Εκρηκτικό κοκτέιλ: Φόβοι για ντόμινο ταραχών λόγω της ακρίβειας (Videos)

Το προεδρικό μέγαρο καταλαμβάνεται από κοινούς θνητούς στη Σρι Λάνκα. Στην Ολλανδία τρακτέρ παρατάσσονται σε κεντρικούς δρόμους. Διαδηλώσεις κατά της ακρίβειας σε πολλές χώρες. Ακόμα και στην Κίνα χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται έξω από τράπεζα με τον φόβο μήπως χάσουν τα λεφτά τους.

Dutch farmers warn Mark Rutte: "The protests will continue. We have the support

of millions of people. There will be actions the Holland has never seen before." pic.twitter.com/zUEXCsMrqE

— RadioGenova (@RadioGenova) July 9, 2022

Σε όλο τον κόσμο σιγοβράζει η λαϊκή δυσαρέσκεια και το καλοκαίρι μυρίζει… μπαρούτι. Σε κάθε χώρα υπάρχει κι ένας λόγος για να βγουν οι άνθρωποι στους δρόμους.

Αλλά υπάρχει κι ένας κοινός παρονομαστής, που ορίζεται από τον πληθωρισμό, την αύξηση των επιτοκίων, τις τιμές των καυσίμων που έφτασαν σε δυσθεώρητα ύψη, την δραματική άνοδο στις τιμές των τροφίμων, που επιδεινώθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την κλιματική αλλαγή και την κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω της πανδημίας.

German and Dutch farmers block the 's-Heerenberg roundabout on the border between Holland and Germany. pic.twitter.com/3lAwYE2Bpk

— RadioGenova (@RadioGenova) July 6, 2022

Όπως γράφει στο Skynews ο αναλυτής Ντόμινικ Γουάγκορν, οι κοινωνικές ταραχές είναι μεταδοτικές. Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα, παρακινούνται από τον διπλανό τους.

Στην λεγόμενη Αραβική Άνοιξη, το 2016, εκατομμύρια άνθρωποι κινητοποιήθηκαν από τους γείτονές τους για να κάνουν το αδιανόητο: να βγουν στους δρόμους και να ρίξουν τις κυβερνήσεις.

Η συγκυρία αυτό το καλοκαίρι μπορεί να οδηγήσει σε δοκιμασία πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Η κυβέρνηση στη Σρι Λάνκα δεν θα είναι η τελευταία που ανατρέπεται υπό το βάρος της λαϊκής κατακραυγής, γράφει με σιγουριά ο αναλυτής του Skynews, εκτιμώντας ότι όταν κατακαθίσει η σκόνη από τις μαζικές διαδηλώσεις πολλά καθεστώτα θα έχουν ανατραπεί κι άλλα θα έχουν γίνει πιο αυταρχικά για να επιβληθούν. Αλλά αυτή η αναταραχή θα αποτελέσει δοκιμασία για την παγκόσμια τάξη.

Sri Lanka? Holland? No, Albania

Massive protest in Tirana, Albania, against rising fuel prices, food prices, and against government corruption.

pic.twitter.com/pDjBWSzVPO

— Farmer Revolt (@FarmerRevolt) July 9, 2022

Θα δοκιμαστούν οι μεταπολεμικοί πολυμερείς θεσμοί που συγκροτήθηκαν στο όνομα της διεθνούς ασφάλειας και ευημερίας, υπό την αμερικανική ηγεμονία. Η Κίνα περιμένει …στη γωνία, για να προσφέρει στους δυσαρεστημένους λαούς τη δική της εκδοχή για την τάξη και την ευημερία.

Στη Σρι Λάνκα η διαφθορά, ο νεποτισμός και η οικονομική κακοδιαχείριση επιδεινώθηκαν λόγω του πληθωρισμού και των ελλείψεων στα καύσιμα και στα τρόφιμα. Το ίδιο εκρηκτικό μείγμα υπάρχει σε όλο τον κόσμο. Κατά το παρελθόν οι κυβερνήσεις μπορούσαν να δανείζονται και να ξοδεύουν, αλλά τα πράγματα έχουν γίνει πιο δύσκολα μετά την πανδημία.

Hundreds of people in Colombo, Sri Lanka, continued to occupy President Gotabaya Rajapaksa’s residence and office — and even used the pool and gym — a day after demonstrators stormed the buildings in protest of the island nation’s economic crisis. https://t.co/etaT9rivEh pic.twitter.com/SmvoB6WjgT

— The New York Times (@nytimes) July 10, 2022

Την τελευταία εβδομάδα έγιναν διαδηλώσεις λόγω της οικονομικής κατάστασης στη Γκάνα, το Περού και την Ινδία. Στο Λίβανο η κατάσταση είναι ακόμα πιο περίπλοκη, αφού εκτός από τον παράγοντα οικονομία υπάρχουν και οι χρόνιες πολιτικοθρησκευτικές διαφορές που δεν έχουν γεφυρωθεί. Το καθεστώς Σίσι στην Αίγυπτο θα δοκιμαστεί από την έλλειψη τροφίμων και την ακρίβεια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Lebanon's economic meltdown has left its migrant workers more vulnerable than ever. They struggle to keep up with a new hike in internet costs that could put their work and personal safety in jeopardy. Read more: https://t.co/AbtUcSzSUn pic.twitter.com/B65gN8uF0R

Reuters (@Reuters) July 11, 2022

Σε ορισμένες χώρες τα πράγματα είναι εκρηκτικά αφού η έλλειψη τροφίμων οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην εξαθλίωση. Το Κέρας της Αφρικής απειλείται από την χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών. Οι περισσότεροι μπορεί να μην έχουν καν το κουράγιο για να διαμαρτυρηθούν, αλλά στις πόλεις εξακολουθούν να υπάρχουν κοινωνικές ομάδες ικανές να προκαλέσουν το χάος.

Κυβερνήσεις και οργανισμοί όπως το ΔΝΤ μπορεί να πάρουν μαθήματα για το που οδηγεί το εκρηκτικό μείγμα ακρίβειας και ελλείψεων βασικών αγαθών διαβάζοντας την πρόσφατη ιστορία στον αραβικό κόσμο. Αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα είναι απρόβλεπτα αφού στην εξίσωση έχει προστεθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνέπειές του.

Η εξάπλωση των κοινωνικών αναταραχών φαίνεται βέβαιη, γράφει ο Ντόμινικ Γουάγκορν, το ερώτημα είναι πότε ακριβώς και που θα ανάψει η πρώτη φλόγα και πόσο γρήγορα θα εξαπλωθεί.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσική υπηκοότητα σε όσους Ουκρανούς θέλουν, δίνει ο Πούτιν – Οργή Κιέβου, ζητεί και άλλα όπλα

EL PAIS: Έτσι θα είναι η ερχόμενη κρίση – Η παγκόσμια οικονομία «ξεφουσκώνει»

Nord Stream 1: Η Gazprom κλείνει για δέκα μέρες την στρόφιγγα – Ανησυχία σε Ευρώπη και Ελλάδα (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα