ΕΡΤ: Η Νάνα Μούσχουρη «συναντήθηκε» με ανέκδοτες ηχογραφήσεις της – Συλλεκτική δισκογραφική έκδοση

Aνέκδοτες έως τώρα, πρώτες ηχογραφήσεις, που πραγματοποίησε η διεθνούς φήμης Νάνα Μούσχουρη με την Ορχήστρα Ελαφράς Μουσικής του ΕΙΡ, στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας, από τα μέσα της δεκαετίας του ’50, ένα μοναδικό ντοκουμέντο της ιστορίας του ελληνικού, αλλά και του διεθνούς τραγουδιού, συγκεντρώθηκαν σε δίσκο ακτίνας και χαράκτηκαν επίσης σε συλλεκτική έκδοση βινυλίου από την ΕΡΤ και την MINOS EMI/UNIVERSAL.

Η ξεχωριστή αυτή δισκογραφική δουλειά «Nana Mouskouri – Radio

Days» σε CD και βινύλιο αποτελείται από 24 τραγούδια και περιλαμβάνει δημιουργίες σε μουσικές των Μίμη Πλέσσα, Αττίκ, Κώστα Γιαννίδη, Τάκη Μωράκη, Μιχάλη Σουγιούλ, Νίκυ Γιάκοβλεφ, Κώστα Κλάββα και στίχους των Κώστα Πρετεντέρη, Γιώργου Οικονομίδη, Πυθαγόρα, Κώστα Κοφινιώτη και άλλων, τραγούδια, δηλαδή, κορυφαίων συνθετών και στιχουργών του ελαφρού ρεπερτορίου, αλλά και ορισμένων δημιουργών που δεν περιμένει να ακούσει κανείς από τη Νάνα Μούσχουρη, όπως του Σταύρου Κουγιουμτζή.

«Έχω μεγαλώσει με το ραδιόφωνο, δεν περίμενα μετά από τόσα χρόνια να μου πουν ότι υπάρχουν αυτά τα τραγούδια, τα οποία θυμάμαι πολύ καλά. Σήμερα ξαναγυρίζω στο «σπίτι» μου. Αυτό είναι το πιο σπουδαίο. Η μουσική με πήρε και με έφερε πίσω. Δεν με εγκατέλειψε ποτέ. Η μεγάλη μου επιτυχία είναι ότι αγάπησαν τη γλώσσα μου» εξομολογήθηκε, με νότα συγκίνησης, η Νάνα Μούσχουρη στην παρουσίαση της ειδικής δισκογραφικής έκδοσης στα κεντρικά της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή.

Φύση αισιόδοξη η διεθνής ερμηνεύτρια θέλησε να μοιραστεί την αισιοδοξία της μαζί με την ελπίδα για το μέλλον, αφού θύμισε πως οι άνθρωποι παλαιότερα τραγουδούσαν πιο εύκολα βγάζοντας το βάρος από τις έγνοιες και τα προβλήματα της καθημερινότητας, πήρε το μικρόφωνο και τραγούδησε, συνοδεία πιάνου, το υπέροχο «Χάρτινο το φεγγαράκι», αποκαλύπτοντας ότι της το εμπιστεύθηκε ο Νίκος Γκάτσος, αφού προηγουμένως το είχε ερμηνεύσει η Μελίνα Μερκούρη.

Δεν έμεινε, όμως, μόνο σε αυτό. Ο Γιώργος Χατζηνάσιος κάθισε στο πιάνο και η Νάνα Μούσχουρη ερμήνευσε τον «Ταξιδιώτη του ονείρου» καταχειροκροτούμενη.

Η σπουδαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια μίλησε, επίσης, για τα παλιά έχοντας δίπλα της τον Γιώργο Κατσαρό, αλλά και τον Μανώλη Μητσιά.

Τα ακυκλοφόρητα ως σήμερα τραγούδια της Μούσχουρη στις πρώτες ηχογραφήσεις στο ΕΙΡ έφερε στο φώς έρευνα που έκανε ο ραδιοφωνικός παραγωγός του Δευτέρου προγράμματος της ΕΡΑ, Σιδερής Πρίντεζης, με τον Φώτη Απέργη, διευθυντή των μουσικών ραδιοφώνων της ΕΡΤ, αναφερόμενος για τη συλλεκτική δισκογραφική δουλειά να κάνει λόγο για «ένα ντοκουμέντο φτιαγμένο από ντοκουμέντα».

«Οι Έλληνες που σας συναντάμε για πρώτη φορά δεν αισθανόμαστε ότι σας πρωτογνωρίζουμε, διότι απλούστατα είστε μέσα μας». Και συνέχισε: «Όχι μόνο η φωνή σας, που μας μεγάλωσε, αλλά η ίδια η παρουσία σας, το παράδειγμά σας. Δεν νομίζω να υπάρχει, έστω ένα, ελληνικό σπίτι που να μην έχει κάποιον δίσκο σας», είπε ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας υποδεχόμενος την Νάνα Μούσχουρη στην έναρξη της εκδήλωσης για την παρουσίαση της συλλεκτικής δισκογραφικής δουλείας «Nana Mouskouri – Radio Days» και μεταξύ άλλων πρόσθεσε πως «είστε το πρώτο παράδειγμα που έχουμε όλοι στο μυαλό μας για το πώς από μια μικρή χώρα, όπως η δική μας, μια μικρή Ελληνίδα που γεννιέται μ’ ένα σπάνιο χάρισμα, αλλά και με πολύ σκληρή δουλειά, μπορεί να καταφέρει να κατακτήσει ολόκληρο τον κόσμο».

Για «το πληγωμένο κορίτσι από το Κουκάκι που με πολλή αφοσίωση και άσκηση αναδείχθηκε ως η διεθνής φωνή των γνήσιων ποιητών του ελληνικού τραγουδιού, αλλά και των κορυφαίων ξένων συνθετών» μίλησε ο διευθυντής των μουσικών ραδιοφώνων της ΕΡΤ, Φώτης Απέργης, υπογραμμίζοντας πως «αν και η διεθνής δισκογραφική αγορά είχε απαιτήσεις, η Μούσχουρη είχε τις δικές της απαντήσεις: Έβαλε τα γυαλιά στον κόσμο του lifestyle, απλώς αρνούμενη να βγάλει τα δικά της. Σε κάθε δεκαετία, ο κόσμος άλλαζε. Όμως, η Νάνα Μούσχουρη βρισκόταν πάντα στη σκηνή του ως η φωνή μιας μαγικής παραδοξότητας: της διεθνούς ελληνικότητας».

Η κυκλοφορία των διπλών άλμπουμ CD και βινυλίου με τα 24 επιλεγμένα τραγούδια της Νάνας Μούσχουρη από τις ημέρες ραδιοφώνου, αποτελεί «έμπρακτη απόδειξη πώς ένα ιστορικό αρχείο μπορεί να ζωντανέψει όταν υπάρχει η πρώτη ύλη, που δεν είναι άλλη από τη Νάνα Μούσχουρη» είπε μεταξύ άλλων η Μαργαρίτα Μάτσα, διευθύνουσα σύμβουλος της MINOS EMI/UNIVERSAL και πληροφόρησε πως το διπλό ψηφιακό άλμπουμ κυκλοφορεί από χθες σε 249 χώρες, αλλά η έκδοση της σπάνιας ηχογράφησης σε βινύλιο θα κυκλοφορήσει μόνον σε Ελλάδα, Γαλλία, και Γερμανία.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν και η στιγμή κατά την οποία ο μουσικοσυνθέτης Μίμης Πλέσσας, συνοδοιπόρος της Νάνας Μούσχουρη στα πρώτα επαγγελματικά βήματά της, ήταν παρών στο ευμέγεθες στούντιο C της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, στο Ραδιομέγαρο, και της ευχήθηκε από κοντά «Καλή επιτυχία».

Διαβάστε επίσης:

Τηλεθέαση: «Πήρε κεφάλι» ο «Σασμός» και την Τρίτη

Μη χάσετε το «Ποντίκι» που κυκλοφορεί την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου

ΝΟVA: To Marquee TV γνωστό παγκοσμίως ως «Netflix των Τεχνών» στην πλατφόρμα EON

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΕΡΤ, Νάνα Μούσχουρη, – Συλλεκτική,ert, nana mouschouri, – syllektiki