Εκλογές 2023: Πώς ψήφισαν όσοι αποφάσισαν τελευταία μέρα – Η «ακτινογραφία» της κάλπης (video)

Τη Νέα Δημοκρατία επέλεξαν να ψηφίσουν στην πλειοψηφία τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες, νέοι που ψήφισαν για πρώτη φορά, αναποφάσιστοι αλλά και όσοι δηλώνουν κεντρώοι, με τα ποσοστά σε ορισμένες περιπτώσεις να ξεπερνούν ακόμη και το 50%.

Εντύπωση προκαλούν τα ευρήματα της κάλπης των εθνικών εκλογών για την ετυμηγορία των ψηφοφόρων, όπως τα παρουσίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο εκλογικός αναλυτής Παναγιώτης

Κουστένης.

Τη Νέα Δημοκρατία επέλεξαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία, όσοι αποφάσισαν την τελευταία ημέρα τι θα ψηφίσουν. Οι λεγόμενοι «αναποφάσιστοι», όταν έφτασαν τελικά πάνω από την κάλπη, κατά 51,3% προτίμησαν το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, το 13% ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, το 9.6% ΠΑΣΟΚ, το 3,7% ΚΚΕ, ενώ 4,1% έδειξε εμπιστοσύνη στην Ελληνική Λύση.

Την Νέα Δημοκρατία επέλεξαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία, όσοι αποφάσισαν την τελευταία ημέρα τι θα ψηφίσουν. Οι λεγόμενοι «αναποφάσιστοι», όταν έφτασαν τελικά πάνω από την κάλπη, κατά 51,3% προτίμησαν το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, το 13% ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, το 9.6% ΠΑΣΟΚ, το 3,7% ΚΚΕ, ενώ 4,1% έδειξε εμπιστοσύνη στην Ελληνική λύση. Ορισμένα από τα ποιοτικά στοιχεία της ετυμηγορίας των ψηφοφόρων, παρουσίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο εκλογικός αναλυτής Παναγιώτης Κουστένης.

«Η Νέα Δημοκρατία παίρνει 38% υπεροχή σε αυτούς οι οποίοι αποφάσισαν την τελευταία μέρα κατά δήλωσή τους […] Πρέπει να πω ότι μια ανάλογη υπεροχή η Νέα Δημοκρατία καταγράφει σε αυτούς που δήλωσαν ότι ψηφίζουν πάντα και παραδοσιακά το ίδιο κόμμα, δηλαδή γύρω στο 35% διαφορά. Η μία περισσότερο ανταγωνιστική σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνεται σε αυτούς που αποφάσισαν τους τελευταίους μήνες ή και μέσα στην προεκλογική περίοδο», τόνισε ο κ. Κουστένης.

Οι νέοι ψήφισαν ΝΔ

Στις ηλικίες 17-24 το 32,5% ψήφισε ΝΔ και το 22,7% ΣΥΡΙΖΑ. Οι 25-34 προτίμησαν κατά 30,5% τη Νέα Δημοκρατία και 21,2% τον ΣΥΡΙΖΑ. Από τους 35-44 το 34,1% ψήφισε τη Νέα Δημοκρατία και το 21,8% τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στις ηλικίες 45-54 η διαφορά μεγαλώνει με το 45,4% να δίνουν ψήφο στο κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και το 17% στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Οι 55-64 ψήφισαν κατά 42,6% ΝΔ και 18,9% ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στους άνω των 65 το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας φτάνει το 49,8% και του ΣΥΡΙΖΑ στο 20,7%.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Το απόγευμα της Τετάρτης συνεδριάζει η ΚΕ του κόμματος (video)

ΠΑΣΟΚ: Το απόγευμα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Νίκος Ανδρουλάκης

Πολάκης: Μόνοι μας και όλοι τους, τέλος!

Keywords
Τυχαία Θέματα