Εφιαλτικές ώρες σε Αλεξανδρούπολη, Ροδόπη, Καβάλα: Καίγονται σπίτια, στους δρόμους οι κάτοικοι

Νέο μήνυμα εστάλη από το 112 λόγω της φωτιάς που είναι σε εξέλιξη στην Αλεξανδρούπολη. Συγκεκριμένα στις 10:52 εστάλη οδηγία προς τους κατοίκους του οικισμού Παλινοστούντων Παλαγίας να κατευθυνθούν προς την Αλεξανδρούπολη. Εξίσου δραματική η κατάσταση σε Ροδόπη και Καβάλα.

Οι εικόνες

που έρχονται από τα μέτωπα είναι εφιαλτικές. Καίγονται σπίτια στον Αβάντα Αλεξανδρούπολης σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες. Ήδη έχουν καεί τρία σπίτια. Πυροσβέστες και εθελοντές δίνουν τιτάνια μάχη για να περιοριστεί όσο το δυνατόν το καταστροφικό πέρασμα της φωτιάς.

Από την Κυριακή η Πυροσβεστική είχε επισημάνει την κρισιμότητα του συγκεκριμένου οικισμού για την εξέλιξη του μετώπου, ενώ μέλος της Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ είχε προειδοποιήσει: «Αν η φωτιά ξεφύγει εκεί, θα χαθεί εντελώς το παιχνίδι».

Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται και η εκκένωση του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης ενώ νωρίτερα ένας άνδρας βρέθηκε νεκρός στη Λευκίμμη ‘Εβρου.

Πολύ δύσκολη η κατάσταση και στη Ροδόπη

Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι καίγονται σπίτια και στη Ροδόπη. Ανεξέλεγκτες διαστάσεις φαίνεται πως έχει πάρει η φωτιά που καίει από τον Μίσχο μέχρι τον Ίασμο, ενώ μεγάλο είναι το μέτωπο της φωτιάς και στα Κασσιτερά στο δάσος του οικισμού. Για την κατάσβεση της φωτιάς στην Άνω Δροσίνη επιχειρούν 23 πυροσβέστες με 11 υδροφόρα οχήματα και σε αυτήν του Μίσχου οκτώ πυροσβέστες με τέσσερα υδροφόρα οχήματα.

Διάσπαρτες εστίες φωτιάς στην Καβάλα

Στην Καβάλα, αντίστοιχα υπάρχουν διάσπαρτες εστίες φωτιάς. “Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Η νύχτα προμηνύεται δύσκολη και μεγάλη. Οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα αντίξοες και τα πολλά παράλληλα μέτωπα τις δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο. Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων πρέπει να ενισχυθούν από επιπλέον εναέρια μέσα με το πρώτο φως του ήλιου”, δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αλέξης Πολίτης.

Έφτασε η βοήθεια από Ρουμανία – Τα ξημερώματα έρχονται και Κύπριοι πυροσβέστες

Σημειώνεται ότι η ρουμανική αποστολή που κινητοποιήθηκε άμεσα για να προσφέρει για μια ακόμα φορά τις υπηρεσίες της στην Ελλάδα, έφτασε αργά απόψε το βράδυ στη χώρα μας, ενώ δύο αεροσκάφη από την Κύπρο προσγειώθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης, το οποίο θα αποτελέσει και βάση των επιχειρήσεων.

Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, εν μέσω των συνθηκών ακραίου και πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που επικρατούν σε πολλές περιοχές της χώρας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχώρησε χθες το απόγευμα στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) με αίτημα παροχής εναέριας και επίγειας συνδρομής για την αντιμετώπιση της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Στο ελληνικό αίτημα που υποβλήθηκε μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ανταποκρίθηκαν άμεσα:

Η Ρουμανία, η οποία προσφέρθηκε να συνδράμει με πεζοπόρο τμήμα με 56 πυροσβέστες και 10 πυροσβεστικά οχήματα, καθώς καιΗ Κύπρος, η οποία δήλωσε την ετοιμότητά της να αποστείλει 2 αεροσκάφη τύπου Air Tractors, από τα ενταχθέντα στον εναέριο στόλο του rescEU.
Οι Ρουμάνοι πυροσβέστες πέρασαν τα σύνορα πριν τα μεσάνυχτα, ενώ τα δύο κυπριακά αεροσκάφη θα επιχειρήσουν με το πρώτο φως της μέρας.

Άβαντας τώρα (10:30): Κρανίου τόπος – Στον πυρήνα της φωτιάς!

Δύο στελέχη του στρατού απεγκλωβίστηκαν ενώ το όχημά τους έπεσε σε χαράδρα.

Εγκαύματα σε πρόσωπο και χέρια ο ένας.

Συνεχής ροή εδώ: https://t.co/0OF84NEElE#Αλεξανδρουπολης pic.twitter.com/WOSiiKmY2s

— e-evros.gr (@eevrosgr) August 21, 2023

(23:20) Κίρκη – Δρυμός Κίρκης! Καίγεται απ΄ άκρη σε άκρη το δάσος στην περιοχή βόρεια της Αλεξανδρούπολης.

Η εικόνα αυτή την ώρα είναι απογοητευτική – Η φωτιά κινείται προς την Πλάκα ΒΔ.

Συνεχής ροή εδώ: https://t.co/0OF84NEElE pic.twitter.com/FynhEx36fn

— e-evros.gr (@eevrosgr) August 21, 2023
Φωτιά: Ποιες περιοχές κινδυνεύουν την Τρίτη και την Τετάρτη

Οι περιοχές που θα βρεθούν στο ανώτατο επίπεδο επικινδυνότητας την Τρίτη και την Τετάρτη
Ακραίες πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένονται σε μεγάλα τμήματα της χώρας μας την Τρίτη (22.08.2023) και την Τετάρτη (23.08.2023), όπως προκύπτει από την ανάλυση των πιο πρόσφατα διαθέσιμων προγνωστικών στοιχείων της Πυρομετεωρολογικής Ομάδας FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Αιτία των ακραίων πυρομετεωρολογικών συνθηκών αποτελεί ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών, ξηρής ατμόσφαιρας και σημαντικά ενισχυμένων ανέμων.

Με βάση το Καναδικό Σύστημα Πυρομετεωρολογικών Δεικτών, στο ανώτατο επίπεδο επικινδυνότητας εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών αναμένεται την Τρίτη να βρεθούν η Αν. Μακεδονία και Θράκη, η Χαλκιδική, η Θεσσαλία, η Αιτωλοακαρνανία, η Εύβοια, η Φωκίδα, η Φθιώτιδα, η Βοιωτία, η Αττική, η Αχαΐα, η Κορινθία, η Αργολίδα, η Λακωνία, η Θάσος, η Σαμοθράκη, η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος και περιοχές σε Ηλεία, Μεσσηνία, Κεφαλονιά, και Βόρειες Κυκλάδες.

Για την Τετάρτη, ανώτατο επίπεδο επικινδυνότητας εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών αναμένουμε σε Θράκη, Εύβοια, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Αττική, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Σαμοθράκη και τοπικά σε Ηλεία, Αχαΐα, Μεσσηνία, Θεσσαλία, Λέσβο, Χίο και Βόρειες Κυκλάδες.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στον Έβρο: Ένας νεκρός στη Λευκίμμη – Εκκενώνεται το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Πυροβολισμοί στον Αγιο Παντελεήμονα, ένας τραυματίας

Μητέρα Μιχάλη Κατσουρή: «Πήγε να βοηθήσει και τον μαχαίρωσαν, ήρθαν για να σκοτώσουν» (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φωτιά, Αλεξανδρούπολη, Eκκενώνεται, Παλινοστούντων Παλαγίας – Καίγονται, Αβάντα,fotia, alexandroupoli, Ekkenonetai, palinostounton palagias – kaigontai, avanta