ΕΡΤ: Αφιερώματα των ραδιοφώνων της για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Τέσσερις ραδιοσταθμοί, μια ημερομηνία, ένα μεγάλο πολύπτυχο αφιέρωμα για την 50η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου θα αρχίσει να αναπτύσσεται σε λίγες ώρες από τις ραδιοφωνικές συχνότητες της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Το Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ και οι Περιφερειακοί Σταθμοί της ΕΡΤ σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ), θα μεταδώσουν σήμερα Πέμπτη (16/11) και αύριο,

ανήμερα της επετείου για την εξέγερση του Πολυτεχνείου ένα ηχητικό ντοκουμέντο διάρκειας δέκα λεπτών, με αποσπάσματα από την τελευταία εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου.

Επίσης σήμερα στις 23.00 στην εκπομπή «Τοπία ανθρώπων» ο Δημήτρης Παπαχρήστος, εκφωνητής του ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου μιλάει και πάλι στο ραδιοφωνικό μικρόφωνο, 50 χρόνια μετά, για το τότε και το τώρα, και μοιράζεται με τους ακροατές και τη Βικτωρία Καβουριάρη όλα όσα έζησε, τα οποία τον καθόρισαν, τον συγκινούν, τον εξεγείρουν και τον κάνουν να ελπίζει.

Την Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου στις 22.00, στην εκπομπή «Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί), η πρύτανης του Πάντειου Πανεπιστημίου και καθηγήτρια Ιστορίας, Χριστίνα Κουλούρη συνομιλεί με με τον Περικλή Βασιλόπουλο  για το αποτύπωμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973, τις αντιπαραθέσεις και τον κοινωνικό συμβολισμό που προκάλεσε στη Μεταπολίτευση, όπως επίσης και για τη σημερινή κατάσταση των ΑΕΙ και τη διεθνή κατάταξή τους.

Δεύτερο Πρόγραμμα

Την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, στις 08.00 η «Κόκκινη σβούρα» της Ιωάννας Νιαώτη στριφογυρίζει στο παρελθόν και στέκεται στην πύλη του Πολυτεχνείου. Διότι η Ιστορία και οι ιστορίες μας είναι το παρόν μας.

Στις 11.30, μεταδίδεται εκτάκτως, το podcast του Φώτη Απέργη από τη σειρά «Flashback» με τίτλο «1973: Ξημέρωμα φριχτό, σαν πιστολιά». Τραγούδια για το Πολυτεχνείο από τους Φοίβο Δεληβοριά, αδελφούς Κατσιμίχα, Διονύση Τσακνή, Γιώργο Νταλάρα, αλλά και Τζίμη Πανούση, με σκηνικό το περίφημο σαρκαστικό σχόλιο του Μάνου Χατζιδάκι, για την πολιτική αλλοτρίωση της επετείου του Πολυτεχνείου με τον πιο πρωτότυπο τρόπο.

Στις 12.00, στις «Αδέσποτες νότες» ο Μιχάλης Γελασάκης  ανθολογεί μαρτυρίες ανθρώπων που βρέθηκαν εκεί, παρουσιάζει ντοκουμέντα όπως τα απομαγνητοφωνημένα κείμενα του ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου ή απόρρητες στρατιωτικές διαταγές και «παίζει» τραγούδια που συνδέθηκαν με τον αντιδικτατορικό αγώνα.

Στις 16.00, στο «Κλειδί του σολ» ο Σιδερής Πρίντεζης παρουσιάζει τραγούδια και στιγμιότυπα παλαιότερων ραδιοφωνικών αφιερωμάτων στο Πολυτεχνείο, αλλά και με μια μικρή ανθολόγηση (για το Istorima) από τις μνήμες του Νίκου Μιχαλίτση ο οποίος το 1973 ήταν πρωτοετής φοιτητής στη σχολή Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων του Πολυτεχνείου.

Στις 21.00 και στην εκπομπή «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια», ο Γιώργος Τσάμπρας παρουσιάζει «Μικρές μουσικές ιστορίες του 1973, πριν το Πολυτεχνείο…». 

Τα «18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας», η «Τετραλογία», ο μελοποιημένος Σεφέρης από τον Γιάννη Μαρκόπουλο, αλλά και το «Θα πάω στη ζούγκλα με τον Ταρζάν» κ.ά. Στις 22.00, οι «Πλανόδιες μουσικές» με τον Κώστα Θωμαΐδη, φέρνουν αποσπάσματα από εμβληματικά έργα εμπνευσμένα από τις μέρες του Νοέμβρη του 1973.

Την Κυριακή 19 Νοεμβρίου, στις 22.00, στην εκπομπή «Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια», η Λίνα Νικολακοπούλου και η Αλεξάνδρα Χριστακάκη συζητούν με τον Γιώργο Παυλάκη, γιατρό-ερευνητή του Εθνικού Κέντρου Καρκίνου στις ΗΠΑ.

Μιλάει για τη συμμετοχή του στην εξέγερση του Νοέμβρη του ’73 ως ο εμπνευστής του ιατρείου που στήθηκε στην Αρχιτεκτονική, όπου μαζί με άλλους 30 φοιτητές της Ιατρικής περιέθαλψαν περισσότερους από 80 τραυματίες και υποδέχθηκαν τουλάχιστον δύο νεκρούς.

Στο Τρίτο

Αύριο στις 09.55 από το καθημερινό ένθετο «Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου» θα μεταδοθούν δύο αποσπάσματα από την ποιητική σύνθεση Δοκίμιο ’73-’74 του Τάκη Σινόπουλου.

Στις 10.00, η εκπομπή «Σήμερα», με τον Πάρι Μέξη, είναι αφιερωμένη στους ανθρώπους οι οποίοι με την ηρωική τους στάση σήμαναν την αρχή του τέλους της δικτατορίας.

Στις 13:00, στην εκπομπή «Αναζητώντας την κυρία με τη στρυχνίνη», ο  μαέστρος Χρίστος Παπαγεωργίου παρουσιάζει μια συλλογή από τις χαρακτηριστικές ταινίες και μουσικές  από τον Μίκη Θεοδωράκη έως τον Alexandre Desplat που μίλησαν με συγκλονιστικό τρόπο για τις κοινωνικές και πολιτιστικές επαναστάσεις των αιώνων που πέρασαν.

Στις 22.30, ο Θάνος Σταθόπουλος στη εκπομπή «Για ένα διάστημα κοιμόμουν νωρίς» παρουσιάζει τη «Δήλωση του ’66» του Οδυσσέα Ελύτη – κείμενο-επίκληση στις επαναστατικές δυνάμεις της ποίησης και στην υπόσταση της ελευθερίας και της δικαιοσύνης–, μαζί με μέρη από το έργο «Το άξιον εστί» του Μίκη Θεοδωράκη και του Οδυσσέα Ελύτη.

Στη ιντερνετική Φωνή της Ελλάδας

Αύριο στις 10.00, στην εκπομπή «Πάρε τον χρόνο σου» με τον δημοσιογράφο Προκόπη Αγγελόπουλο, ο αρθρογράφος-αναλυτής και συγγραφέας Σταύρος Λυγερός, ως μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, δίνει τη δική του πολιτική και προσωπική κατάθεση για εκείνα τα γεγονότα με αφορμή το νέο βιβλίο του «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου. Μια ξεχασμένη κατάθεση».

Στην ίδια εκπομπή η Δρ. Μαρία Ηροδότου, συντονίστρια του τμήματος Ελληνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο La Trobe της Μελβούρνης, «επιστρέφει» στην Αθήνα του 1973, και θυμάται πως έζησε η ίδια τα γεγονότα των ημερών, αλλά και όλο το προηγούμενο διάστημα, από το 1967 και έπειτα, ως φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής

Στις 13.00, η «Αφύλαχτη διάβαση», ο Θωμάς Σίδερης παρουσιάζει εκτάκτως το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ «Ο ραδιοφωνικός πομπός του Πολυτεχνείου». Μέσα από μαρτυρίες, που ακούγονται για πρώτη φορά δημόσια, αποκαλύπτεται όλο το σχέδιο δημιουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου.

Στις εκπομπές του παγκοσμίου ραδιοφώνου της ΕΡΤ, θα πραγματοποιηθούν «ζωντανές» συνδέσεις με ελληνικά σχολεία και τμήματα ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό για τις επετειακές εκδηλώσεις που έχουν ετοιμάσει καθηγητές και ελληνόπουλα σ’ όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης

Oscars 2024: Ξανά παρουσιαστής ο Jimmy Kimmel

TOPO: Το περιοδικό που έχει κερδίσει τους εφήβους – «Λέει» τις ειδήσεις με σχέδια και «φυσαλίδες»

Μη χάσετε το «Ποντίκι» που κυκλοφορεί την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΕΡΤ, Αφιερώματα, Πολυτεχνείου,ert, afieromata, polytechneiou