Εκλογές 2023: Τι γράφει ο ξένος Τύπος για τη μεγάλη νίκη της ΝΔ

Στην έκφραση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος χαρακτήρισε «πολιτικό σεισμό» το αποτέλεσμα των εκλογών, εστιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ στις ανταποκρίσεις τους από την Αθήνα.

«Το κυβερνών συντηρητικό κόμμα επέτυχε μία σαρωτική νίκη στις εκλογές, αλλά θα πρέπει να περιμένει τις δεύτερες εκλογές στην προσπάθεια να εξασφαλίσει απόλυτη

πλειοψηφία», γράφει το Politico, τονίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «κατάφερε να κερδίσει τους ψηφοφόρους παρά το ότι η διακυβέρνησή του σκιάστηκε από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, τον πληθωρισμό και τις εντεινόμενες ανησυχίες για το κράτος δικαίου». Κατά την εκτίμηση του Politico η Ελλάδα οδεύει προς δεύτερες εκλογές, με στόχο από την πλευρά της ΝΔ την απόλυτη πλειοψηφία, με πιθανή ημερομηνία για τις κάλπες την 25η Ιουνίου.

Κατά την γαλλική Le Monde, το κλειδί των εκλογών ήταν η οικονομική σταθερότητα, την οποία καρπώνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Με τον τουρισμό μετά την πανδημία να αναγεννιέται ανεβάζοντας τον ρυθμό ανάπτυξης στο 5,9% για το 2022, ο Μητσοτάκης έκανε εκστρατεία υποσχόμενος να χτίσει πάνω στα οικονομικά κέρδη. Ωστόσο ο φόβος ότι οι μισθοί δεν ακολουθούν τον ρυθμό αύξησης του κόστους ζωής παραμένει μία ανησυχία για τους ψηφοφόρους, κάτι που προσπάθησε να τονίσει ο αντίπαλός του, Τσίπρας», γράφει η Le Monde, προσθέτοντας ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν έδειξε να επηρεάζει τους ψηφοφόρους.

Στην ανταπόκριση του BBC τονίζεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης έπεισε πως είναι ο μόνος στον οποίον θα μπορούσαν να δείξουν εμπιστοσύνη οι Έλληνες για την οικονομία και την ανάπτυξη και «οι Έλληνες ανταποκρίθηκαν θετικά- περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν». Μάλιστα στο BBC φιλοξενείται η άποψη ενός 47χρονου ψηφοφόρου της ΝΔ, ο οποίος είπε ότι «η Ελλάδα άξιζε καλύτερη πολιτική διακυβέρνηση» αλλά τελικά και ο ίδιος υποστήριξε το K. Μητσοτάκη «διότι εντυπωσιάστηκε από τα πεπραγμένα του ύστερα από 4 χρόνια πρωθυπουργίας».

«Ο κύριος Μητσοτάκης προέρχεται από μία από τις πιο ισχυρές πολιτικές δυναστείες. Ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν πρωθυπουργός στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η αδελφή του, Ντόρα Μπακογιάννη ήταν υπουργός Εξωτερικών και ο γιος της, Κώστας Μπακογιάννης είναι δήμαρχος της Αθήνας. Στο τέλος η σιδηροδρομική τραγωδία τον Φεβρουάριο, που επισκίασε την προεκλογική εκστρατεία, δεν έπαιξε κανέναν προφανή ρόλο στη διαμόρφωση του (εκλογικού) αποτελέσματος», σημειώνει το BBC.

Το CNN μεταδίδει ότι οι Έλληνες πήγαν στις κάλπες έχοντας ως προτεραιότητες το μέλλον της οικονομίας και τις προσωπικές δυσκολίες στα οικονομικά θέματα.

«Η προσπάθεια της ΝΔ να εξασφαλίσει δεύτερη θητεία εστιάστηκε στην επιτυχή οικονομική ανάπτυξη της χώρας με τον Μητσοτάκη να παρουσιάζεται ως ασφαλής λύση για να προωθήσει περαιτέρω την ανάπτυξη», γράφει το CNN.

Ο Guardian μεταδίδει ότι υπήρχε η εντύπωση πως η δημοτικότητα της κυβέρνησης είχε πληγεί σοβαρά από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και το σιδηροδρομικό δυστύχημα- «γεγονότα που έριξαν σκιά προσωπικά πάνω από το Μητσοτάκη, ο οποίος είναι πρώην τραπεζίτης . Αλλά η απροσδόκητα κακή επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι οι Έλληνες ψήφισαν για σταθερότητα – παρόλο που πολλοί δυσανασχέτησαν γι αυτό που εκλήφθηκε ως δημοκρατική οπισθοδρόμηση κατά την κεντροδεξιά διακυβέρνηση, με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων να εντείνει αυτές τις ανησυχίες».

Στην ισπανική ιστοσελίδα El Pais αναφέρεται ότι «η Νέα Δημοκρατία επέτυχε μία νίκη μεγαλύτερη του αναμενομένου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ» αν και δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία, την οποία προσβλέπει να πάρει στις επόμενες εκλογές.

Ο Bloomberg διαβλέπει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα εξασφαλίσει τον απόλυτο έλεγχο της εξουσίας στις νέες εκλογές, σημειώνοντας ότι η νίκη της ΝΔ έγινε «με ιστορικό ποσοστό διαφοράς» έναντι της αντιπολίτευσης. Το αποτέλεσμα των εκλογών «οδηγεί υψηλότερα τις αγορές με την προοπτική ότι θα συνεχιστεί η φιλική προς τους επενδυτές πολιτική του πρωθυπουργού», προσθέτει ο Bloomberg.

Οι Financial Times περιγράφουν το αποτέλεσμα υπό τον τίτλο «ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης κατατροπώνει τους αντιπάλους του στις βουλευτικές εκλογές».

Και οι New York Times κάνουν τίτλο την έκφραση «πολιτικός σεισμός» του Κ. Μητσοτάκη, για τον οποίον προσθέτουν ότι θα οδηγήσει το κόμμα του σε νέες εκλογές με στόχο την απόλυτη αυτοδυναμία.

Στην ιταλική Il Messaggeto αναφέρεται ότι οι Έλληνες «επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στον Κ. Μητσοτάκη», χαρακτηρίζεται «ξεκάθαρο αποτέλεσμα» η εκλογική νίκη της ΝΔ και επισημαίνεται ότι το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος είναι «υψηλότερο από τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργήσει οι δημοσκοπήσεις». Η ιταλική ιστοσελίδα αναφέρεται και στην δήλωση του πρωθυπουργού ότι στόχος είναι η απόλυτη αυτοδυναμία.

Στην ιστοσελίδα της γερμανικής Handelsblatt τονίζεται ότι «το αποτέλεσμα προκάλεσε έκπληξη» καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδιναν στη ΝΔ 36% και προστίθεται ότι ο επόμενος στόχος του Κ. Μητσοτάκη είναι ο απόλυτος έλεγχος της Βουλής, με την προσφυγή στις κάλπες σε λίγες εβδομάδες.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Εκτός δικτύου ηλεκτροδότησης ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια

Σουδάν: Αιματηρές συγκρούσεις στο Χαρτούμ παρά τη συμφωνία για επταήμερη εκεχειρία (Video)

ΗΠΑ: «Θετικές» οι πρώτες συνομιλίες Μπάιντεν – Ρεπουμπλικανών για την κρίση χρέους

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εκλογές 2023, Τύπος,ekloges 2023, typos