δήλωση αυτή χαρακτηρίζεται ως «χρησμός»; Γιατί με τα τελευταία δημοσκοπικά δεδομένα, η ΝΔ μοιάζει να ξεπερνά το 33%-34%, οπότε, αν το ΠΑΣΟΚ πιάσει ποσοστό κοντά στο 13%, τα δύο κόμματα ενδεχομένως θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, ειδικά αν επιβεβαιωθούν οι μετρήσεις που δίνουν στο κυβερνών κόμμα – στην αναγωγή, βέβαια – ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό.

Η κρίσιμη λέξη, βέβαια, είναι η «βιώσιμη» που αναφέρεται στην κυβέρνηση. Με δεδομένο τα όσα έχει πει ως σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης, ευλόγως η λέξη αυτή μπορεί να μεταφραστεί σε μια κυβέρνηση με σχετικά ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή, η οποία θα έχει προοπτική τετραετίας με βάση – προφανώς – ένα συμφωνημένο μετεκλογικό πρόγραμμα. Ωστόσο, φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός δεν… ενθουσιάζεται με μια τέτοια προοπτική, δηλαδή, με μια κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.

Άλλωστε, στην ίδια συνέντευξη τόνισε ότι «έχω πρόβλημα με τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Διότι το ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον επί ημερών του κ. Ανδρουλάκη, έχει διολισθήσει σε μια σειρά από θέσεις που προσωπικά, κατά την άποψή μου, το φέρνουν πολύ πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ, από ό,τι σε εμάς. Όταν, ας πούμε, αρνείται να δεχτεί την αναθεώρηση του άρθρου 16 για να αποκτήσουμε, επιτέλους, μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Όταν αρνείται την έννοια της αξιολόγησης. Όταν φέρνει στην επιφάνεια το παλιό κακό συνδικαλιστικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ. Με αυτό το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη έχουμε πολύ μεγάλες διαφορές».

Μέσα από αυτή τη δήλωση του Κ. Μητσοτάκη προκύπτουν μερικά ενδιαφέροντα πράγματα:

-Ο πρωθυπουργός «ιδεολογικοποιεί» τις διαφορές του με το ΠΑΣΟΚ, μόλις λίγες ημέρες αφότου έχει δηλώσει ότι ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, μοιάζει να «έχει εμμονή» μαζί του.

-Περιγράφοντας τις διαφορές του με το ΠΑΣΟΚ μοιάζει να απευθύνεται σε πιο, ας πούμε, συντηρητικούς ψηφοφόρους του κόμματος, οι οποίοι δεν έχουν και πολλές αντιρρήσεις για τέτοιου είδους παρεμβάσεις.

-Ταυτόχρονα, όμως, αφήνει και μια… χαραμάδα ανοιχτή, υπό την προϋπόθεση ότι οι θέσεις των δύο κομμάτων θα συγκλίνουν μετεκλογικά.

Η συγκεκριμένα στρατηγική του πρωθυπουργού έχει ενδιαφέρον, καθώς μοιάζει να επιδιώκει, ή να φέρει το ΠΑΣΟΚ πιο κοντά στα «νερά» του ή να «σαγηνεύσει» τους ψηφοφόρους του κόμματος που θέλουν να στηρίξουν ΠΑΣΟΚ, αλλά βλέπουν με καλό μάτι το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της ΝΔ και, ενδεχομένως, αμφιταλαντεύονται ακόμα σχετικά με το πού θα… ρίξουν την ψήφο τους. Άλλωστε, παρά τις δημοσκοπήσεις και τις μετρήσεις, ουδείς μπορεί να προβλέψει ακόμα τη θα βγάλει η – κατά τον αείμνηστο Χαρίλαο Φλωράκη – «γκαστρωμένη» κάλπη, οπότε μάλλον η κάθε ψήφος μετράει.

Διαβάστε επίσης:

Βαρουφάκης: «Είμαστε ένα κράτος εν δυνάμει υπό κατοχή»

ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: Εμφανίστηκε ως ντίλερ των ασφαλιστικών εταιρειών

Ανδρουλάκης για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ: «Οι θέσεις τους είναι μόνο οι καρέκλες τους»

Keywords
Τυχαία Θέματα