Φίλης: «Δεν συγκροτώ εγώ το ψηφοδέλτιο» – Η απάντηση για τα περί τουρκικής μειονότητας

Για πλήρη διαστροφή και μια απίστευτη προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο ο Νίκος Φίλης μιλώντας στον RealFM 97,8.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωσή του περί «τουρκικής μειονότητας», είπε: «Θα πω αρχικά τι είπα, γιατί υπήρχε πλήρης διαστροφή, μια απίστευτη προπαγάνδα από τη ΝΔ, την οποία ακολουθεί μια δημοσιογραφία που αντιμετωπίζω με μια απέχθεια και αποστροφή. Είπα τρεις φορές με σαφήνεια ότι κατά την γνώμη μου, κατά τη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ, και η επίσημη θέση

που έχουμε ως χώρα είναι ότι στη Θράκη υπάρχει μουσουλμανική και όχι τουρκική μειονότητα. Ότι η μουσουλμανική μειονότητα έχει τρία σκέλη, αυτούς που αναγνωρίζονται ως Τούρκοι – τουρκογενείς Τούρκοι -, αυτοί που αναγνωρίζονται ως Πομάκοι και αυτοί που αναγνωρίζονται ως Ρομά. Έχουν δικαίωμα ατομικού προσδιορισμού, αυτοπροσδιορισμού» είπε αρχικά.

«Στο ερώτημα αν έχει κάποιος δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεται, βεβαίως και έχει. Το αναγνωρίζει το ελληνικό κράτος με βάση τις διεθνείς συνθήκες. Τούρκος, μουσουλμάνος ή Ρομά στην μουσουλμανική κοινότητα. Δεύτερον, με ρώτησαν αν μπορεί να είναι υποψήφιος κάποιος που δηλώνει ότι υπάρχει τουρκική μειονότητα στη Θράκη. Όσοι ξέρουμε ιστορία γνωρίζουμε ότι υπήρχαν υποψήφιοι και βουλευτές εκλεγμένοι των άλλων κομμάτων που δήλωναν ότι υπάρχει τουρκική μειονότητα στη Θράκη. Για παράδειγμα θυμάμαι τον κ. Φαΐκογλου που ήταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επί σειρά ετών» πρόσθεσε.

«Στην Εφημερίδα των Συντακτών σήμερα δημοσίευσαν από τα αρχεία Καραμανλή τον διάλογο του Κωνσταντίνου Καραμανλή με τον Ετσεβίτ το ’76. Ήταν πρωθυπουργοί και οι δύο τότε. Ο Ετσεβίτ ήταν ο εισβολέας στην Κύπρο. Στην κουβέντα ο Καραμανλής μίλησε με σαφήνεια για τουρκική μειονότητα. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όχι ο Φίλης! Τρίτον ο δημοσιογράφος κ. Ψαρράς δημοσιεύει άρθρο του κ. Σαμαρά το 1989 στο περιοδικό “Εποπτεία”, στην συντακτική επιτροπή του οποίου συμμετείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου εκεί ο Σαμαράς μιλάει για τουρκική μειονότητα. Θυμάμαι πάντα με σεβασμό και νοσταλγία τη συνάντηση του Μητσοτάκη, του Παπανδρέου και του Φλωράκη την επομένη των φασιστικών ενεργειών στη Θράκη εναντίον της μειονότητας από Έλληνες φασίστες το 1990, οι οποίοι συνομολόγησαν ότι πρέπει να φύγουμε από τις διακρίσεις έναντι της μειονότητας και να πάμε σε μια πολιτική ισονομίας. Αυτό το πνεύμα υπήρξε και όταν συγκροτήθηκε η πρώτη κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, βγήκε με τις ψήφους δύο βουλευτών που δήλωναν ότι εκπροσωπούν την τουρκική μειονότητα» σημείωσε ο κ. Φίλης.

«Δεν έκανα εγώ το λάθος. Λέω ότι είναι δικαίωμα που έχει αναγνωριστεί χρόνια τώρα» σχολίασε.

«Η ποινικοποίηση της πολιτικής άποψης στην πολιτική ζωή της χώρας είναι καινούργιο φαινόμενο» συμπλήρωσε.

«Δεν υπάρχει βουλευτής υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ που να έχει δηλώσει ότι υπάρχει τουρκική μειονότητα. Αν το έχει κάνει, δεν συγκροτώ εγώ τα ψηφοδέλτια. Δεν το θεωρώ έγκλημα καθοσιώσεως, γιατί έχει ειπωθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας από κορυφαίους πολιτικούς όπως είπα. Δεν συγκροτώ εγώ το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι δεν είναι; Δεν έχω εγώ την ευθύνη για αυτό το πράγμα. Συνεπώς γιατί ο ψόγος;» τόνισε.

Ερωτηθείς αν ο συγκεκριμένος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να χαρακτηρίζει τουρκική τη μειονότητα ενώ η σύμβαση της Λωζάννης λέει ότι είναι μουσουλμανική απάντησε «έχει δικαίωμα στην άποψή του, αλλά κάμπτεται μπροστά στην υπέρτερη συλλογική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ και της πολιτικής εικόνας της χώρας μας».

«Γιατί η ΝΔ στήνει μια συκοφαντική επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ;» αναρωτήθηκε στη συνέχεια ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το mea culpa είναι μια δήλωση που ανοίγει τη συζήτηση»

«Το τι έγινε θα το αποτιμήσουμε στις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ, στο συνέδριό μας, με άνεση μετά τα εκλογικά αποτελέσματα. Είναι κρίσιμο θέμα, γιατί το θέμα της απλής αναλογικής συνδυάζεται με τη στρατηγική μας, που δεν είναι στρατηγική αυτοδυναμίας, η οποία αυτοδυναμία οδήγησε στην οικονομική χρεοκοπία και στην ηθικοπολιτική κρίση της χώρας. Αλλά είναι στρατηγική διαμόρφωσης κυβερνήσεων συνεργασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα, που χρειάζονται ευρύτερες συναινέσεις. Είναι μια ευρωπαϊκή επιλογή, όχι μια στενά ελληνική επιλογή. Άρα το τι έγινε, αν προετοιμαστήκαμε σωστά, είναι θέμα που θα κουβεντιάσουμε μετά το συνέδριο. Άρα το mea culpa δεν είναι μια διατύπωση που κλείνει τη συζήτηση, είναι μια δήλωση που ανοίγει τη συζήτηση και σωστά το θέτει ο Αλέξης Τσίπρας, να το έχουμε υπόψιν μας μετά τις εκλογές» κατέληξε ο Νίκος Φίλης.

Διαβάστε επίσης:

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ με το πρόγραμμά του είναι δίπλα στον αγρότη

Μάντζος: Ο Μητσοτάκης απέσυρε τον Πνευματικό γιατί «μαρτύρησε» ότι η απαξίωση του ΕΣΥ είναι επιλογή της ΝΔ

Σκέρτσος: Ξαναζεσταμένο φαγητό σε καινούριο «πιάτο» το «νέο» παλιό οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φίλης, Δεν,filis, den