Επεκτείνεται το πρόγραμμα hospital@home σε επτά νοσοκομείο μέσα στο 2024 – Ήδη λειτουργεί πιλοτικά σε τρία

Το πρόγραμμα της κατ’οίκον νοσηλείας (hospital@home) που ήδη λειτουργεί πιλοτικά σε τρία θεραπευτήρια, επεκτείνεται μέσα στο 2024 σε ακόμα επτά νοσοκομεία. Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας, για φέτος, είναι αυτό το πρωτοποριακό πρόγραμμα να το «τρέχουν» συνολικά 10 μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, σύμφωνα με πηγές της Αριστοτέλους.

Το πρόγραμμα αφορά χρόνιους ασθενείς, παιδιά, εφήβους και ενήλικες, με καρκίνο, με νευρολογικά, αναπνευστικά, καρδιολογικά προβλήματα, με ανεπάρκειες και αναπηρίες που είναι κλινήρεις και με μηχανική υποστήριξη (παροχή οξυγόνου και αναπνευστήρα

ή γαστροστομίες, τραχειοστομίες κλπ). Πρόκειται για χρόνια βαριά περιστατικά, που μπαινοβγαίνουν πολύ συχνά στα νοσοκομεία με πολύμηνες νοσηλείες.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα από πέρυσι λειτουργεί πιλοτικά:

– Στο Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» όπου έχουν ενταχθεί 100 ογκολογικοί ασθενείς και κάνουν χημειοθεραπεία στο σπίτι τους, υπό την επίβλεψη ειδικών.

– Στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης στη Γ’ Παιδιατρική Κλινική που παρακολουθεί παιδιά με χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας (νευρολογικά, καρδιολογικά κλπ).

– Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) της Κρήτης που παρακολουθεί ενήλικες με σοβαρά νευρολογικά και άλλα προβλήματα.

Τι είναι το hospital@home ή Νοσοκομείο στο Σπίτι (ΝΟΣΠΙ)

Όπως αναφέρει και το όνομα του προγράμματος, ο ασθενής έχει τη δυνατότητα να νοσηλεύεται στο σπίτι του, που έχει μετατραπεί σε δωμάτιο νοσοκομείου, με τον κατάλληλο εξοπλισμό και υπό την 24ωρη επίβλεψη της ιατρικής ομάδας που τον παρακολουθεί, μέσω της τηλεϊατρικής από το Κέντρο Αναφοράς στο νοσοκομείο που λειτουργεί το ΝΟΣΠΙ.

Για παράδειγμα μπορεί ένας τετραπληγικός από τροχαίο ατύχημα που είναι σε μηχανική υποστήριξη, να ζει στο σπίτι του -σε κάποιο νησί του Αιγαίου ή σε κάποιο ορεινό χωριό της ηπειρωτικής χώρας-, να τον φροντίζουν οι δικοί του (που έχουν εκπαιδευτεί π.χ σε αλλαγή τραχειοτομίας, σίτιση με ορό χορήγηση φαρμάκων κλπ) και παράλληλα να έχει 24ωρη επίβλεψη από την ιατρική ομάδα του Κέντρου Αναφοράς ενός μεγάλου Νοσοκομείου της Αττικής ή της Θεσσαλονίκης μέσω της τηλεϊατρικής, που τον παρακολουθεί.

Με το πρόγραμμα hospital@home:

-ο ασθενής δεν ταλαιπωρείται καθώς παραμένει στο ασφαλές περιβάλλον του σπιτιού του έχοντας παράλληλα την κατάλληλη νοσοκομειακή φροντίδα που χρειάζεται.

-Δεν «αιμορραγεί» οικονομικά η οικογένεια του ασθενούς, ιδιαίτερα από την περιφέρεια του, γιατί δεν χρειάζεται να πηγαινοέρχεται στα νοσοκομεία των μεγάλων πόλεων και να παραμένει για νοσηλεία για 1 και 2 μήνες ή και παραπάνω.

-Σε οποιοδήποτε επείγον περιστατικό οι φροντιστές του ασθενούς (μητέρα, πατέρας, αδέλφια, σύζυγος κλπ), είναι σε άμεση επικοινωνία με την ιατρική ομάδα του Κέντρου Αναφοράς, που τον παρακολουθεί, ώστε να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο, εάν χρειαστεί.

Ο ρόλος του ΟΔΙΠΥ

Το πρόγραμμα ΝΟΣΠΙ πραγματοποιείται από τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 14 εκατομμύρια ευρώ. Στα χρήματα αυτά περιλαμβάνονται οι αμοιβές του προσωπικού και ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός που χρειάζεται ο ασθενής για το δωμάτιο του, στο σπίτι του. Συμφώνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας στο μέλλον συνολικά 100-120 άτομα θα εξυπηρετούνται ανά κέντρο αναφοράς ΝΟΣΠΙ και 800-850 ογκολογικοί ασθενείς θα υποστηρίζονται με ανοσοθεραπεία στο σπίτι.

Από το 2025 και μετά, το πρόγραμμα αναμένεται να επεκταθεί σε νοσοκομεία ολόκληρης της χώρας.

Τονίζεται ότι όλες οι δαπάνες είναι δωρεάν και επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου που «τρέχει» το ΝΟΣΠΙ.

Εξοικονόμηση πόρων για το ΕΣΥ

Από το πρόγραμμα της κατ’οίκον νοσηλείας έκτος από τον ασθενή και την οικογένειά του, όφελος έχει και το Εθνικό Σύστημα Υγείας καθώς εξοικονομεί πολύτιμους πόρους, που μπορεί να τους αξιοποιήσει κάνοντας προσλήψεις προσωπικού, ανακαινίζοντας κλινικές, αγοράζοντας ένα μηχανήματα κλπ.

Σύμφωνα με μελέτη του υπόγειου Υγείας, η θεραπεία στο σπίτι εξοικονομεί 560 ευρώ τον μήνα (ή ανά δύο εβδομάδες ανάλογα με το περιστατικό) σε κάθε ασθενή από τις μετακινήσεις του και περίπου 200 χαμένες ώρες (μετακινήσεις, αναμονές κλπ) για τον ίδιο τον ασθενή, αλλά και για τον φροντιστή του.

Παράλληλα, αναμένεται να απελευθερωθούν έως και 30%, των κλινών που σήμερα δεσμεύονται στα νοσοκομεία για αυτούς τους ασθενείς. Η επιλογή των ασθενών γίνεται βάση συγκεκριμένων κριτηρίων.

Σημειώνεται ότι στο εξωτερικό το ΝΟΣΠΙ είναι ένα διαδεδομένο σύστημα εδώ και πολλές δεκαετίες.

Διαβάστε επίσης:

Μαγνήσιο: Μήπως έχετε έλλειψη; – Αυτά είναι τα προειδοποιητικά συμπτώματα

Άδωνις Γεωργιάδης: «Με την Υγεία μας δεν παίζουμε – Πάνω από 200 εκατ. ευρώ ως το 2025 για προγράμματα κατά του καρκίνου»

Διάγνωση καρκίνου με τεστ ούρων – Εντοπίζει δύο τύπους με ακρίβεια 99%

Keywords
Τυχαία Θέματα