Φουντώνει η αγανάκτηση μετά την πρόταση για αθώωση Μίχου

Φουντώνουν οι αντιδράσεις μετά την πρόταση της εισαγγελέως να κηρυχθεί αθώος λόγω αμφιβολιών ο Ηλίας Μίχος για τις κατηγορίες του βιασμού και της μαστροπείας με θύμα τη 12χρονη από τον Κολωνό.

Η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε την απαλλαγή του για τις τρεις βαρύτερες κατηγορίες που αντιμετωπίζει. Το βιασμό, τη μαστροπεία, για την οποία ζήτησε την καταδίκη του για ηπιότερη μορφή του αδικήματος και την εμπορία της ανήλικης. Αντίθετα, ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος για αδικήματα που επισείουν χαμηλότερες ποινές. 

Ουσιαστικά η πρόταση που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, προβάλλει

πως η βία είναι μόνο φυσική και η 12χρονη θα έπρεπε να αποδείξει ότι δεν συναίνεσε στον βιασμό, παρά τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί, αλλιώς ό,τι έγινε, συνέβη με τη θέλησή του, ενώ παράλληλα θεωρεί πως ένα παιδί 12 ετών διαθέτει την κρίση προκειμένου να συναινέσει σε μια τέτοια πράξη.

Νομικοί κύκλοι επιχειρώντας μετά τον σάλο να τη δικαιολογήσουν, εστιάζουν στο ότι η δίκη διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών και επομένως υπάρχει ακόμη περισσότερο η αίσθηση της κοινωνίας πως υπάρχουν σκιές στην υπόθεση οι οποίες ενισχύονται από το περιεχόμενο της εισαγγελικής πρότασης. Υποστηρίζουν πως δεν είναι γνωστό τι ειπώθηκε ακριβώς στη δίκη από μάρτυρες και κατηγορουμένους, τι τελικά προέκυψε και πως αποτιμήθηκε.

Στην προσπάθειά τους να καλύψουν την εισαγγελέα, που με την πρότασή της άφησε άναυδους τους πάντες, αναφέρουν πως ο ποινικός χαρακτηρισμός της πράξης του βιασμού καθορίζεται από τα μέσα εξαναγκασμού που χρησιμοποιούνται καθώς η απόδοσή του, σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, προϋποθέτει:

άσκηση βίαςαπειλή άμεσου κινδύνου ζωήςαπειλή σωματικής ακεραιότητας

Εφόσον δεν αποδειχτεί ότι ισχύουν αυτές οι προϋποθέσεις, όπως λένε οι ίδιοι, ανάλογα δηλαδή με την ένταση του εξαναγκασμού, αλλάζει και ο ποινικός χαρακτηρισμός της πράξης, και τιμωρείται ηπιότερα. 

Όμως, παρά την επιχείρηση «συγκάλυψης», όπως χαρακτηρίζεται σε πολλές περιπτώσεις στα social media και από διαδηλωτές, ο ίδιος ο Μίχος, απολογούμενος, είχε αποδεχθεί ότι είχε ερωτικές συνευρέσεις με τη 12χρονη, που είναι αδιανόητο να δεχθεί κανείς, ότι στα 12 του χρόνια έχει κρίση για να συναινέσει σε ερωτική επαφή. 

«Ο καθένας και η καθεμία μπορεί να εισηγείται ό,τι θέλει, αλλά κρίνεται γι’ αυτό όπως όλοι μας. Όμως για το βιασμό και την μαστροπεία σε βάρος ενός παιδιού αποφασίζουν οι δικαστές και το σώμα ενόρκων. Κανείς άλλος», σημείωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Βασίλης Κικίλιας, στην πρώτη καταδικαστική δήλωση από την κυβερνητική πλευρά.

Θέση πήρε και η Ντόρα Μπακογιάννη. Η βουλευτής της ΝΔ ασκεί σκληρή κριτική στην εισαγγελική πρόταση για απαλλαγή του βασικού κατηγορουμένου με το αμείλικτο ερώτημα: 12 ετών συναίνεσε;

Σε ανάρτησή της αναλύει το νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο για την σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών αλλά και την παιδική πορνογραφία.

12 χρονών συναίνεσε;
Η Οδηγία 2011/93 για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας ορίζει την ηλικία σεξουαλικής συναίνεσης ως «η ηλικία κάτω από την οποία, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, απαγορεύεται…

Ντόρα Μπακογιάννη (@Dora_Bakoyannis) March 14, 2024

Την πεποίθηση πως ο Ηλίας Μίχος θα δικαστεί για το έγκλημα του βιασμού σε βάρος της 12χρονης και ότι η εισαγγελική πρόταση για απαλλαγή του δεν θα γίνει δεκτή, εξέφρασε και η δικηγόρος του κοριτσιού, Ασπασία Ταραχοπούλου.

Ταυτόχρονα, μετέφερε την ψυχολογική κατάσταση της 12χρονης μετά την πρόταση της εισαγγελέως, λέγοντας πως «έχω μιλήσει με την 12χρονη. Το έχει μάθει και είναι σε χειρότερη κατάσταση από πριν. Νιώθει πως τιμωρείται η ίδια καθώς από την πρώτη στιγμή έχει υποστηρίξει πως η μητέρα της είναι αθώα. Κλαίει, δεν βγαίνει από το δωμάτιο και δεν θέλει να πάει σχολείο».

«Όπως έχω πει, δεν θέλω να κάνω αγόρευση μέσω τηλεοπτικών εκπομπών. Αύριο είναι η αγόρευση και θεωρούμε πως με τα αποδεικτικά στοιχεία, η πρόταση της εισαγγελέως δεν θα γίνει αποδεκτή και ο βασικός κατηγορούμενος θα δικαστεί για το έγκλημα του βιασμού. Ο βιασμός είναι ισόβια κάθειρξη και αυτό προσπαθεί να αποφύγει ο κατηγορούμενος. Εμείς πιστεύουμε αυτά που έχει πει το παιδί και έχει περιγράψει το πώς έγινε ο βιασμός. Θέλουμε να δικαιωθεί αυτό το παιδί» συμπλήρωσε μιλώντας στο Mega η δικηγόρος.

Προκαλούν την κοινωνία

Την ίδια ώρα, σε μια παραδοχή για τους νέους ποινικούς κώδικες προχώρησε η δικηγόρος Βάσω Πανταζή, συνήγορος υπεράσπισης κατηγορουμένων στη δίκη.

Η κ. Πανταζή ανέφερε ότι με βάση το νέο ποινικό κώδικα που ψηφίστηκε πρόσφατα από την κυβερνητική πλειοψηφία ανήλικος από την ηλικία των 10 ετών έχει ποινικό καταλογισμό, αν τελέσει κάποιο αδίκημα, για να στηρίξει το εξοργιστικό επιχείρημά της ότι η 12χρονη είχε «επιλέξει μια συγκεκριμένη στάση ζωής».

Όλα τα είχαν προβλεψει Μητσοτακης -Φλωριδης
Τα συμπεράσματα δικα σας.
Καληνυχτα Ελλάδα #12χρονη #Μιχος pic.twitter.com/5ZXIbzDT7L

— Marka2 (@Marka2free) March 14, 2024

Η ίδια δικηγόρος έχει εκπροσωπήσει νομικά τον Ηλία Κασιδιάρη αλλά και τον αστυνομικό μαστροπό στην υπόθεση trafficking της Ηλιούπολης, Δημήτρη Μπουγιούκο.

Βάσω Πανταζή δικηγόρος #Μιχου και όχι μόνο!
Όλα έχουν μια εξήγηση τελικά! pic.twitter.com/CPHwPSYlWE

— Jimmy McGill (@JimmyMcGill666) March 14, 2024

Μάλιστα, μιλώντας στην τηλεόραση του Open, δήλωσε για τη 12χρονη ότι «δυστυχώς αυτό το κορίτσι είχε επιλέξει, για να επιβιώσει, μια συγκεκριμένη στάση ζωής».

Δικηγόρος Μίχου:

«Είχε επιλέξει το παιδί να κάνει την ζωή αυτή».

Τι λέτε μαντάμ; Αλήθεια; Είχε επιλέξει το 11χρονο κοριτσάκι να κάνει την πόρνη;
Είστε σίγουρα δικηγόρος εσείς;
Εκπροσωπείτε μόνο τον Μίχο; pic.twitter.com/cyfhHfyoJ0

— Πεν Νταλαούρα (@ntalaoura) March 14, 2024

Η Β. Πανταζή εκπροσωπώντας κατηγορούμενους παιδοβιαστές έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότιένα παιδί 12 ετών επιλέγει να εκδίδεται.

Στη συνέχεια, η Β. Πανταζή σε μια προσπάθεια να εξωραΐσει το προφίλ των πελατών της και να δημιουργήσει εντυπώσεις αναφέρθηκε σε «12.500 πειστήρια» από τα οποία όπως υποστήριξε δεν προέκυψε κάτι επιβαρυντικό για τους κατηγορούμενους που εκπροσωπεί, προσθέτοντας ότι «δεν τη χτύπησαν, δεν την απείλησαν, δεν χρησιμοποίησαν βία». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωσή της ότι η εισαγγελέας στην αγόρευσή της αναγνώρισε στους εντολείς της, «πλάνη για την ηλικία του θύματος».

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Προπύλαια, Σεπόλια και Θεσσαλονίκη

Μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα στα Προπύλαια που διοργάνωσαν διάφορες συλλογικότητες για την υπόθεση της 12χρονης στο Κολωνό, αλλά και στα Σεπόλια μετά από κάλεσμα του ΚΚΕ.

Εκατοντάδες διαδηλωτές βρέθηκαν στις πορείες διαμαρτυρίας με αφορμή την πρόταση της Εισαγγελέως για απαλλαγή από τις κατηγορίες του βιασμού και της μαστροπείας λόγω αμφιβολιών του βασικού κατηγορούμενου Ηλία Μίχου, η οποία έχει προκαλέσει οργή.

Η αστυνομία έκανε λόγο για περίπου 250 άτομα, ωστόσο η συμμετοχή είναι πολύ μεγαλύτερη με περίπου 2.000 διαδηλωτές.

Στην κεφαλή της πορείας ήταν για κάποια ώρα τα αδέρφια της 12χρονης, τα οποία κρατούσαν πανό στήριξης της μητέρας τους, για την οποία η εισαγγελέας προτείνει την ενοχή της για όλες τις κατηγορίες.

Η πορεία έφτασε στο Σύνταγμα όπου οι διαδηλωτές άνοιξαν πανό μπροστά από τη Βουλή, στο οποίο αναγραφόταν η φράση «Το κράτος ξεπλένει τον Μίχο βιαστή – Έξω η μάνα από τη φυλακή».

Προς στιγμήν δημιουργήθηκε μικρή ένταση, όταν κάποιοι από τους διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών που βρίσκονταν κοντά στο φυλάκιο του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη.

Η πορεία κατέληξε και πάλι στα Προπύλαια, όπου δημιουργήθηκε μικρή ένταση στιγμιαία, όταν πέταξαν πάλι πέτρες κατά των αστυνομικών που βρίσκονταν στον πεζόδρομο της Κοραή. Οι αστυνομικοί απάντησαν με περιορισμένη χρήση δακρυγόνων και με δύο βομβίδες κρότου – λάμψης. Ωστόσο εκεί σταμάτησε η ένταση και δεν συνεχίστηκε.

Παράλληλα, πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» στην συγκέντρωση, που διοργάνωσαν φοιτητικοί σύλλογοι που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, στα Σεπόλια, στη γειτονιά του βασικού κατηγορούμενου. Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν και μαθητές.

Φώναξαν συνθήματα όπως «φρίκη δίχως τέλος με θύματα παιδιά, η σήψη του συστήματος τέρατα γεννά».

Πορεία στη Θεσσαλονίκη

Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά της αστυνομίας και του κράτους, οι διαδηλωτές ξεκίνησαν πορεία από την πλατεία της Καμάρας.

Η πορεία έγινε με αφορμή την χθεσινή εισαγγελική πρόταση για την υπόθεση της 12χρονης. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα και στη συνέχεια, έκαναν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης

«Το κράτος ξεπλένει παιδοβιαστες» και «κάτω τα χέρια από τα παιδιά», ήταν κάποια από τα συνθήματα που φώναζαν.

Την πορεία συνόδευαν αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ ενώ η Τροχαία εξέτρεπε την κυκλοφορία των οχημάτων.

Σύγκρουση στη Βουλή

Σφοδρή αντιπαράθεση πυροδότησε και στη Βουλή η πρόταση της εισαγγελέως στη δίκη για την υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό. 

Τον χορό των επικρίσεων άνοιξε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος από τη Νέα Αριστερά κάνοντας λόγο για «διάρρηξη της Δικαιοσύνης με την κοινωνία, όπου όποιος έχει χρήματα πέφτει στα μαλακά» με τον Γιώργο Φλωρίδη να επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως «η δίκη διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών, δεν υπάρχουν πληροφορίες. Δημοσιοποιήθηκε η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας. Όλοι εμείς αγνοούμε τι έγινε στην αίθουσα. Ο στοιχειώδης σεβασμός στη Δικαιοσύνη απαιτεί να περιμένουμε την έκδοση της δικαστικής αποφάσεως» και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ που θέλησε να μετατρέψει, το 2019, μια εβδομάδα πριν κλείσει η Βουλή για τις εθνικές εκλογές, το αδίκημα του βιασμού από πλημμέλημα σε κακούργημα. Χάρη ωστόσο, όπως είπε, στις αντιδράσεις που υπήρξαν ακόμη και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση δεν πέρασε. 

Δημήτρης Τζανακόπουλος: Λέτε ψέματα!

Γιώργος Φλωρίδης: Θέλατε δηλαδή να παραμένουν οι βιαστές ατιμώρητοι. Απέτρεψαν οι βουλευτές σας και οι αντιδράσεις της κοινωνίας και το πήρατε πίσω. Αυτή ήταν η φροντίδα σας για τα ανήλικα θύματα βιασμών, μειώσατε το όριο καταδίκης στα 15 από τα 20 χρόνια. Πλέον μπορεί να φτάσει σε ισόβια κάθειρξη.

Δημήτρης Τζανακόπουλος: Στον Μίχο πείτε αυτά όχι σε μας. Ντροπή σου!

Γιώργος Φλωρίδης: Φώναζε όσο θες! Εδώ είναι τα χαρτιά. Οι δηλώσεις των βουλευτων του ΣΥΡΙΖΑ, αυτοι σας έστησαν στο εδώλιο. Υπάρχει θεσμική μνήμη στον τόπο.

«Σύνδρομο γενιτσαρισμού» καταλόγισε στον υπουργό Δικαιοσύνης ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατηγορώντας τον ότι ψεύδεται, συκοφαντεί και κάνει προπαγάνδα για να δώσει τα διαπιστευτήρια του στο νέο του κόμμα.

«Είστε κυβερνητικός προπαγανδιστής. Ντροπή να ψεύδεστε με αυτό τον τρόπο. Είστε κοινός συκοφάντης. Ντροπή που είστε υπουργός Δικαιοσύνης», είπε ενώ ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης από τον ΣΥΡΙΖΑ που έλαβε τον λόγο κατηγόρησε τον κ. Φλωρίδη για διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Διαβάστε επίσης:

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου η συζήτηση για τα Τέμπη στη Βουλή

Μητσοτάκης σε συζήτηση με τον Καπουτζίδη: Η ισότητα στον πολιτικό γάμο δεν μας οδηγεί αυτόματα σε έναν πολύ καλύτερο κόσμο

Ρήξη στην Ελληνική Λύση: Ο Βελόπουλος καθαίρεσε τον Παύλο Σαράκη από εισηγητή σε νομοσχέδιο – Το παρασκήνιο

Keywords
ντορα μπακογιαννη, ηλία κασιδιάρη, προβάλλει, media, διαδηλωσεις, νεα δημοκρατια, mega, μητσοτακης, ελλαδα, twitter, κασιδιαρης, ΚΚΕ, συμμετοχή, συνταγμα, βουλη, ματ, νέα, φλωριδης, συριζα, εκλογες, θες, μνήμη, λύση, κινηση στους δρομους, κικιλιας, θεσσαλονικη, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2016, κοινωνια, ηλία κασιδιάρη, βουλευτες, μνήμη, αστυνομια, εθνικη, μητερα, τηλεοραση, φυσικη, ωρα, mega, αυλωνιτης, αφορμη, βγαινει, βελοπουλος, γειτονια, γινει, γραμμα, δηλωση, δηλωσεις, δικη, δωσει, εγινε, αιθουσα, ειπε, υπαρχει, εκμεταλλευση, εβδομαδα, επρεπε, ετων, ζωη, ιδια, ιδιο, η δικη, ηλικια, υποθεση, κομμα, λύση, λογο, ματ, μηκος, μηκος κυματος, μητσοτακης, μορφη, ντροπη, ντορα, προβάλλει, οχηματων, παιδι, παιδια, προπυλαια, σεβασμος, σεπολια, σιγουρα, συζητηση, συνεχεια, σηψη, συγκεντρωση, συμμετοχή, σωμα, συνθηματα, συλλογοι, τεμπη, τροχαια, δημητρης, δωματιο, καμαρα, κωδικες, media, μπροστα, οργη, πληροφοριες, θελω να, χερια
Τυχαία Θέματα