Φωτιά στη Ρόδο: Ο εφιάλτης όπως τον περιγράφουν βρετανοί τουρίστες (Video/Photos)

Υποτίθεται ότι θα ήταν ένα καταπληκτικό καλοκαίρι σε ένα από τα πιο όμορφα νησιά της Μεσογείου, κάτω από τον ήλιο. Αλλά τελικά έγινε εφιάλτης, για χιλιάδες τουρίστες και ντόπιους, που ζουν εδώ και οκτώ μέρες την κόλαση.

Με αυτόν τον τρόπο περιγράφουν τα διεθνή ΜΜΕ την κατάσταση κυρίως στην Ρόδο, όπου εστιάζεται το ενδιαφέρον λόγω του μεγάλου αριθμού ξένων επισκεπτών.

Τουρίστες που είναι παγιδευμένοι σε ένα τρομακτικό χάος, περιγράφουν

στην βρετανική Mirror ότι υποχρεώθηκαν να φύγουν από τα ξενοδοχεία τους, αφήνοντας τα πάντα πίσω, και πολλοί έμειναν χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα.

Η Μπρόνια Μπερντ, 24 ετών και ο φίλος της Άαρον Γκιρν, 23 χρόνων, έχουν επισκεφτεί πολλές φορές το νησί, αλλά αυτή την φορά βρέθηκαν σε μια σχολική αίθουσα, απελπισμένοι, στο έλεος των πυρκαγιών, της ακραίας ζέστης και των ανέμων. Το ζευγάρι λέει πως προσπάθησαν να επιβιβαστούν σε ένα σκάφος αλλά ήταν πλήρες και τελικά βρήκαν καταφύγιο στο σχολείο, όπου κοιμούνται στο πάτωμα και πλένονται με …. πλαστικά κύπελλα…

«Όταν εκκενώσαμε το ξενοδοχείο επικρατούσε τρόμος και ανησυχία και αφήσαμε τα πάντα πίσω, εκτός από τα διαβατήρια. Μεταφερθήκαμε στην Ρόδο όπου φτάσαμε σε ένα σχολείο, καθώς τα φέρι μπόουτ όπου υποτίθεται ότι θα μας φιλοξενούσαν ήταν απολύτως γεμάτα. Ένας πυροσβέστης ήρθε και μας μάζεψε με ένα λεωφορείο και μας άφησε στο σχολείο. Κοιμηθήκαμε στο πάτωμα, στο γήπεδο, άλλοι στις αίθουσες διδασκαλίας. Χρησιμοποιήθηκαν πολλά σχολεία σε όλο το νησί γι αυτό», περιγράφει ο Άαρον Γκιρν.

Ο Άαρον περιγράφει με ευγνωμοσύνη τη βοήθεια από τους ντόπιους και εκφράζει θαυμασμό για τις προσπάθειες των εθελοντών: «Είδαμε ένα νεαρό άνδρα, που επέστρεφε από το μέτωπο, με το κεφάλι καλυμμένο με ένα πανί, που ήρθε για να εφοδιαστεί με νερά, βαζελίνη και μάσκες. Εμείς και άλλοι τουρίστες πηγαίναμε σε καταστήματα για να τους βοηθήσουμε με τον εφοδιασμό και το εκτίμησαν αυτό. Είναι τόσο θλιβερό που προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν όλο αυτό χωρίς εμπειρία, ούτε καν με τον σωστό προστατευτικό εξοπλισμό και παλεύουν να βοηθήσουν το νησί τους».

«Είναι εκπληκτικό πόσο προσπάθησαν να μας βοηθήσουν. Είναι αξιοθαύμαστοι», προσθέτει ο Άαρον, αναφερόμενος στη βοήθεια των Ροδίων, που έβαλαν πάνω από τις οικογένειές τους την ανάγκη να φιλοξενήσουν τους επισκέπτες του νησιού.

Ο Νικ Πόρτερ και η σύζυγός του έκαναν διακοπές στην Ρόδο με τα έξι παιδιά του, όταν ειδοποιήθηκαν ότι πρέπει να εγκαταλείψουν το κατάλυμά τους. Λέει στο Sky News ότι «τους πέταξαν σε μία παραλία… χωρίς να έχουν ιδέα για το τι συμβαίνει. Μας είπαν να περιμένουμε στην παραλία και θα έρθουν λεωφορεία», περιγράφει ο Νικ Πόρτερ, προσθέτοντας ότι περίμεναν επί ώρες και δεν ερχόταν τίποτα, μέχρι που ειδοποιήθηκαν να επιβιβαστούν σε σκάφη για να μεταφερθούν στην πόλη της Ρόδου. «Τα λεωφορεία μας πήγαν στο Πλημμύρι, όπου έπρεπε να περιμένουμε κάποια άλλα λεωφορεία για να μας μεταφέρουν αλλού»…

Ο κύριος Πόρτερ λέει πως περίμεναν στην παραλία μέχρι τα ξημερώματα μέχρι να μεταφερθούν με ένα καταμαράν που τους πήγε στο λιμάνι της πόλης κι εκεί… «καμία άλλη οδηγία»….

Κάποιοι Βρετανοί έχουν περάσει πάνω από δύο 24ωρα σε πρόχειρα κέντρα, που στήθηκαν την ώρα που οι φλόγες αφανίζουν το κέντρο και τη νότια ακτή του νησιού.

Πολλοί επικρίνουν τις εταιρίες που έχουν κλείσει τις διακοπές τους για την διαχείριση της κρίσης, αλλά και για το γεγονός ότι δεν είχαν καμία ενημέρωση για την κατάσταση στην Ρόδο όταν επιβιβάστηκαν στις πτήσεις για να αρχίσουν τις διακοπές τους.

Η 49χρονη Τζέιν Άλεν, από το Μάντσεστερ, πέταξε στη Ρόδο την ώρα που χιλιάδες επισκέπτες εκκένωναν τα ξενοδοχεία. «Φτάσαμε στην Ρόδο σε κατάσταση χάους και μας είπαν ότι το ξενοδοχείο μας είχε εκκενωθεί. Γνώριζαν τι γινόταν, πόσο σοβαρή ήταν η κατάσταση»… λέει η κυρία Άλεν.

«Γιατί μας επέτρεψαν να αναχωρήσουμε όταν ήξεραν την κατάσταση στο νησί;» αναρωτιέται ένας άλλος Βρετανός τουρίστας, ο Μαρκ Τονκς.

Αγανακτισμένοι ήταν και οι τουρίστες με τους οποίους μίλησε η Sun, στα αποκαϊδια ενός πολυτελούς παραλιακού ξενοδοχείου. Ο Στίβεν Μπανκς, η σύζυγός του, Ναόμι και τα δύο παιδιά τους, είναι σοκαρισμένοι από την ταχύτητα με την οποία εξαπλώθηκε η φωτιά.

«Το δωμάτιό μας ήταν απέναντι στον χώρο απασχόλησης των παιδιών, οι φλόγες έφτασαν μέχρι εκεί. Μας είπαν να τρέξουμε όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε. Αφήσαμε πίσω τις αποσκευές μας», λέει η Ναόμι, η οποία προσθέτει πως τα παιδιά ήταν τρομοκρατημένα.

Μια 19χρονη Ροδίτισσα, η Εντίσα, λέει στην Sun ότι «για τους τουρίστες ήταν μια τρομακτική εμπειρία, αλλά για μας, είναι χειρότερα γιατί ζούμε εδώ. Τα πάντα κάηκαν». «Είναι βιβλική καταστροφή», προσθέτει ο Κυριάκος Σαρίκας, που διατηρεί ξενοδοχειακή μονάδα στην Λίνδο.

Οι βρετανικές αρχές έχουν καλέσει τους τουρίστες να αποφασίσουν αν θέλουν να παραμείνουν στο νησί ελπίζοντας ότι θα αποκατασταθεί κάποια κανονικότητα για να συνεχίσουν τις διακοπές τους, ή να τις διακόψουν και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Διαβάστε επίσης:

Σέρρες: Νεκρός εντοπίστηκε ο 73χρονος βοσκός που αγνοούνταν

Καύσωνας: Νέο έκτακτο δελτίο – Έρχονται «46άρια» την Τετάρτη

Πιλότος της EasyJet προς επιβάτες πτήσης: «Κακή ιδέα το ταξίδι στη Ρόδο»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φωτιά, Ρόδο, VideoPhotos,fotia, rodo, VideoPhotos