Εκλογή για… πολύ λίγους στον ΣΥΡΙΖΑ

Η δυναμική είσοδος του Στέφανου Κασσελάκη στην κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα έχει προσθέσει ένα πλήθος νέων δεδομένων.

Από τις πολλές συζητήσεις που έχει προκαλέσει η παρουσία του, μία ξεχωρίζει: Μπορεί ο Κασσελάκης να προκαλέσει ενδιαφέρον πέρα από τον στενό πυρήνα μελών του ΣΥΡΙΖΑ και να προσθέσει κόσμο που θα πάει στην κάλπη για να ψηφίσει είτε τον ίδιο είτε άλλους υποψηφίους;

Φυσικά δεν υπάρχει, για την ώρα, σοβαρός

άνθρωπος να δεσμευτεί σε εκτίμηση ή πρόβλεψη για τη συμμετοχή η το αποτέλεσμα – πέρα ίσως από την κοινή διαπίστωση ότι η Έφη Αχτσιόγλου παραμένει το φαβορί για την τελική επικράτηση – ούτε για το ποιος θα επηρεαστεί περισσότερο από την παρουσία του Κασσελάκη. Κι όσοι επιχειρούν να ασχοληθούν καταλήγουν να παραθέτουν κάθε πιθανό και απίθανο σενάριο ώστε να μην εκτεθούν.

Υπάρχει όμως ένας κοινός τόπος ως προς τη συμμετοχή: σχεδόν κανείς δεν πιστεύει ότι οι ψηφοφόροι στην προεδρική κάλπη μπορεί να ξεπεράσουν τους 152.000 που είχαν συμμετάσχει στην εκλογή του Αλέξη Τσίπρα τον Μάιο του 2022. Πολλοί μάλιστα εκτιμούσαν πριν από την εμφάνιση του Κασσελάκη ότι το πιθανότερο ήταν να προσέλθουν περί το ένα τρίτο, με μάξιμουμ τους 60.000. Τώρα σχεδόν όλοι αποφεύγουν τις εκτιμήσεις – τουλάχιστον προς το παρόν.

Ας δούμε όμως κάποια δεδομένα τα οποία μπορούν, σε έναν βαθμό, να μας βοηθήσουν σε μια κατ’ αρχήν εκτίμηση. Το σημαντικότερο είναι ότι η προσέλευση στην εκλογή Τσίπρα προοιωνιζόταν πολύ μικρή, εξαιτίας της συμμετοχής μόνο μελών και όχι φίλων του κόμματος (όσο κι αν η ιδιότητα του μέλους έγινε λίγο… λάστιχο με εγγραφές την ημέρα της ψηφοφορίας), και χρειάστηκε μια πολύ μεγάλη προσωπική εκστρατεία του τότε προέδρου για να μαζευτούν αυτοί οι 152.000, οι οποίοι αντιστοιχούσαν στο 15% αυτών που τελικά ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2023 και στο 8% αυτών που τον είχαν ψηφίσει τον Ιούλιο του 2019.

Αυτό, να σημειωθεί, συνέβη την ώρα που στην εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ (στον πρώτο γύρο) είχαν συμμετάσχει 270.000 μέλη και φίλοι, οι οποίοι αντιστοιχούν στο 60% όσων ψήφισαν το κόμμα το 2019 και στο 45% όσων το ψήφισαν τον Ιούνιο του 2023. Να θυμηθούμε ακόμη ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε εκλεγεί με συμμετοχή 1 εκατομμυρίου μελών και φίλων το 2004 και 770.000 το 2007, ο Σαμαράς με συμμετοχή 770.000 το 2009 και ο Μητσοτάκης με συμμετοχή 740.000 το 2016.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι γενικώς η εσωκομματική κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ δεν απευθύνεται στην κοινωνία εν γένει, ούτε καν σε αυτούς που τον ψηφίζουν, αλλά στα μέλη του – κι αυτό δεν θα αλλάξει δραστικά στις επερχόμενες εσωκομματικές εκλογές εάν δεν δοθεί η δυνατότητα ψήφου στους φίλους. Οψόμεθα…

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης: «Με “φύτεψε” ο Τσίπρας, οι Αμερικάνοι, η Πρεσβεία κι ο Μπάιντεν» – Συνεχίζει το επικοινωνιακό μπαράζ με βίντεο

Υπέρ Κασσελάκη ο Αντώνης Λιάκος

ΣΥΡΙΖΑ: «Αγρίεψαν» οι υποψήφιοι για Κασσελάκη – Δεν είμαστε επιχείρηση λέει ο Τσακαλώτος, για παρακμή μιλά ο Τζουμάκας

Keywords
Τυχαία Θέματα