Έκθεση ΟΟΣΑ: Ένας στους δύο υγειονομικούς δεν είναι ικανοποιημένοι με τις συνθήκες εργασίας στα νοσοκομεία

Οι ελλείψεις στα νοσοκομεία και το φαινόμενο burnout του υγειονομικού προσωπικού, ιδιαίτερα μετά την πανδημία, δεν αποτελεί μόνο ελληνικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Οικονομική Συνεργασίας και Ανάπτυξής (ΟΟΣΑ)  ένας στους δύο γιατρούς και νοσηλευτές που εργάζονται σε νοσοκομεία, πιστεύουν πως τα επίπεδα στελέχωσης και ο ρυθμός εργασίας δεν επαρκούν για την παροχή ασφαλούς φροντίδας. Όπως επισημαίνουν, η έλλειψη προσωπικού έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ικανότητα των συστημάτων Υγείας να προσφέρουν ποιοτική

φροντίδα στους ασθενείς.

Επιπροσθέτως τα εκτεταμένα κενά στον τομέα της Υγείας επιδεινώνουν τις συνθήκες εργασίας των υγειονομικών, οι οποίοι βιώνουν συστηματικά ανεπάρκειες κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.Εδώ πρέπει να τονισθεί ότι ένα εργασιακό περιβάλλον υψηλής ποιότητας είναι βασικός παράγοντας για την προσέλκυση και διατήρηση εργαζομένων στην Υγεία. Επιπλέον οι υπάρχουσες ελλείψεις προσωπικού, αποτελούν ένα σημαντικό δείκτη για την κάλυψη των κενών θέσεων. Αυτό άλλωστε το διαπιστώνουμε συνέχεια στα νοσοκομεία της Ελληνικών Νησιών όπου παρατηρείται το φαινόμενο να βγαίνουν συνεχώς άγονοι οι διαγωνισμοί για την πλήρωση των κενών θέσεων.

Ειδικότερα σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ οι εργαζόμενοι αναφέρουν:

υψηλά επίπεδα ψυχικής ασθένειας,σωματικές βλάβεςκακή διάθεση

Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα χαμηλή εργασιακή ικανοποίηση και μπορεί να οδηγήσουν σε εγκατάλειψη του επαγγέλματος.

Στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, η επαγγελματική εξουθένωση επηρεάζει πάνω από το ένα τρίτο των εργαζομένων.

Είναι εξαντλημένοι και θέλουν να φύγουν

Στοιχεία από 10 χώρες του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι κατά μέσο όρο, σχεδόν το 40% των γιατρών πρωτοβάθμιας περίθαλψης κάτω των 55 ετών αναφέρουν ότι αισθάνονται εξαντλημένοι και πάνω από το 10% σκοπεύουν να σταματήσουν να εξετάζουν ασθενείς στο εγγύς μέλλον.

Λιγότεροι από έναν στους πέντε ανέφεραν υψηλά επίπεδα ικανοποίησης σε σχέση με την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Οι αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ολλανδία, στην Ιρλανδία, στο Βέλγιο και στις ΗΠΑ έχουν εφαρμόσει εθνικές έρευνες για την αξιολόγηση των εμπειριών των υγειονομικών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία.

Οι έρευνες αυτές αναδεικνύουν τα προβληματικά σημεία και οδηγούν σε πολιτικές παραμονής γιατρών και νοσηλευτών στον εργασιακό τους χώρο.

Οι κίνδυνοι

Στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξαν ότι επαγγέλματα που σχετίζονται με την Υγεία βιώνουν υψηλότερη από το μέσο όρο έκθεση σε σωματικούς και συναισθηματικούς κινδύνους.

Το 2021, οι νοσηλευτές ήταν το επάγγελμα με τους περισσότερους κινδύνους ασφάλειας στην εργασία (69%, έναντι 34% σε άλλους κλάδους).

Το ποσοστό των νοσοκόμων και των μαιών που αντιμετωπίζουν εργασιακή πίεση βρέθηκε στο 61%, διπλάσιος από τον μέσο όρο (30%) σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η πανδημία επιδείνωσε την κατάσταση. Στις ΗΠΑ, οι υγειονομικοί εμφάνισαν αύξηση κατά 2,5 φορές στα ποσοστά τραυματισμών και ασθενειών μεταξύ 2019 και 2020.

Στόχος της έκθεσης είναι να διαπιστωθούν οι αιτίες που οδηγούν σε εργασιακή εξουθένωση το υγειονομικό προσωπικό και στη συνέχεια τα κράτη να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτίωση των συνθήκων εργασίας στα νοσοκομεία.

Διαβάστε επίσης:

Ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών στα νησιά: Ο μόνιμος πονοκέφαλος του υπουργείου Υγείας

Εμμηνόπαυση: Το σύμπτωμα που εμφανίζεται χρόνια πριν τη διακοπή της περιόδου

Πόσες θερμίδες έχει το πασχαλινό τραπέζι – Τι να προσέξεις την επόμενη ημέρα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έκθεση ΟΟΣΑ,ekthesi oosa