Ευρωπαϊκά κράτη ετοιμάζονται να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος – Η αποκάλυψη Μπορέλ

Αρκετά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος έως το τέλος Μαΐου, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ στο περιθώριο της διήμερης ειδικής συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Σημειώνεται πως τον Μάρτιο, οι ηγέτες της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Σλοβενίας ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμοι να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης ως το «μοναδικό τρόπο για την επίτευξη ειρήνης

και ασφάλειας» στην εμπόλεμη περιοχή.

Οι ηγέτες και των τριών χωρών – καθώς και ο πρωθυπουργός της Μάλτας, η οποία ήδη αναγνωρίζει την Παλαιστίνη – είχαν συγκεντρωθεί στο περιθώριο μιας συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την “ετοιμότητά τους να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη”, προσθέτοντας ότι είναι έτοιμοι να το πράξουν “όταν μπορεί να συμβάλει θετικά και όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες”.

«Συμφωνούμε ότι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή είναι η εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών, με το ισραηλινό και το παλαιστινιακό κράτος να ζουν δίπλα-δίπλα, σε ειρήνη και ασφάλεια», είχαν αναφέρει σε κοινή δήλωση.

Εννέα από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ αναγνωρίζουν σήμερα το κράτος της Παλαιστίνης σύμφωνα με τα λεγόμενα σύνορα του 1967, τα οποία περιλαμβάνουν τη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η Μάλτα, μαζί με ανατολικά κράτη όπως η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Ρουμανία και η Σλοβακία, αναγνωρίζει την Παλαιστίνη από το 1988. Το 2014, η Σουηδία έγινε το πρώτο κράτος μέλος που αναγνώρισε μονομερώς την Παλαιστίνη ενώ ήταν μέλος του μπλοκ.

Παρόλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει τη λεγόμενη λύση των δύο κρατών – η οποία θα εξασφάλιζε κρατική υπόσταση στους Παλαιστίνιους – και είναι ο μεγαλύτερος χορηγός βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους, δεν έχει ακόμη υποστηρίξει ομόφωνα την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους.

Διαβάστε επίσης:

Νέα έκθεση-κόλαφος για την ελευθερία του Τύπου στην Ευρώπη: Σε «επικίνδυνα» οριακό σημείο – Τι γράφει για την Ελλάδα

Ισραήλ: Τριγμοί στην κυβέρνηση Νετανιάχου και πίεση για επίθεση στη Ράφα – Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για εκεχειρία

Πυραυλικό χτύπημα σε φορτηγό πλοίο κοντά στη Μούχα της Υεμένης – Ασφαλές το σκάφος και το πλήρωμα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ευρωπαϊκά, Μπορέλ,evropaika, borel