Ερυθρά Θάλασσα: Κίνδυνος μεγάλης μόλυνσης από βρετανικό πλοίο που βύθισαν οι Χούθι

Κίνδυνο για το περιβάλλον αλλά και τη ναυσιπλοΐα αποτελεί το βρετανικό πλοίο Rubymar, που βυθίστηκε στην Ερυθρά Θάλασσα σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε σήμερα η Αμερικανική Στρατιωτική Διοίκηση για τη Μέση Ανατολή (CEMTCOM). Πρόκειται για το πλοίο που δέχθηκε επίθεση από τους Υεμενίτες αντάρτες Χούθι.

Με σημαία Μπελίζ, νηολογημένο στη Βρετανία και τη διαχειρίστρια εταιρεία του να έχει έδρα στον Λίβανο το φορτηγό πλοίο Rubymar βυθίστηκε χθες Σάββατο μαζί με το φορτίο λιπασμάτων

που μετέφερε αφού επλήγη δύο πυραύλους των Χούθι στις 19 Φεβρουαρίου. Από την επίθεση δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ του πληρώματος.

«Οι περίπου 21.000 τόνοι λιπασμάτων με βάση την αμμωνία τα οποία μετέφερε το πλοίο αποτελούν κίνδυνο για το περιβάλλον στην Ερυθρά Θάλασσα», επεσήμανε η CENTCOM σε ανακοίνωσή της.

«Μετά τη βύθιση το πλοίο εγείρει επίσης κινδύνους υποθαλάσσιας σύγκρουσης για τα άλλα πλοία που διέρχονται» από αυτή την πολυσύχναστη θαλάσσια οδό, πρόσθεσε.

Sinking of Motor Vessel⁰Rubymar Risks Environmental⁰Damage

On Mar. 2 at approximately 2:15 a.m., MV Rubymar, a Belize-flagged, UK-owned bulk carrier, sank in the Red Sea after being struck by an Iranian-backed Houthi terrorist anti-ship ballistic missile on Feb. 18.

The ship… pic.twitter.com/fRUM4ll4cY

— U.S. Central Command (@CENTCOM) March 3, 2024

Το πλοίο εγκαταλείφθηκε αφού επλήγη από πυραύλους την ώρα που βρισκόταν, σύμφωνα με την υπηρεσία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας UNMTO, 35 ναυτικά μίλια από το λιμάνι Μόκα της Υεμένης.

«Πρόκειται για μια νέα τραγωδία για τη χώρα μας και τον λαό μας. Κάθε ημέρα πληρώνουμε το τίμημα για τις περιπέτειες των ανταρτών Χούθι», σχολίασε ο Άχμεντ Ανουάντ μπιν Μπουμπάρακ υπουργός Εξωτερικών της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης.

«Η βύθιση του Rubymar είναι μια περιβαλλοντική καταστροφή που όμοιά της δεν έχει ξαναζήσει η Υεμένη και η υπόλοιπη περιοχή», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Άλι αλ Σαουαλμίχ, διευθυντής Θαλάσσιων Επιστημών στο πανεπιστήμιο της Ιορδανίας, επεσήμανε ότι «θα πρέπει να καταρτιστεί εκτάκτως σχέδιο από τις χώρες της Ερυθράς Θάλασσας για να καθοριστεί η ατζέντα παρακολούθησης των μολυσμένων περιοχών στην Ερυθρά Θάλασσα και να υιοθετηθεί στρατηγική καθαρισμού».

Διαβάστε επίσης:

Γάζα: Κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση πυρός – Οι όροι του Ισραήλ για συμφωνία με την Χαμάς

Ντόναλντ Τραμπ: «Τρέχει» χωρίς αντίπαλο στις εκλογές των Ρεπουμπλικάνων – Πήρε εύκολα δυο ακόμα πολιτείες

Οι κάλπες του Πούτιν

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ερυθρά Θάλασσα, Κίνδυνος, Χούθι,erythra thalassa, kindynos, chouthi