Εκλογές θρίλερ στην Τουρκία: Προβάδισμα Ερντογάν δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα

Προβάδισμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με 52,70% δείχνουν τα αποτελέσματα με καταμετρημένο το 40,04%.

Ο μεγάλος αντίπαλος του τούρκου προέδρου και υποψήφιος έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου λαμβάνει 41,39%, μονοψήφιο ποσοστό (5,37%) λαμβάνει ο Σινάν Ογάν και 0,55% ο Μουχαρέμ Ιντζέ.

Τέσσερις πηγές από το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης δήλωσαν στο Reuters πως ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προηγείται του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με μικρή διαφορά.

CHP: «To Anadolu χειραγωγεί τα αποτελέσματα»

Για χειραγώγηση

των αποτελεσμάτων των εκλογών στην Τουρκία, από το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu κάνει λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του αντιπολιτευόμενου CHP, Φαΐκ Οζτράκ.

«Το Anadolu προχωρά στην παραδοσιακή χειραγώγηση για τελευταία φορά», είπε και πρόσθεσε πως «φαίνεται ότι η συμμετοχή θα φτάσει σε ποσοστό ρεκόρ», ενώ κατέληξε ζητώντας από τους πολίτες να παρακολουθούν τις δηλώσεις του κόμματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δήμαρχοι Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας, Ιμάμογλου και Γιαβάς, που κατηγόρησαν το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων για τα αποτελέσματα που μεταδίδει.

Συμμετοχή ρεκόρ

Οι κάλπες στην Τουρκία έκλεισαν στις 5. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η συμμετοχή στις εκλογές ήταν πρωτοφανής (93,6%).

Στην Άγκυρα ο Ερντογάν

Το αρχηγείο του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη έχει αρχίσει ήδη να γεμίζει με κόσμο.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, ο τούρκος πρόεδρος παρακολουθεί τα αποτελέσματα από την Άγκυρα όπου ήδη από τις 16:30 έχουν ξεκινήσει να ετοιμάζουν το μπαλκόνι για να βγάλει τον προεδρικό του λόγο.

Αναλυτής: «Δύσκολο να γίνουν προβλέψεις»

Μιλώντας στο Al Jazeera στην Κωνσταντινούπολη, ο πολιτικός αναλυτής Ali Carkoglu δήλωσε ότι «είναι πολύ δύσκολο να γίνουν προβλέψεις αυτή τη στιγμή».

«Το μόνο πράγμα που μπορώ [να πω] σε αυτό το σημείο είναι ότι οι ψήφοι του [του Ερντογάν] πιθανότατα θα μειωθούν, ποσοστιαία. Και πιθανότατα, οι ψήφοι του Κιλιτσντάρογλου θα αυξηθούν από αυτό το σημείο, ποσοστιαία, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα πόσο», σημείωσε και επισήμανε ότι συνήθως τα αποτελέσματα «δεν αλλάζουν δραστικά» όταν έχει καταμετρηθεί περίπου το 50% των ψήφων.

Η πρώτη αντίδραση του κόμματος Κιλιτσντάρογλου

Σχολιάζοντας τα πρώτα αποτελέσματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητα, ο εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σχολίασε: «Υπάρχει μία θετική εικόνα στα πρώτα αποτελέσματα».

Τα μέλη του κόμματος λένε πως χρειάζεται περισσότερος χρόνος «για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα».

Όπως μεταδίδει το Al Jazeera, «λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να έχουμε οποιαδήποτε ένδειξη αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή σχετικά με το ποιος προηγείται στην κούρσα», κάνοντας λόγο για μια «πολύ δύσκολη» αναμέτρηση.

Η πρώτη ανάρτηση Ερντογάν μετά το κλείσιμο της κάλπης

«Η διαδικασία των εκλογών ολοκληρώνεται, με έναν τρόπο που θα ωφεληθεί η Δημοκρατία, δόξα τω Θεώ. Τώρα, όπως πάντα, είναι η ώρα να κρατηθούμε σφιχτά. Μέχρι τα οριστικά αποτελέσματα, συνεχίζουμε να προστατεύουμε την βούληση του έθνους μας», έγραψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο twitter, μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Değerli dava ve yol arkadaşlarım…

Oy verme işlemi ülkemiz genelinde, hamdolsun, demokrasimize yakışır bir şekilde tamamlandı. Şimdi, her zaman olduğu gibi sandıklara sıkı sıkıya sahip çıkma vakti. Sonuçlar kesinleşinceye kadar milletimizin iradesini korumaya devam!..

Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) May 14, 2023Νοθεία φοβάται ο Κιλιτσντάρογλου

Ο βασικός αντίπαλος του Ερντογάν έστειλε μήνυμα προς τους ψηφοφόρους του και ζήτησε να μην απομακρυνθεί κανείς από τις κάλπες, υπό τον φόβο νοθείας.

Στην ίδια ανάρτηση, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επευφημεί τους συμπολίτες του ως «ήρωες της Δημοκρατίας», λέγοντας παράληλλα ότι παρά την κούραση ο κόπος τους θα αναταμειφθεί.

Demokrasi kahramanlarımıza seslenmek istiyorum. İmzalı son sandık tutanağı teslim edilene kadar, ne olursa olsun asla sandıkların başından ayrılmayın. Millet iradesinin tam ve doğru biçimde tecelli etmesi sizin kararlılığınıza bağlı. Göreceksiniz, yorgunluğunuza değecek.

— Kemal Kılıçdaroğlu (@kilicdarogluk) May 14, 2023

Διαβάστε επίσης:

Ζελένσκι: Επόμενος σταθμός… Παρίσι

Εκλογές στην Τουρκία: Ψήφισαν Κιλιτσντάρογλου και Ερντογάν (Videos)

Στο Βερολίνο ο Ζελένσκι – Τεράστια οπλική ενίσχυση από Γερμανία σε Ουκρανία

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εκλογές, Τουρκία, Προβάδισμα Ερντογάν,ekloges, tourkia, provadisma erntogan