Εντυπωσιακή αρχαιολογική ανακάλυψη στη Βρετανία: Βρέθηκε ακόνι της Νεολιθικής Εποχής στην Κοιλάδα των Βράχων (photos)

Με την πρώτη ματιά δεν μοιάζει παρά μόνο με ένα μεγάλο βράχο, ανάμεσα σε πολλούς άλλους σε μια πεδιάδα στο Ντόρσετ της Βρετανίας.

Αλλά μια πιο προσεκτική ματιά σε ένα τμήμα του βράχου που έχει λειανθεί, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται για ένα οποιοδήποτε πέτρωμα, αλλά για κάτι πολύ ξεχωριστό: Μια σπάνια πέτρα στίλβωσης και ακονίσματος που χρησιμοποιήθηκε πριν από 5.000 χρόνια από τους ανθρώπους της Νεολιθικής Εποχής για να ακονίζουν τα εργαλεία τους.

Το νεολιθικό ακόνι ανακαλύφθηκε στην Κοιλάδα των Βράχων, που είναι μια

προστατευόμενη περιοχή στο Ντόρσετ και είναι μόλις το δεύτερο που εντοπίζεται στην Αγγλία.

Το ακόνι εντοπίστηκε κατά τύχη, καθώς εθελοντές καθάριζαν χόρτα και θάμνους για να αποκαλύψουν τα βράχια που είναι διάσπαρτα στην κοιλάδα.

Η Αν Τίτερ και ο Τζιμ Ρίλαντ, διευθυντής της μη κερδοσκοπικής εταιρίας Past Participate CIC,  που έχει στόχο να συμβάλει στην σύνδεση των κοινοτήτων με την τοπική πολιτιστική κληρονομιά, εργάζονταν στην κοιλάδα. Ο Ρίλατ ήταν ο πρώτος που πρόσεξε τον συγκεκριμένο βράχο.

«Είναι ένας σχετικά άγριος ογκόλιθος από τη μία πλευρά», είπε στο Guardian. Αλλά όταν απομάκρυνε μερικά φύλλα εντόπισε την γυαλιστερή πλευρά του βράχου. «Εξεπλάγην. Τέτοιος ογκόλιθος έχει βρεθεί αμετακίνητος στη ίδιο σημείο μόνο μία φορά- στη δεκαετία του 1960, στο Φίφιντ Ντάουν του Γουίλτσαϊρ», λέει.

Ο Ρίλατ λέει πως τον ενθουσιάζει να σκέφτεται πως με αυτόν τον βράχο δούλευαν οι άνθρωποι χιλιάδες χρόνια πριν. «Πρέπει να πέρασαν πολλές εκατοντάδες, χιλιάδες ώρες ακονίζοντας εργαλεία εδώ», λέει ο Ρίλατ. Η Κοιλάδα των Βράχων ήταν πιθανότατα ένας τόπος εργασίας για τους ανθρώπους της Νεολιθικής Εποχής. «Πιθανώς έρχονταν εδώ οι άνθρωποι για να κάνουν διάφορες δουλειές, όπως η επεξεργασία των δερμάτων των ζώων, και η κοπή του κρέατος για την Παρασκευή φαγητού», σύμφωνα με τον Ρίλατ.

Η Αν Τίτερ λέει ότι ο βράχος λείανσης των ανθρώπων της Νεολιθικής Εποχής βρίσκεται κοντά σε έναν αρχαίο δρόμο που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι. «Φανταστείτε ότι έρχονταν εδώ για να ακονίσουν τα τσεκούρια τους. Δεν ήταν κατ’ ανάγκη ένα μέρος εγκατάστασης, αλλά έρχονταν και έφευγαν».

Τα λίθινα τσεκούρια χρησιμοποιούνταν από τους πρώτους καλλιεργητές στη Νεολιθική Εποχή για να καθαρίζουν κομμάτια γης όπου έχτιζαν τα σπίτια τους και δημιουργούσαν τις εγκαταστάσεις τους. Τα εργαλεία αυτά ήταν φτιαγμένα από διάφορα υλικά, όπως πυριτόλιθος, ηφαιστειακός τοφός και γρανίτης.

Μετά την ανακάλυψη του νεολιθικού ακονιού, η ευρύτερη περιοχή αποκλείστηκε για συστηματική αρχαιολογική έρευνα, με την ελπίδα ότι θα εντοπιστούν κι άλλα ίχνη των ανθρώπων και των εργαλείων τους.

Διαβάστε επίσης:

Κίνα: Τρόμος στα 35.000 πόδια – Οι αναταράξεις «εκτόξευσαν» επιβάτες και πλήρωμα (video)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο παρέλαβε τις αμερικανικές βόμβες διασποράς – Nέες παραλαβές όπλων περιμένει ο Ζελένσκι

Μετά τον «Κέρβερο» ο… «Χάρος»: «Ψήνονται» Ιταλία και Ισπανία από κύμα καύσωνα που θα φτάσει τους 48 βαθμούς Κελσίου

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εντυπωσιακή, Βρετανία, Βρέθηκε, Νεολιθικής Εποχής, Κοιλάδα, Βράχων,entyposiaki, vretania, vrethike, neolithikis epochis, koilada, vrachon