Ερντογάν για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί: «Προστατεύουμε την κληρονομιά των προγόνων μας»

«Προστατεύουμε την κληρονομιά των προγόνων μας», δήλωσε τη Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην τελετή για την ολοκλήρωση των έργων της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων για τη συντήρηση 201 ιστορικών μνημείων, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί.

Vakıf Haftası 100'üncü Yıla Özel 201 Eser Toplu Açılış Töreni
https://t.co/oO3XUwFGkQ

Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan)
May 6, 2024

«Συγχαίρω τη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων που προστατεύει την κληρονομιά των προγόνων μας», ανέφερε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της τελετής.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι μόνο 56 ιστορικά μνημεία αποκαταστάθηκαν πριν από εμάς, μεταξύ 1996 και 2002, θα φανεί πόσο μεγάλη επιτυχία έχει καταγράψει η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.

2024 yılı Vakıf Haftası’nı, yurt içinde ve yurt dışında restorasyonu tamamlanan 201 vakıf eserinin toplu açılışını yaparak idrak ettik.

Hem haftamızın hem de açılışını yaptığımız vakıf-kültür varlıklarımızın ülkemize, milletimize hayırlı olmasını diliyorum.… pic.twitter.com/OXzYSAg5Pd

Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) May 6, 2024

Ενώ επισήμανε πως «όχι μόνο στην Τουρκία, όχι μόνο στην Ανατολία και τη Θράκη, αλλά οπουδήποτε στον κόσμο υπάρχει ένα αντικείμενο ή μια πολιτιστική κληρονομιά που ανήκει σε εμάς και τους προγόνους μας, φτάνουμε εκεί και το φέρνουμε στο φως».

Η Μονή της Χώρας υπήρξε Βυζαντινόχριστιανικό μοναστήρι στην Κωνσταντινούπολη που μετατράπηκε από τους Οθωμανούς σε τζαμί κατά το 16ο αιώνα. Η μονή χτίστηκε στη θέση της σημερινής συνοικίας Εντιρνέ Καπού, νότια του Κεράτιου κόλπου και σε κοντινή απόσταση από τα Θεοδοσιανά τείχη.

Από το 1958 λειτούργησε ως μουσείο, ωστόσο μετά την απόφαση του τουρκικού Ανώτατου Δικαστηρίου το 2019 και την έκδοση ΦΕΚ στις 21 Αυγούστου 2020, μετατράπηκε σε τζαμί. Ημερομηνία έναρξής του ως χώρος λατρείας ορίστηκε επίσημα η 23η Φεβρουαρίου 2024 με την προσευχή της Παρασκευής. Το μνημείο σήμερα είναι γνωστό με το όνομα Μουσείο Χώρας.

Διαβάστε επίσης:

Πρόβες μακελειού: Το Ισραήλ βομβάρδισε δύο συνοικίες της Ράφας, στους κατοίκους των οποίων είχε δώσει εντολή εκκένωσης (Video)

Βέλγιο: Φοιτητές κατέλαβαν το πανεπιστήμιο της Γάνδης υπέρ της Παλαιστίνης

Επικοινωνία Μπάιντεν – Νετανιάχου ενόψει της ισραηλινής επιχείρησης στη Ράφα – Ύστατη προσπάθεια για την αποτροπή της

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ερντογάν, Μονής, Χώρας, Προστατεύουμε,erntogan, monis, choras, prostatevoume