Εξαπλώνεται το αντιπολεμικό κίνημα στα πανεπιστήμια – Το πολιτικό σκηνικό, η ωμή καταστολή και πώς φτάσαμε ως εδώ

«Eκρηκτικές» διαστάσεις παίρνουν οι διαδηλώσεις φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών που συνεχίζονται εδώ και εβδομάδες στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ, με το κίνημα αλληλεγγύης να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.

Από τη Νέα Υόρκη έως και το Λος Αντζελες, οι Ηνωμένες Πολιτείες τα περασμένα 24ωρα βρέθηκαν αντιμέτωπες με σκηνές βίας και αναταραχής, βλέποντας την

αντιπολεμική φλόγα στα πανεπιστήμια να κορυφώνεται.

Άγριο ξύλο, συλλήψεις και χημικά εναντίον φοιτητών, συμπλοκές μεταξύ φιλοϊσραηλινών τραμπούκων και φιλοπαλαιστινίων φοιτητών συνθέτουν το σκηνικό. Τα πανεπιστήμια από την πλευρά τους προχωρούν σε διακοπή των μαθημάτων και διαγραφές φοιτητών, ενώ η «προοδευτική» κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί να δοθούν χαρακτηριστικά αντισημιτισμού προκειμένου να αποπροσανατολίσει το κοινό.

UCLA: Police Arrive As Student Gaza War Protesters Clash #usa #uk #LosAngeles #NBAFreeAgency #UFCVegas76 #ireland #Brasil #Canada #Ireland #london #newyork
For Detail https://t.co/5EvRFGJcwU pic.twitter.com/UuYpIoWIQW

RoseFun (Latest Films and TV shows. ) (@nbafootballrugb) May 2, 2024

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ που επιχειρεί να προστατεύσει τον Νετανιάχου με κάθε τρόπο, τώρα έχει επιστρατεύει την ωμή και απροκάλυπτη καταστολή σε κάθε φωνή που διαμαρτύρεται για την σφαγή στη Γάζα, με τους φοιτητές ωστόσο να ξεκαθαρίζουν πως ο αγώνας δεν έχει τελειώσει και θα συνεχιστεί, ενώ ήδη εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αυστραλία

Εκατοντάδες άνθρωποι που διαμαρτύρονται κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα συγκεντρώθηκαν σήμερα σε ένα από κορυφαία πανεπιστήμια της Αυστραλίας, ζητώντας από το εκπαιδευτικό ίδρυμα να προχωρήσει σε αποεπενδύσεις από εταιρίες που έχουν δεσμούς με το Ισραήλ, σε ένα κίνημα που έρχεται σε συνέχεια των φοιτητικών καταλήψεων που σαρώνουν τις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις.

Φιλιπαλαιστίνιοι ακτιβιστές έστησαν την περασμένη εβδομάδα καταυλισμό έξω από το βασικό κτίριο του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ. Αντίστοιχοι καταυλισμοί στήθηκαν σε πανεπιστήμια στη Μελβούρνη, την Καμπέρα και άλλες πόλεις της Αυστραλίας.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου η αστυνομία απομάκρυνε με τη βία δεκάδες διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων σε διάφορα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, στα σημεία διαμαρτυρίας στην Αυστραλία επικρατεί ηρεμία με περιορισμένη παρουσία της αστυνομίας.

Σήμερα, διαδηλωτές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία ζητώντας από το Πανεπιστήμιο της Σίδνεϊ να προχωρήσει σε αποεπενδύσεις από εταιρίες που έχουν δεσμούς με το Ισραήλ, απηχώντας τα αιτήματα φοιτητών από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Γαλλία.

Ο 39χρονος Ματ, που βρισκόταν μεταξύ των 300 και πλέον συγκεντρωμένων με τον δίχρονο γιο του στους ώμους του, δήλωσε ότι συμμετέχει στην κινητοποίηση για να δείξει ότι δεν είναι μόνο οι φοιτητές που είναι οργισμένοι με τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα. «Μόλις καταλάβεις τι συμβαίνει, έχεις ευθύνη να προσπαθήσεις να συμμετάσχεις και να ενισχύσεις την ευαισθητοποίηση και να δείξεις αλληλεγγύη», δήλωσε στο Reuters, αρνούμενος να δώσει τα πλήρη στοιχεία του.

Αρκετά εκατοντάδες μέτρα από τη διαδήλωση στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και χωρισμένοι από φρουρούς ασφαλείας, εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί με αυστραλιανές και ισραηλινές σημαίες, με τους ομιλητές της κινητοποίησης αυτής να δηλώνουν ότι οι φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις κάνουν τους φοιτητές και το προσωπικό εβραϊκής καταγωγής να νιώθουν ανασφαλείς στην πανεπιστημιούπολη.

Ο αντιπρύτανης τους Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ Μαρκ Σκοτ δήλωσε χθες σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι ο καταυλισμός υπέρ των Παλαιστινίων μπορεί να παραμείνει στην πανεπιστημιούπολη εν μέρει διότι δεν υπάρχει η βία που παρατηρείται στις ΗΠΑ. Αν και αρκετά περιπολικά της αστυνομίας είχαν σταθμεύσει στην είσοδο του πανεπιστημίου, δεν υπήρχε αστυνομική παρουσία σε καμία από τις δύο κινητοποιήσεις.

Έφοδος της αστυνομίας στη σχολή Πολιτικών Σπουδών στο Παρίσι

Αστυνομικοί έκαναν έφοδο σήμερα στο περίβλεπτο πανεπιστήμιο Sciences Po του Παρισιού και απομάκρυναν τους φοιτητές ακτιβιστές, οι οποίοι είχαν καταλάβει κτίρια σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο πρακτορείο Reuters ότι αστυνομικοί έβγαλαν από τα κτίρια πολλούς από τους περίπου 70 φοιτητές που παρέμεναν εκεί. Σε αντίθεση με ορισμένες πανεπιστημιουπόλεις στις ΗΠΑ, οι γαλλικές κινητοποιήσεις ήταν ειρηνικές και δεν υπήρξαν ενδείξεις βίας κατά την απομάκρυνση των φοιτητών.

BREAKING:

French riot police storm the famous Sciences Po University in Paris in order to end the “Liberated Zone” set up there by anti-Israel students.

pic.twitter.com/dWCvoHn5Ge

— Visegrád 24 (@visegrad24) May 3, 2024

Ces images de la police suréquipée pour aller déloger des étudiants mobilisés contre le génocide à Sciences Po seront sûrement utilisées dans 20 ans pour raconter comment la France a contribué à permettre la poursuite des massacres à Gaza pic.twitter.com/TZftS51Jxj

— Ariane Anemoyannis (@AAnemoyannis) May 3, 2024

Η σχολή Πολιτικών Σπουδών έχει βρεθεί στο επίκεντρο των γαλλικών φοιτητικών κινητοποιήσεων που ωστόσο παραμένουν μικρότερες σε κλίμακα σε σύγκριση με εκείνες στις ΗΠΑ.

Το πανεπιστήμιο ήταν κλειστό σήμερα και γύρω από το κεντρικό κτίριο είχαν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

La cinquantaine d'étudiants pro-Gaza qui occupaient l’amphithéâtre de Sciences-po Lyon ont été évacués par la police, ce vendredi matin

Les militants n’ont pas opposé de résistance
https://t.co/jTIxNFHdrm pic.twitter.com/yfqoSDcl5B

— Le Parisien (@le_Parisien) May 3, 2024

Ο Ζακ, ένας φοιτητής που αρνήθηκε να αποκαλύψει το επώνυμό του, είπε ότι ήταν ένας από τους περίπου 70 που πέρασαν τη νύχτα τους στο πανεπιστήμιο. Είπε στο Reuters ότι το πρωί σήμερα οι ακτιβιστές απέρριψαν το τελεσίγραφο της διοίκησης του πανεπιστημίου να εκκενώσουν μεγάλο μέρος του κτιρίου και να περιορίσουν τη διαμαρτυρία τους σε έναν καθορισμένο, μικρότερο χώρο.

Μιλώντας πριν από την αστυνομική επέμβαση, ένας εκπρόσωπος του Sciences Po είπε ότι το πανεπιστήμιο αναζητούσε μια «λύση μέσω διαπραγματεύσεων» με τους φοιτητές και ότι ορισμένα παραρτήματά του στη Ρεν, τη Χάβρη και το Πουατιέ επηρεάστηκαν επίσης από τις κινητοποιήσεις. Το Sciences Po στη Λιόν, που δεν σχετίζεται με εκείνο του Παρισιού, είχε επίσης αποκλειστεί σήμερα από διαμαρτυρόμενους φοιτητές, ενώ κινητοποιήσεις οργανώθηκαν και στη Σχολή Δημοσιογραφίας της Λιλ, σύμφωνα με τα πλάνα που πρόβαλαν τα γαλλικά τηλεοπτικά κανάλια.

En direct de Sciences Po Lyon pic.twitter.com/9lx0zbPTJx

— Rima Hassan (@RimaHas) May 2, 2024

Την Πέμπτη ο διευθυντής του Sciences Po του Παρισιού, Ζαν Μπασέρ, απέρριψε τα αιτήματα των φοιτητών να αναθεωρήσει η σχολή τους δεσμούς της με ισραηλινά πανεπιστήμια, ωθώντας τους έτσι να συνεχίσουν το κίνημά τους και τουλάχιστον ένα άτομο να προχωρήσει σε απεργία πείνας, σύμφωνα με έναν φοιτητή.

Ο επικεφαλής της Ένωσης Εβραίων Φοιτητών της Γαλλίας, Σαμουέλ Λεζουαγιέ, είπε ότι οι γαλλικές φοιτητικές κινητοποιήσεις είναι πιο ειρηνικές σε σύγκριση με εκείνες των ΗΠΑ, επειδή στη Γαλλία υπάρχει μεγαλύτερη προθυμία για διάλογο. «Με τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών στα γαλλικά πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένου και του Sciences Po, είναι ακόμη δυνατόν να γίνει διάλογος. Νομίζω μάλιστα ότι υπάρχει αυξημένη επιθυμία για συζήτηση», είπε.

Η γαλλική κυβέρνηση πάντως προειδοποίησε, την ώρα που ξεκινούσε η αστυνομική επιχείρηση, ότι «είναι και θα παραμείνει πλήρως αποφασισμένη» να διατηρήσει την τάξη. «Αναφορικά με την κατάσταση στα (πανεπιστημιακά) ιδρύματα, σε ορισμένες περιπτώσεις επιλύθηκε μέσω διαλόγου. Για τις άλλες, υποβλήθηκαν αιτήματα από τους προέδρους των πανεπιστημίων και οι δυνάμεις της τάξης επενέβησαν αμέσως. Αυτή η αποφασιστικότητα αποδίδει: 23 χώροι εκκενώθηκαν χθες», αναφέρεται σε μια κυβερνητική ανακοίνωση. Σύμφωνα με αυτήν, ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ ζήτησε την επέμβαση της αστυνομίας στο Science Po του Παρισιού μόλις υποβλήθηκε το αίτημα από τη διοίκηση της σχολής.

Ανάλογες κινητοποιήσεις παρατηρούνται και στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης, την ώρα που ο καταστροφικός πόλεμος διανύει τον έβδομο μήνα του.

Video shows the French police forcefully dragging pro-Palestine students who set up the Gaza solidarity encampment at Sorbonne University. pic.twitter.com/gdtcMDArrz

— Palestine Highlights (@PalHighlight) April 29, 2024Καναδάς

Ο πρωθυπουργός του Κεμπέκ Φρανσουά Λεγκό δήλωσε την Πέμπτη ότι ο καταυλισμός στο Πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ θα πρέπει να διαλυθεί, καθώς περισσότεροι φοιτητές έστησα κατασκηνώσεις σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του Καναδά, απαιτώντας να αποεπενδύσουν από ομάδες με δεσμούς με το Ισραήλ.

Ενώ το McGill είχε ζητήσει την παρέμβαση της αστυνομίας, οι αστυνομικές αρχές δεν είχαν επέμβει την Πέμπτη για να εκκαθαρίσουν τον καταυλισμό και ανέφερε σε ανακοίνωσή του το βράδυ της Πέμπτης ότι παρακολουθούσε την κατάσταση.

Οι φοιτητές έστησαν επίσης καταυλισμούς σε καναδικά εκπαιδευτήρια, όπως το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας και το Πανεπιστήμιο της Οτάβα.

Υπήρξε επίσης μια φιλοϊσραηλινή αντιδιαδήλωση στο Μόντρεαλ την Πέμπτη. Οι δύο πλευρές κρατήθηκαν σε απόσταση.

Το πρωί της Πέμπτης, φοιτητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο έστησαν καταυλισμό σε έναν περιφραγμένο χορταριασμένο χώρο στην πανεπιστημιούπολη της σχολής στο κέντρο της πόλης, όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 100 διαδηλωτές με δεκάδες σκηνές.

Σύμφωνα με δήλωση των διοργανωτών, η κατασκήνωση θα παραμείνει μέχρι το πανεπιστήμιο να αποκαλύψει τις επενδύσεις του, να αποσυρθεί από κάθε επένδυση που «στηρίζει το ισραηλινό απαρτχάιντ, την κατοχή και τον παράνομο εποικισμό της Παλαιστίνης» και να τερματίσει τις συνεργασίες με ορισμένα ισραηλινά ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Πώς φτάσαμε ως εδώ;

Οι διαμαρτυρίες αυξήθηκαν μετά το στήσιμο σκηνών στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστήμιου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη που οδήγησε στη σύλληψη περισσότερων από 100 διαδηλωτών στις 18 Απριλίου. Από τότε οι φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις επεκτάθηκαν στα πανεπιστήμια σχεδόν όλης της χώρας μεταξύ αυτών σε κορυφαία ιδρύματα όπως το Χαρβαρντ, το Γέιλ, το Μπέρκλεϊ, το Πρίνστον και το UCLA.

Οι φοιτητές ζητούν από τα πανεπιστήμια να καταδικάσουν την επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και να διακόψουν τα συμβόλαια που διατηρούν με εταιρείες όπλων που προμηθεύουν το Ισραήλ για να μπορεί να πολεμάει. Περίπου 100 κολέγια των ΗΠΑ έχουν αναφέρει δώρα ή συμβόλαια από το Ισραήλ συνολικού ύψους 375 εκατομμυρίων δολαρίων τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του αμερικανικού Υπουργείου Παιδείας.

Οι καθηγητές ανέφεραν ότι οι διαδηλώσεις συντονίζονται από άτομα που βρίσκονται εκτός της φοιτητικής κοινότητας. Σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης, οι διοικήσεις αποφάσισαν να διακόψουν τα δια ζώσης μαθήματα. Αυτή η κίνηση, ωστόσο, είχε ως αποτέλεσμα οι φοιτητές να στήσουν ακόμη περισσότερες σκηνές εντός των Πανεπιστημίων.

Όσον αφορά στο Κολούμπια οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των συντονιστικών επιτροπών και της Διεύθυνσης του πανεπιστημίου ναυάγησαν, με την πρύτανη να είχε δώσει διορία μέχρι το πρωί της Τετάρτης στους φοιτητές να αποχωρήσουν από τους χώρους του πανεπιστημίου. Οι φοιτητές απάντησαν ότι θα φύγουν μόνο δια της βίας.

Από τότε, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί σε πανεπιστημιουπόλεις. Το πανεπιστήμιο Κολούμπια που «έσπασε» την κατάληψη με την επέμβαση της αστυνομίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ζήτησε από την αστυνομία να παρέμβει για να «αποκαταστήσει την ασφάλεια και την τάξη», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η απόφαση αυτή ελήφθη «ως απάντηση στις ενέργειες των διαδηλωτών και όχι στον σκοπό που εκείνοι υποστηρίζουν». Η διοίκηση του Κολούμπια ζήτησε από τις αστυνομικές δυνάμεις να παραμείνουν για προστασία στον χώρο του πανεπιστημίου έως και τις 17 Μαΐου.

Ακολούθησε έφοδος της αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο UCLA της Καλιφόρνια με σκοπό να διαλύσει τη συγκέντρωση φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών. Οι αστυνομικοί απομάκρυναν τα ξύλινα οδοφράγματα που είχαν στήσει φοιτητές, έριξαν δακρυγόνα στο πλήθος που είχε κατασκηνώσει έξω από την πανεπιστημιούπολη και προχωρήσαν σε συλλήψεις.

American police assault students protesting against the Israeli war on Gaza at the University of California.#النصر_الخليج #GazaSolidarityEncampment #USA_Universities pic.twitter.com/YJX3Wg1IYB

— Zainul-labuddin (@amreal1zain) May 2, 2024

Σύμφωνα με τους New York Times διαδηλωτές έχουν συλληφθεί σε περισσότερες από 30 πανεπιστημιουπόλεις σε τουλάχιστον 21 πολιτείες, ενώ άλλα πανεπιστήμια έχουν βιώσει διαμαρτυρίες χωρίς συλλήψεις.

Police tear down tents at UCLA. 5:00am pic.twitter.com/mCMlcU11Zj

— Sergio Olmos (@MrOlmos) May 2, 2024Οι γονείς διαμαρτύρονται

Οι εντάσεις που έχουν κορυφωθεί τις τελευταίες μέρες πλήττουν ακόμη περισσότερο τη σχέση ανάμεσα στα πανεπιστήμια και τους γονείς των φοιτητών. Οι γονείς των φοιτητών ετοιμάζονται να ασκήσουν οικονομική πίεση στα πανεπιστήμια και να ζητήσουν επιστροφή χρημάτων για τα δίδακτρα όπου τα μαθήματα έχουν ακυρωθεί και επικοινωνούν με ακαδημαϊκούς συμβούλους για να ρωτήσουν πώς να πάρουν τα χρήματά τους πίσω. Παράλληλα, οι γονείς απειλούν ότι δεν θα κάνουν δωρεές στο μέλλον.

O Aμερικανός πρόεδρος καταδίκασε τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις δηλώνοντας ότι «η καταστροφή της ιδιοκτησίας δεν συνιστά ειρηνική διαμαρτυρία, είναι παράνομη. Η εισβολή, ο βανδαλισμός, ο αποκλεισμός της πανεπιστημιούπολης και η ακύρωση μαθημάτων δεν συνιστούν ειρηνική διαμαρτυρία».

Order must prevail, #Biden says, after police dismantle Gaza protest The president says there is a right to protest but not to "cause chaos" in his first remarks on the student protests. #Israel #Gaza #Palestine #Washington #UnitedNations https://t.co/XaZugu6EyD pic.twitter.com/bsviE98b9e

— MercadoMagico.com USA (@mercadomagico) May 2, 2024

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν σέβεται το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση, αλλά οι διαμαρτυρίες πρέπει να είναι ειρηνικές και νόμιμες. Η βίαιη κατάληψη κτιρίων δεν είναι ειρηνική — είναι λάθος. Και η ρητορική μίσους και τα σύμβολα μίσους δεν έχουν θέση στην Αμερική» ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Τα γεγονότα στην πανεπιστημιούπολη προκάλεσαν την ανησυχία των Αμερικανών νομοθετών που ψήφισαν τον Νόμο για την Ευαισθητοποίηση του Αντισημιτισμού, με τη Γερουσία να είναι η επόμενη που θα κληθεί να ψηφίσει.

Ο Νόμος για την Ευαισθητοποίηση του Αντισημιτισμού καθοδηγεί το Υπουργείο Παιδείας να χρησιμοποιήσει τον ορισμό που έχει διατυπώσει και προωθεί η Διεθνής Συμμαχία Μνήμης του Ολοκαυτώματος κατά την επιβολή ομοσπονδιακών νόμων κατά των διακρίσεων.

Μια ομάδα 21 φιλοϊσραηλινών Δημοκρατικών, μάλιστα, έστειλαν επιστολή κατακεραυνώνοντας το Κολούμπια και κατηγορώντας τη διεύθυνση ότι απέτυχε να διαλύσει τον αντι-ισραηλινό καταυλισμό της πανεπιστημιούπολης. Οι νομοθέτες ισχυρίστηκαν ότι η παράλειψή τους συνιστά παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων των Εβραίων φοιτητών. Η επιστολή, με επικεφαλής τους εκπροσώπους Josh Gottheimer και Dan Goldman, περιγράφει τον καταυλισμό ως «το πρόσφορο έδαφος για αντισημιτικές επιθέσεις σε Εβραίους φοιτητές, συμπεριλαμβανομένης της ρητορικής μίσους, της παρενόχλησης, του εκφοβισμού, ακόμη και των απειλών βίας”.

JUST IN: Police dismantle fortified pro-Palestinian encampment at the University of California, Los Angeles (UCLA) campus. WATCH pic.twitter.com/9gJgZBAeX3

— Simon Ateba (@simonateba) May 2, 2024

Αμερικανικά κορυφαία μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι δεν ήταν λίγοι οι Εβραίοι φοιτητές, οι οποίοι νιώθουν ανασφαλείς στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου τους.

Το πολιτικό σκηνικό

Θυμίζοντας τις φοιτητικές κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, οι διαδηλώσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια επηρεάζουν και το προεκλογικό σκηνικό με τον πρόεδρο Μπάιντεν να δέχεται επικρίσεις για τον τρόπο διαχείρισης των διαδηλώσεων.

In pictures: Police storm UCLA protest encampment https://t.co/VPz851IUeS pic.twitter.com/ILWpm34ysQ

Reuters Pictures (@reuterspictures) May 2, 2024

Αμερικανοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι διαδηλώσεις είναι μια νέα δοκιμασία για τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, καθώς επιδιώκει την επανεκλογή του, με τον πόλεμο στη Γάζα να δημιουργεί εντάσεις μεταξύ των συνιστωσών του Δημοκρατικού Κόμματος. Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός Πρόεδρος προσπαθεί να αποτρέψει την ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, η οποία θα μπορούσε να σκοτώσει μεγάλο αριθμό αμάχων και να τροφοδοτήσει περισσότερες διαδηλώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Heavily-Armored CHP Riot Police have finally Broken Through the Makeshift Barricades surrounding the Pro-Hamas Encampment at UCLA, with Dozens of Rioters being Arrested. Police are now able to Storm the Encampment without any kind of Hinderance besides Interference from the… pic.twitter.com/8q7HbRwL0d

— OSINTdefender (@sentdefender) May 2, 2024

Ο Ντόναλντ Τραμπ για να ξεκαθαρίσει τη θέση του όσον αφορά στην κρίση με τα αμερικανικά πανεπιστήμια με ανάρτησή του στο Truth Social, διακινεί τη θεωρία ότι οι διαμαρτυρίες υπέρ της Παλαιστίνης στις πανεπιστημιουπόλεις έγιναν σκόπιμα για να αποσπάσουν την προσοχή από τα ζητήματα στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

«Πιστεύετε ότι οι Ριζοσπαστικοί Αριστεροί Παράφρονες που προκαλούν όλο αυτό το ΧΑΟΣ στα Κολλέγια και τα Πανεπιστήμιά μας το κάνουν για να πάρουν την προσοχή μακριά από τα Νότια Σύνορά μας, όπου εκατομμύρια άνθρωποι, πολλοί από τις φυλακές και τα ψυχιατρεία, εισρέουν στη Χώρα μας; Απλώς αναρωτιέμαι» ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Royce Hall was left covered in graffiti after police cleared the encampment. Phrases painted on the walls included "Divest from genocide" and "Free Gaza." pic.twitter.com/tK1ZzVt7Te

— Daily Bruin (@dailybruin) May 2, 2024

Ο Τραμπ έχει καταδικάσει επανειλημμένα τις βίαιες αντι-ισραηλινές διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει σε ολόκληρη τη χώρα, λέγοντας στο Fox News Digital ότι η «αδύναμη και αναποτελεσματική ηγεσία» στα πανεπιστήμια πρέπει να «αντικατασταθεί αμέσως», ενώ δηλώνει ότι ο αντισημιτισμός «πρέπει να σταματήσει γρήγορα και αποτελεσματικά».

Διαβάστε επίσης:

Η Τουρκία αναστέλλει το εμπόριο με το Ισραήλ μέχρι να εξασφαλιστεί μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Κιργιστάν: Τρομακτικό βίντεο από τροχαίο – Φορτηγό παρέσυρε και τραυμάτισε 29 μαθητές

Συρία: Αεροπορική επίθεση του Ισραήλ στη Δαμασκό – Οχτώ τραυματίες

Keywords
λωρίδα της γάζας, new york times, new york, υπουργείο παιδείας, los angeles, fox news, διαδηλωσεις, ηπα, νέα, συλληψεις, ucla, https, twitter, rose, fun, films, γαλλια, ματ, ώμους, reuters, riot, storm, paris, order, end, set, images, france, lyon, λύση, λιλ, απεργια, science, video, μαΐου, york, times, president, usa, josh, watch, pictures, chp, graffiti, free, fox, news, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, Λιμάνι του Σίδνεϊ, απεργια υπα, απεργιες σημερα, απεργια 7 απριλιου, απεργια μμε, δακρυγονα, απεργια ταξι, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, real news, εκλογες ηπα, lyon, ucla, armored, βιντεο, αστυνομια, αυστραλια, δωρα, εβραιοι, ηπα, ισραηλ, ξυλο, πιεση, σημαιες, τρομακτικο, υπουργείο παιδείας, φλογα, ωρα, images, news, reuters, times, usa, απαρτχαιντ, ατομο, εβδομαδες, βιετναμ, βραδυ, γαζα, γαλλικα, γεγονοτα, γινει, γονεις, διδακτρα, διευθυνση, δηλωση, διοικηση, δωσει, διχρονο, διορια, εδαφος, ειπε, υπαρχει, εκφραση, εβδομαδα, εν μερει, επενδυσεις, επιθυμια, επωνυμο, ερχεται, ευθυνη, ιδια, ηνωμενες πολιτειες, ηρεμια, θεωρια, ιδρυμα, κατασκηνωσεις, κυβερνηση, κινηση, κλιμακα, κτιριο, κτιρια, λαθος, λιλ, λωρίδα της γάζας, μαΐου, μακρια, ματ, μεχρι το πρωι, νεα υορκη, νυχτα, ομαδα, πεμπτη, πρωι, ρητορικη, συνεχεια, συγκεντρωση, συλληψη, συμβολα, σκηνες, τουρκια, τοροντο, φοιτητης, φωνη, χημικα, fun, αγωνας, anti, ασφαλεια, chp, δικαιωμα, films, φυλακες, fox, fox news, france, graffiti, https, χωρα, watch, υπουργειο, israel, εισβολη, josh, κλειστο, los angeles, new york times, new york, ομαδες, order, paris, pictures, president, riot, rose, pro, science, set, ώμους, york, storm
Τυχαία Θέματα
Εξαπλώνεται,exaplonetai