ΕΡΤ: Ανησυχίες για αποδόμηση και απαξίωση της ΕΡΑ ΣΠΟΡ

Η κορυφή του παγόβουνου για τα αθλητικά της ΕΡΤ, φαίνεται ότι είναι όσα ανέφερε σε επιστολή του ο ΠΑΟΚ, ο οποίος όταν έχει εκτός έδρας ποδοσφαιρικές υποχρεώσεις για την κρατική ραδιοτηλεόραση απλώς δεν υπάρχει.

Κοινό μυστικό είναι πως η ΕΡΤ– στο πλαίσιο επιλεκτικής οικονομίας κλίμακας, αναιτιολόγητα- στέλνει δημοσιογράφους, αλλά και τεχνικούς, σε έκτος έδρα αγώνες αρκεί ο εκάστοτε σύλλογος, ΠΑΕ, ΚΑΕ,

Ομοσπονδία ή ό,τι άλλο να αναλάβει τα έξοδα.

Όταν δεν υπάρχει συμφωνία απλώς αθλητικογράφος της κρατικής ραδιοτηλεόρασης δεν πάει. ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ με έκδηλη ανησυχία έχουν επισημάνει ότι με την πρακτική αυτή τίθεται εν αμφιβόλω η ανεξαρτησία, η αντικειμενικότητα, η εγκυρότητα της δημοσιογραφικής εργασίας.

Η ΕΡΑ ΣΠΟΡ βρίσκεται σε διαδικασία μάλλον αναδιοργάνωσης. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι από την διεύθυνση του αθλητικού ραδιοφώνου διανεμήθηκε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείο με πολλούς αποδέκτες ζητώντας να ενημερώσουν τον προϊστάμενο του αθλητικού ραδιοφώνου τι κάνουν ακριβώς.

Το μέιλ προξένησε απορία δεδομένου ότι ο προϊστάμενος υποδιεύθυνσης ΕΡΑ ΣΠΟΡ ανέλαβε καθήκοντα μέσα Απριλίου 2022.

Το μέιλ, εξάλλου, είχε μεταξύ άλλων αποδέκτες και δημοσιογράφους που είχαν συνταξιοδοτηθεί και κάποιους που δεν είναι εν ζωή.

Στο μεταξύ προσλήφθηκε με σύμβαση ορισμένου χρόνου την ΕΡΑ ΣΠΟΡ δημοσιογράφος του αθλητικού ρεπορτάζ- προηγουμένως ήταν στον Σκάι- ενόψει του Euro 2024 με το αιτιολογικό ότι έχει εξειδικευμένες γνώσεις.

«Δηλαδή, από όσους αθλητικούς ρεπόρτερ έχει στο μόνιμο προσωπικό της η εταιρεία δεν υπάρχουν ή δεν είναι αρκετοί εκείνοι με τέτοιες εξειδικευμένες γνώσεις», αναρωτήθηκαν δημοσιογραφικοί κύκλοι της ΕΡΤ.

Λέγεται ότι θα προστεθούν και κάποιοι ακόμα με εξειδικευμένες γνώσεις από την αγορά– ορισμένοι με προϋπηρεσία στον Σκάι, όπως υποστηρίζεται- στην πορεία.

Θρυλείται επίσης ότι η ΕΡΑ ΣΠΟΡ, σε πρώιμες συζητήσεις και προσχέδια, δεν θα έχει απεσταλμένους στους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν στο Παρίσι (26 Ιουλίου έως 11 Αυγούστου). Ίσως διότι θα βρίσκονται εκεί οι συνάδελφοί τους της τηλεόρασης.

Άλλωστε έχει εφαρμοστεί η πρακτική αθλητικός ρεπόρτερ να περιγράφει αναμέτρηση για κανάλι της ΕΡΤ και η περιγραφή να αναμεταδίδεται από την ΕΡΑ ΣΠΟΡ και οι ακροατές να ακούν φράσεις όπως «εδώ βλέπετε…», «δείτε τι κάνει…» και άλλα παρόμοια.

Συμβαίνει επίσης, μεταξύ άλλων παράδοξων, η αθλητική ρεπόρτερ της ΕΡΤ στην Πάτρα να αξιοποιείται για το ρεπορτάζ από τον αγωνιστικό χώρο και η περιγραφή να γίνεται από το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής δια… τηλεοράσεως.

Αν και θα μπορούσε να υπάρχει «ζωντανή» κάλυψη με την συνδυαστική αξιοποίηση του αθλητικογράφου της ΕΡΤ στον Πύργο που δεν απέχει πολύ από την Πάτρα.

Στο πλαίσιο επιλεκτικών οικονομιών κλίμακας όταν υπάρχει για παράδειγμα αγώνας μπάσκετ εκτός Αθήνας (ή Θεσσαλονίκης) και διεξάγεται πριν από τις 20.00 δεν δικαιολογείται διανυκτέρευση.

Δηλαδή, κατά την ΕΡΤ, δημοσιογράφος και εικονολήπτης, πρέπει να ταξιδέψουν οδικώς, πχ στην Πάτρα, συχνά χωρίς ηχολήπτη και οδηγό, να κάνουν το ρεπορτάζ, την περιγραφή αγώνα, να δώσουν το ρεπορτάζ που ακολουθεί της αναμέτρησης και κατόπιν, δημοσιογράφος και κάμεραμαν, προφανώς οδικώς, να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Στις παραδοξότητες που έχουν συμβεί και συμβαίνουν στην διαχείριση αθλητικών γεγονότων από την ΕΡΤ ξεχωρίζει και εκείνη του Final 8 για το κύπελλο μπάσκετ Ελλάδος το οποίο πραγματοποιήθηκε στο κλειστό γήπεδο του σταδίου «Δύο αγοράκια» Ηρακλείου Κρήτης τον Φεβρουάριο 2023.

Όσοι είχαν συντονιστεί στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ δεν πίστευαν στα αυτιά τους.

Η ΕΡΤ δεν είχε στείλει τεχνικό, όπως υποστηρίζεται, και οι μεταδόσεις γίνονταν από κινητό τηλέφωνο με ότι αυτό συνεπάγεται.

Έπειτα από «βροχή» οργισμένων αντιδράσεων, η ΕΡΤ ευαισθητοποιήθηκε μια ημέρα αργότερα, όπως υποστηρίζεται, και έστειλε τεχνικό για τον ήχο.

Διαβάστε επίσης

«Art Week»: Από την ΕΡΤ2 στην ΕΡΤ3 ο νέος κύκλος εκπομπών

Αράχωβα: Δημοσιογράφος του OPEN «λύγισε» για την κτηνωδία στον Όλιβερ – «Συγγνώμη, δεν μου έχει ξανασυμβεί» (Video)

Τηλεθέαση: Εντείνεται η μάχη των καναλιών για την «πρωτιά»

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΕΡΤ, Ανησυχίες, ΕΡΑ ΣΠΟΡ,ert, anisychies, era spor