ΕΡΤ: Αναδιατύπωση κόντρα στην κοινή λογική από την Αλεξάνδρα Δουβαρά

Έπειτα από το σάλο που προκάλεσε χθες με την τοποθέτησή της η παρουσιάστρια του ΕΡΤNews, Αλεξάνδρα Δουβάρα, στο μεσημεριανό δελτίο του σταθμού, σήμερα θεωρεί ότι όσα είπε παρερμηνεύτηκαν.

«25 χρόνια στο επάγγελμα και 21 στην ΕΡΤ προσπαθώ πάντα να κάνω τη δουλειά μου με ήθος και ευπρέπεια και θεωρώ τουλάχιστον άδικο να παρερμηνεύονται με χυδαίο τρόπο τα λεγόμενά μου στον τηλεοπτικό αέρα, τις ώρες που καίγεται η Ελλάδα.

Θεωρώ ανήκουστο την

ώρα που σπίτια γίνονται στάχτη και που από θαύμα δεν κάηκαν άνθρωποι μέσα σε αυτά ή την ώρα που προσπαθούσαν να σώσουν τους κόπους μιας ζωής, να πιστεύει κάποιος ότι υποτιμώ την ανθρώπινη ζωή. Ότι διαχωρίζω τους μετανάστες από τους Έλληνες.

Κάθε καλόπιστος τηλεθεατής κατάλαβε ότι αυτό που ήθελα να πω ήταν ότι πέρα από την τραγωδία στο δάσος της Δαδιάς, όπου χάθηκαν 18 άνθρωποι, οι έγκαιρες εκκενώσεις οικισμών κατέστησαν επιτυχές να μην θρηνήσουμε ΑΛΛΕΣ ζωές, να μην υπάρξουν ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ανθρώπινες απώλειες. Αν ωστόσο θεωρείται αναγκαία η δημόσια συγγνώμη μου δεν έχω κανένα πρόβλημα να την δώσω, ακόμη και σε όλους εκείνους που με ενέταξαν σε ακροδεξιούς κόλπους.

Η κριτική όχι μόνον επιτρέπεται, αλλά είναι και απαραίτητη πρωτίστως σε όσους εργαζόμαστε σε Δημόσια Μέσα Ενημέρωσης. Η δημόσια προσβολή, όμως, και στοχοποίηση ενός δημοσιογράφου για κάτι που επί της ουσίας δεν έκανε είναι το λιγότερο άδικη», αναφέρει η δημοσιογράφος σε μια απόπειρα να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Σωστά αναφέρει η δημοσιογράφος ότι είναι ανήκουστο να υποτιμάται η ανθρώπινη ζωή. Ότι δεν έχει λιγότερη αξία η ζωή ενός μετανάστη.

Ενδεχομένως η παρουσιάστρια να μην είδε σε βίντεο, στο ERTflix ή στο Youtube τι είπε στον αέρα του καναλιού.

Το οπτικοακουστικό ντοκουμέντο είναι προσβάσιμο. Αυτολεξεί η ίδια είπε ότι: «Το μόνο ευχάριστο, λοιπόν, είναι ότι δεν έχουμε θρηνήσει ανθρώπινη ζωή πέρα από αυτούς τους ταλαίπωρους 18 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στο δάσος της Δαδιάς».

Το επιχείρημα περι παρερμηνείας και μάλιστα «με χυδαία τρόπο», καταρρίπτεται από τα λόγια της ίδιας.

Επίσης, δεν τίθεται θέμα αν θεωρείται αναγκαία η δημόσια συγγνώμη. Αλλά αν εκείνη αισθάνεται να την εκφράσει, συναισθανόμενη το λάθος της. Και αυτό έχει σημασία.

Η κριτική προφανώς και γίνεται καλόπιστα και πάντως δεν στοχοποιεί. Αντιθέτως παρατηρεί, επισημαίνει, ώστε να γίνονται οι δέουσες διορθώσεις και επανορθώσεις.

Είναι όμως επικίνδυνη η ποινικοποίηση της κριτικής, πόσω μάλλον όταν είναι στοιχειοθετημένη.

Η δημοσιογράφος θεωρεί ότι διαπομπεύεται δημοσίως. Όμως η τοποθέτηση της δεν έγινε σε επίπεδο ιδιωτικής συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων. Έγινε δημοσίως, από κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας. Πιο δημόσια δεν γίνεται.

Τέλος, πιστεύει ότι αδικείται επειδή επι της ουσίας δεν έκανε κάτι, όπως τονίζει. Ορθώς. Δεν έκανε. Αλλά είπε. Και στην ψηφιακή εποχή, στην εποχή του Youtube δεν ισχύει το «έπεα πτερόεντα».

Διαβάστε επίσης:

Η ενημέρωση… «απανθρακώθηκε» στον Έβρο

«Γκολ» στην τηλεθέαση κατάφερε το Mega

ΝΥΤ: «Αδειάζουν» την κυβέρνηση για τον ανεπαρκή μηχανισμό πυροπροστασίας

Keywords
Τυχαία Θέματα