Ερντογάν: Με χαμόγελα και απαιτήσεις στην Αθήνα – “Στη Χάγη για όλα” η γραμμή της Άγκυρας

Το επικοινωνιακό μπαράζ από Αθήνα και Άγκυρα, σύμφωνα με το οποίο μπαίνουμε σε νέο ξεκίνημα στα ελληνοτουρκικά, δεν μπορεί να πείσει όσους θυμούνται ότι το έργο της ελληνοτουρκικής προσέγγισης με πύκνωση των εμπορικών / πολιτιστικών σχέσεων και επαφών έχει ξαναπαιχτεί πάνω από μια φορά, χωρίς να αλλάξει το παραμικρό από την ουσία των τουρκικών θέσεων και διεκδικήσεων, οι οποίες κρατούν στο «κόκκινο» τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεκαετίες τώρα.

Σαν σήμερα (7.12.2017) είχε ξανάρθει ο Ερντογάν στην Αθήνα,

μαζί με υπουργούς και λοιπούς παρατρεχάμενους. Και τότε είχαν ανανεωθεί οι «όρκοι» και κάποιες συμφωνίες εμπορικού / πολιτιστικού χαρακτήρα που ξαναείχαν υπογραφεί στην προηγούμενη (2010) συνεδρίαση του Ανώτατου Ελληνοτουρκικού Συμβουλίου Συνεργασίας. Όλοι γνωρίζουμε ότι από τις τότε επισκέψεις (του 2010 και του 2017) οι προσδοκίες όχι μόνο διαψεύσθηκαν αλλά οι τουρκικές διεκδικήσεις πολλαπλασιάστηκαν αφήνοντας έκθετη την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία εμφανίζεται επισπεύδουσα σε ένα επικοινωνιακού τύπου ταρατατζούμ με τον Ερντογάν να φέρνει χαμογελαστός (είναι η αλήθεια) όλες τις τουρκικές διεκδικήσεις στο τραπέζι.

Ο φίλος…

Στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο Τούρκος Πρόεδρος ήταν αποκαλυπτικός παρά το μειλίχιο ύφος και τόνο αποκαλώντας των Έλληνα πρωθυπουργό «Κυριάκο, φίλε μου!» και διαβεβαιώνοντάς τον ότι «δεν σας απειλούμε, αν δεν μας απειλήσετε. Δεν υπάρχει θέμα που δεν μπορούμε να λύσουμε».

Με τη φράση πως «δεν υπάρχει θέμα που δεν μπορούμε να λύσουμε» ο… φίλος Ταγίπ εκθέτει την ελληνική κυβέρνηση που διακηρύττει ότι «η μόνη ελληνοτουρκική διαφορά που η Ελλάδα αναγνωρίζει είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών». Στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο Τούρκος Πρόεδρος το ξεκαθάρισε:

«Πιστεύω ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν στο πλαίσιο του διαλόγου και της καλής θέλησης. Φυσικά, υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να τα εξετάσουμε ως ένα σύνολο. Δεν είναι σωστή η επιλεκτική προσέγγιση. Να μιλάμε για ορισμένα θέματα και να μην μιλάμε για κάποια άλλα. Γιατί είναι όλα αλληλένδετα. Όταν προσφεύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη, δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω. Πάνω από όλα όμως πρέπει να μιλάμε για όλα μας τα προβλήματα με γενναιότητα και να κατευθύνουμε σωστά την κοινή μας γνώμη».Οι διεκδικήσεις

Και είναι προφανές ότι ο «φίλος» Ταγίπ έχει δίκιο καθώς υπενθυμίζει στην ελληνική κυβέρνηση ότι ακόμη και για να παραπεμφθεί η «μόνη» ελληνοτουρκική διαφορά (δηλαδή η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας) στο Διεθνές Δικαστήριο προϋποθέτει τη συζήτηση και συμφωνία μιας ολόκληρης σειράς ζητημάτων, τα οποία συνθέτουν τις τουρκικές διεκδικήσεις και εκ των πραγμάτων συζητά στο παρασκήνιο η ελληνική κυβέρνηση και μάλιστα υπό τον ασφυκτικό όρο του casus belli που βρίσκεται σε ισχύ. Δηλαδή:

Η Ελλάδα έχει βάλει στον πάγο το δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο καθώς αυτό είναι για την Τουρκία «αιτία πολέμου».Η Ελλάδα έχει ήδη αποδεχτεί (από το 1996 και την κρίση των Ιμίων) τα τουρκικά ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο, όπως περιγράφηκαν τότε στα τουρκικά διαβήματα για νησιά και νησίδες αμφισβητούμενης κυριαρχίας.Η Ελλάδα έχει σπεύσει να ικανοποιήσει μερικώς την τουρκική απαίτηση για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Το τελευταίο «δώρο» της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον Ερντογάν λίγο πριν φτάσει στην Αθήνα είναι η ακύρωση του προγράμματος εκσυγχρονισμού των πολλαπλών εκτοξευτών RM-70, που αποτελούσαν κομβικό όπλο για την αεράμυνα των νησιών, πριν σταδιακά αυτά αποσυρθούν με το πρόσχημα της μεταφοράς τους στην Ουκρανία.

Όλα αυτά δικαιολογούν τα χαμόγελα του Ερντογάν που πιθανότατα πίσω από τις κάμερες μετατρέπονται σε ηχηρό γέλιο αν σκεφτεί ότι η ελληνική κυβέρνηση τον υποδέχεται υπερβάλλοντας σε καλή θέληση παρά την ανοιχτή απειλή πολέμου και παρά το γεγονός ότι ακριβώς αυτές τις μέρες της «επικοινωνιακής προσέγγισης» η Αθήνα δέχεται αδιαμαρτύρητα:

Ότι σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Άμυνας οι παραβιάσεις των χωρικών υδάτων από Τούρκους το διάστημα Ιανουάριος – Ιούλιος 2022 ήταν 792. Το ίδιο διάστημα το 2023 καταγράφηκαν 909 παραβιάσεις.Πρόσφατα ο Χακάν αναφέρθηκε σε τουρκική μειονότητα σε Θράκη και Δωδεκάνησα.Ο αρχηγός του τουρκικού ναυτικού αμφισβήτησε με δηλώσεις του την κυριαρχία ελληνικών νησιών κατηγορώντας την Ελλάδα ότι αυξάνει την ένταση. Δεν πρέπει να διαλάθει της προσοχής το γεγονός ότι η Ζουράφα (ελληνική βραχονησίδα) περιλαμβανόταν στους χάρτες προσομοίωσης στην πρόσφατη τουρκική άσκηση στο βόρειο Αιγαίο.Η έκδοση τουρκικής NOTAM για ασκήσεις στο Αιγαίο (από τον Βορρά μέχρι τον Νότο) από τις 27 Νοεμβρίου έως τις 17 Δεκεμβρίου. Σ’ αυτήν τη NOTAM η δέσμευση περιοχών ξεπερνά ακόμη και αυτόν τον 25ο μεσημβρινό, δηλαδή είναι δυτικότερα από τη μέση του Αιγαίου «αγγίζοντας» την Εύβοια.

Όλα τα πιο πάνω προφανώς θα καλυφθούν κατά τη φιέστα της προσέγγισης και τις δεκάδες συμφωνίες και μνημόνια που θα (ξανα)υπογραφούν στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών.

Τα καυτά θέματα εξάλλου είναι αντικείμενο παρασκηνιακών μυστικών διαβουλεύσεων, οι οποίες βαδίζουν στον χρόνο υπονομεύοντας αργά αλλά σταθερά τις θέσεις της χώρας καθώς οι κυβερνήσεις της (η σημερινή αλλά και οι προηγούμενες) όχι μόνο αποδέχονται μια παρασκηνιακή συζήτηση επί ζητημάτων εθνικής κυριαρχίας, αλλά αραιά και πού (με τις επικοινωνιακές φιέστες σαν αυτήν της 7ης Δεκεμβρίου) νομιμοποιούν τις τουρκικές διεκδικήσεις.

Γιατί τι άλλο παρά νομιμοποίηση είναι η συζήτηση (περί άλλων χαριτωμένων…) μ’ αυτόν που σε απειλεί με πόλεμο, αμφισβητεί το δικαίωμα των νησιών σε ΑΟΖ και την κυριαρχία επί εκατοντάδων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων;

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν πριν την επίσκεψη στην Αθήνα: Μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος με την Ελλάδα, μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα

Lamborghini: Εισάγει τετραήμερη εργασία για τους εργάτες παραγωγής δίχως μείωση στους μισθούς

Γάζα: Ενώ αυξάνονται οι πιέσεις για διακοπή του πολέμου, το Ισραήλ… ανακαλύπτει «μια από τις μεγαλύτερες αποθήκες όπλων» – Τελειώνει η στήριξη των ΗΠΑ;

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ερντογάν, Αθήνα – “Στη Χάγη, Άγκυρας,erntogan, athina – “sti chagi, agkyras