Εκπαίδευση: Ο παγκόσμιος χάρτης και οι δαπάνες επί του ΑΕΠ – Ποια είναι η θέση της Ελλάδας

Εκατομμύρια μαθητές επιστρέφουν στα θρανία αυτές τις μέρες στο βόρειο ημισφαίριο, αλλά υπάρχουν περίπου 244 εκατομμύρια παιδιά – ηλικίας 6-18 ετών σε όλο τον κόσμο- που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε στο σχολείο.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα η εκπαίδευση είναι κρίσιμης σημασίας παράγοντας για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και υπολογίζεται ότι κάθε ένα έτος σχολικής εκπαίδευσης συνδέεται με αύξηση 9% στις ωριαίες απολαβές του εργαζόμενου.

Υπολογίζεται ότι το 10% του παγκόσμιου

πληθυσμού ηλικίας άνω των 15 ετών δεν έχει περάσει από την επίσημη εκπαιδευτική διαδικασία, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπήκαν ή δεν ολοκλήρωσαν την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Wittgenstein.

Περίπου το 10% έχει ολοκληρώσει την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και άλλο 5% έχει λάβει ημιτελή πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Σχεδόν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει φτάσει ή έχει ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το υπόλοιπο 12% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει λάβει εκπαίδευση πέραν του δευτεροβάθμιου επιπέδου- ποσοστό που μόλις υπερέβαινε το 1% το 1950.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών ένα παιδί περνά κατά μέσο όρο 12,8 χρόνια σε μονάδες πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Το μεγαλύτερο διάστημα σε σχολικές ή πανεπιστημιακές μονάδες περνούν οι Αυστραλοί (21,1 χρόνια), ακολουθούν οι Νεοζηλανδοί (20,3 χρόνια) και στην τρίτη θέση του καταλόγου με την αναμενόμενη διάρκεια σχολικής εκπαίδευσης βρίσκεται η Ελλάδα, όπου τα παιδιά περνούν κατά μέσον όρο 20 χρόνια στα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

Την μικρότερη διάρκεια αναμενόμενης εκπαίδευσης έχει το Νότιο Σουδάν (5,5 χρόνια), μετά ο Νίγηρας (6,9 χρόνια) και το Μάλι (7,4 χρόνια).

Το 2020 δαπανήθηκαν σε όλο τον κόσμο 5 τρισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή το 4,33% του παγκόσμιου ΑΕΠ, για την εκπαίδευση. Την ίδια χρονιά δαπανήθηκαν 9 τρισεκατομμύρια για την υγεία και 2 τρισεκατομμύρια δολάρια για στρατιωτικές δαπάνες.

Το 2020 σύμφωνα με την UNESCO, οι χώρες με υψηλό ΑΕΠ δαπάνησαν σχεδόν διπλάσια ποσά για την εκπαίδευση σε σύγκριση με τις φτωχές χώρες. Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ δαπάνησαν για την εκπαίδευση το 6,05% του ΑΕΠ, ενώ είναι εντυπωσιακή η δαπάνη της Βολιβίας, που επένδυσε στην εκπαίδευση το 9,84% του ΑΕΠ.

Στην αφρικανική ήπειρο τα πρωτεία στις δαπάνες για την εκπαίδευση κρατά η Ναμίμπια, με ποσοστό 9,64% του ΑΕΠ, ενώ στην Ασία, η Σαουδική Αραβία επενδύει το 7,81% του ΑΕΠ για την παιδεία.

Στην Ευρώπη, η Γροιλανδία έχει επιλέξει να επενδύει το 10,5% του ΑΕΠ για την εκπαίδευση, ποσοστό που είναι διπλάσιο από τον μέσον όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (5,13%).

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Πρώην αστυνομικοί παραδέχονται ότι έστελναν ρατσιστικά μηνύματα για τη Μέγκαν Μαρκλ

Kissgate: Μήνυση της εισαγγελίας κατά του Λουίς Ρουμπιάλες για σεξουαλική επίθεση και εξαναγκασμό

Τουρκία: Φυλακή… 11.196 ετών σε ιδρυτή πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων (videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα