ΕΡΤ: «Περίεργοι» υπολογισμοί μισθών σε συμβασιούχους του ΕΡΤNews

Ανησυχία εξαπλώνεται στους δημοσιογράφους της ΕΡΤ οι οποίοι έχουν προσληφθεί με συμβάσεις έργου ή μέσω εταιρειών τηλεοπτικών παραγωγών για εκπομπές μικτών παραγωγών της κρατικής τηλεόρασης εξαιτίας φαινομένων αθέτησης οικονομικών συμφωνιών σε βάρος τους.

Με άλλα λόγια δημοσιογράφοι που προσλήφθηκαν για να στελεχώσουν το ΕΡΤNews έμαθαν, μέσω ΑΑΔΕ, ότι το «καθαρό» μηνιάτικο που είχαν συμφωνήσει στις συζητήσεις με ΕΡΤικά διευθυντικά στελέχη

εν τέλει έγινε μικτό και σε κάποιες περιπτώσεις δεν γινόταν παρακράτηση φόρου από την εταιρεία παραγωγής, μέσω της οποίας πραγματοποιήθηκε η πρόσληψη τους, με συνέπεια να καλούνται να καταβάλλουν τον φόρο εισοδήματος που τους αναλογεί, εκ των υστέρων, αιφνιδιάζοντάς τους.

Μεταξύ άλλων νομότυπων κατά τα λοιπά διαδικασιών έγινε πρόσληψη δημοσιογράφου με σύμβαση έργου ως «ωρομίσθιου εργατοτεχνίτη», σε εκπομπή η οποία φαίνεται ότι υπάρχει μόνον στα χαρτιά και όχι σε κάποιο από τα κανάλια της ΕΡΤ, ισχυρίζονται πηγές περι το Ραδιομέγαρο.

Σε άλλες περιπτώσεις, υποστηρίζεται πως, δημοσιογράφοι κλήθηκαν – στο πλαίσιο ανανέωσης της συνεργασίας με την ΕΡΤ- να υπογράψουν έγγραφο ότι η εταιρεία – η ΕΡΤ δηλαδή- δεν τους οφείλει τίποτα και ότι δεν έχουν άλλη απαίτηση, αν και στο μεταξύ με κατάπληξη διαπίστωσαν ότι δεν είχαν συνυπολογιστεί επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας.

«Είναι όλα ενσωματωμένα στο μισθό» φέρεται ότι ήταν η απάντηση που έλαβε ένας εξ’ αυτών όταν απευθύνθηκε στον ιδιοκτήτη εταιρείας παραγωγής μέσω της οποίας είχε γίνει η πρόσληψη του για το ΕΡΤNews.

Ασχέτως αν ο δημοσιογράφος είχε συμφωνήσει για συγκεκριμένο χρηματικό πόσο ως μηνιαίες καθαρές απολαβές, υποστηρίζουν κύκλοι εργαζομένων στο Ραδιομέγαρο. Με άλλα λόγια απομείωση μισθού.

Η – νομότυπη – πρακτική αυτή εγείρει ερωτήματα καθώς μέρος από το ανταποδοτικό τέλος που κατευθύνεται στο ταμείο της ΕΡΤ, χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων πιο απλά, διοχετεύεται σε ιδιώτες και σε κάποιο ποσοστό τα ίχνη του χάνονται από τη στιγμή που ο «ονομαστικός μισθός» μετατρέπεται σε «μικτό», εν αγνοία όπως υποστηρίζεται, εργαζομένων, οι οποίοι στην πορεία καλούνται εκ των υστέρων να πληρώσουν το φόρο που τους αναλογεί.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκτάκτως στις σημερινές, προγραμματισμένες, συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα και της ΕΣΗΕΑ.

Διαβάστε επίσης

Λιάγκας κατά Μπέου: Οι ίδιοι σας οι ψηφοφόροι θα ντρέπονται (Video)

Τηλεθέαση: Η στρατιωτική παρέλαση και η «Γη της Ελιάς» συγκέντρωσαν τα περισσότερα βλέμματα

Google Doodle: Η Google τιμά τη γιορτή του Halloween

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΕΡΤ, Περίεργοι, ΕΡΤNews,ert, periergoi, ertNews