Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Οι πρωτοπόρες Ελβετίδες που δικαιώθηκαν μετά την ιστορική απόφαση για την κλιματική κρίση

Μία ιστορικής σημασίας απόφαση έλαβε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς δικαίωσε ομάδα Ελβετίδων που προσέφυγαν κατά της κυβέρνησης της χώρας τους, υποστηρίζοντας ότι είναι ανεπαρκείς οι προσπάθειες της Ελβετίας να επιτύχει τους στόχους μείωσης των επιβλαβών εκπομπών αερίων που καταστρέφουν το κλίμα, όπως ορίστηκαν από την Συμφωνία του Παρισιού.

Οι γυναίκες, ηλικίας περίπου 70 ετών, υποστήριξαν ότι η ηλικία και το φύλλο τους τις καθιστούν ιδιαιτέρως ευάλωτες στις συνέπειες από τα κύματα καύσωνα που είναι απόρροια της κλιματικής αλλαγής.

dir="ltr">#HTPremium | The European Court of Human Rights ruled that a group of older women’s human rights were being harmed by the impacts of the climate crisis

(@ChatterjeeBadri writes)https://t.co/o7QYNnXNFo

— Hindustan Times (@htTweets) April 9, 2024

Είναι η πρώτη απόφαση που έλαβε το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφορικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η απόφαση του δικαστηρίου είναι δεσμευτική και μπορεί να επηρεάσει τη νομοθεσία σε 46 χώρες στην Ευρώπη.

18/ and that's it: "this concludes this morning's hearing"…
Let's take time for some key takeaways…

Seb Duyck – @duycks.bsky.social (@duycks) April 9, 2024Οι πρωτοπόρες Ελβετίδες που δεν κάθισαν με τα χέρια σταυρωμένα…

Η ομάδα των γυναικών από την Ελβετία, που αποκαλείται «Ηλικιωμένες Γυναίκες για την Προστασία του Κλίματος» και έχει 2.500 μέλη, υποστήριξαν ότι δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους και υφίστανται διάφορα προβλήματα υγείας όσο διαρκούν οι καύσωνες στην Ελβετία.

Η Ελίζαμπεθ Σμαρτ, 76 χρόνων, μέλος της ομάδας αυτής, δήλωσε στο BBC News ότι είναι αισθητή η αλλαγή του κλίματος στην Ελβετία και ερωτηθείσα γιατί επέμεινε επί εννέα χρόνια μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης απάντησε ότι «κάποιες από εμάς απλώς ανοίγουν τον δρόμο, γιατί δεν είμαστε για να καθόμαστε σε μια πολυθρόνα και να πλέκουμε».

Οι «Ηλικιωμένες Γυναίκες για την Προστασία του Κλίματος» έδωσαν πολυετή αγώνα στα ελβετικά δικαστήρια για το θέμα, αλλά έχασαν τη δίκη στο ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο και κατέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου δικαιώθηκαν.

A historic ruling means that governments must take concrete steps to tackle the climate crisis and set out credible targets to reach net zero. https://t.co/oYs0ooSiKD via @goodlawproject

— Mark McGiddy (@MMcgiddy) April 9, 2024Γιατί τις δικαίωσε το ΕΔΑΔ

Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι το Άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περιλαμβάνει το δικαίωμα στην αποτελεσματική προστασία από το κράτος «από τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ζωή, την υγεία, την ευημερία και την ποιότητα ζωής».

Διαπίστωσε επιπλέον ότι η Ελβετία δεν έχει συμμορφωθεί με τα καθήκοντά της για την προστασία του κλίματος, «αλλά υπήρξαν κρίσιμα κενά στη διαδικασία εφαρμογής του σχετικού ρυθμιστικού πλαισίου, περιλαμβανομένης της αποτυχίας των ελβετικών αρχών να ποσοτικοποιήσουν τους εθνικούς περιορισμούς στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου».

European Court of Human Rights rules in favour of a group of elderly Swiss women who argued their government has inadequately addressed the climate crisis. Here's a look pic.twitter.com/msq72h8VBF

TRT World Now (@TRTWorldNow) April 9, 2024Γιατί απορρίφθηκαν άλλες δύο παρόμοιες προσφυγές

Το Δικαστήριο πάντως απέρριψε άλλες δύο προσφυγές, η μία από έξι νεαρούς Πορτογάλους και η άλλη από έναν πρώην δήμαρχο από την Γαλλία. Και στις δύο περιπτώσεις διατυπώνονταν κατηγορίες εναντίον ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ότι απέτυχαν να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής,  παραβιάζοντας τα δικαιώματα των πολιτών.

Στην περίπτωση των έξι νεαρών από την Πορτογαλία, ηλικίας 12 έως 24 ετών, η προσφυγή στρεφόταν εναντίον της Πορτογαλίας, της Νορβηγίας, της Ελβετίας, της Τουρκίας, της Βρετανίας και της Ρωσίας. Το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για «εξωεδαφική δικαιοδοσία», όπως ζητούσαν οι έξι προσφεύγοντες, οι οποίοι κινητοποιήθηκαν με αφορμή τις τεράστιες δασικές πυρκαγιές του 2017 στην Πορτογαλία.

Press Release – voices from around the world on impact of today's ruling from European Court of Human Rights

The European Court has recognised that the climate crisis is a human rights crisis and govts must significantly increase their climate efforts https://t.co/TpS2AFXW2H pic.twitter.com/LGVWkVeEJg

— Lucy Maxwell (@lucysmaxwell) April 9, 2024

Η τρίτη υπόθεση, που επίσης απορρίφθηκε, είχε έρθει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου από τον πρώην δήμαρχο της κωμόπολης Γκραν-Σιντέ, Νταμιάν Καρεμέ, ο οποίος διαμαρτυρόταν για «ανεπάρκεια» της κυβέρνησης που θέτει σε κίνδυνο την πόλη του εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Ο Νταμιάν Καρεμέ είχε προσφύγει στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας το 2019. Το Συμβούλιο Επικρατείας της Γαλλίας αποφάνθηκε υπέρ του δήμου, αλλά απέρριψε την προσωπική προσφυγή του Καρεμέ, ο οποίος προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ωστόσο το δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό του Καρεμέ ότι είναι «σε καθεστώς θύματος», καθώς πλέον δεν κατοικεί στην Γαλλία, αλλά στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τα νομικά ζητήματα που προκύπτουν

Ωστόσο και οι τρεις περιπτώσεις εγείρουν αρκετά νομικά ερωτήματα για τις υποχρεώσεις των κυβερνήσεων σε σχέση με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Μεταξύ αυτών το καθήκον να αποτρέπουν τις αναμενόμενες συνέπειες στα ανθρώπινα δικαιώματα που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή. Επιπλέον τίθεται ζήτημα για το ποιος μπορεί να ζητήσει προστασία από το Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις συνέπειες από την κλιματική κρίση και μπαίνει στο τραπέζι ο ρόλος διεθνών συμφωνιών, όπως της Συμφωνίας του Παρισιού για τον καθορισμό των κατάλληλων δράσεων για το κλίμα.

“The 1st ruling by an international human rights court on the inadequacy of states’ climate action leaves no doubt, the climate crisis is a human rights crisis," said @joie_chowdhury.

NEW in @AP https://t.co/kovkdfF5FD

— Center for International Environmental Law (@ciel_tweets) April 9, 2024

Η απόφαση υπέρ της ομάδας «Ηλικιωμένες Γυναίκες για την Προστασία του Κλίματος» είναι «μνημειώδους» σημασίας, επισήμανε η Κορίνα Χέρι, ερευνήτρια για το δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κλιματική αλλαγή. «Το Δικαστήριο φαίνεται να ορίζει έναν ξεκάθαρο δρόμο για τις υποθέσεις για το κλίμα και επιβεβαίωσε σε μεγάλο βαθμό ότι η κλιματική αλλαγή είναι ζήτημα που αφορά στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», σχολίασε στην πλατφόρμα Χ η Κορίνα Χέρι.

Προφανώς  όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις, όπως η Ελβετία, με βάση το Άρθρο 8, για την ανάγκη προστασίας του δικαιώματος της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας που εμπλέκει δυτικές χώρες ξεκινά η Ρωσία – Ο ρόλος του Χάντερ Μπάιντεν

Νέα επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια από τους Ουκρανούς, λέει η Μόσχα – Το Κίεβο αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή

Ιστορική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το κλίμα – Ανοίγει ο δρόμος για μαζικές προσφυγές

Keywords
Τυχαία Θέματα
iNews > Ειδήσεις > Το Ποντικι
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, Ελβετίδες,evropaiko dikastirio, elvetides