Φυσικό αέριο: «Βουτιά» 14,25% στην κατανάλωση το πρώτο εννιάμηνο του 2022

H ενεργειακή κρίση άφησε το αποτύπωμά της στην κατανάλωση φυσικού αερίου στη χώρα μας.

Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η imerisia.gr, μειώθηκε σημαντικά η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα το τελευταίο 9μηνο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Η εγχώρια κατανάλωση σημείωσε «βουτιά» 14,25% το διάστημα Ιανουάριος – Σεπτέμβριος, από 52,46 TW πέρσι, σε 44,98 TW φέτος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η πτώση οφείλεται

κατά κύριο λόγο στη μείωση της κατανάλωσης από τους ηλεκτροπαραγωγούς και όχι από την κατανάλωση των νοικοκυριών αφού αυτά «έκαψαν» περισσότερο αέριο (+5,5%) το επιμαχο εννιάμηνο, σε σχέση με πέρυσι το ίδιο διάστημα

Κομβικό ρόλο για την ασφάλεια εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς καθώς και στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας της χώρας  κατείχε ο Τερματικός Σταθμός LNG της Ρεβυθούσας το ίδιο διάστημα. 

Μάλιστα στο πρώτο εννιάμηνο του 2022, κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ, υποδεχόμενος 60 δεξαμενόπλοια LNG από 6 χώρες (ΗΠΑ, Αλγερία, Νιγηρία, Αίγυπτος, Ομάν και Ινδονησία) με ένα συνολικό φορτίο 27,85 TW (2,403 δις. κ.μ. LNG).

Ειδικά τον Αύγουστο, οι παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας ήταν μέχρι τον Αύγουστο αυξημένες κατά 63% σε σχέση με πέρυσι τον ίδιο μήνα.

Η Ρεβυθούσα παραμένει το σημείο εισόδου με τη μεγαλύτερη συμβολή στο σύστημα καλύπτοντας πάνω από το 40% των αναγκών της χώρας σε φυσικό αέριο.

Αντίθετα, η κάλυψη με ρωσικό αέριου μέσω του Turkstream έπεσε περίπου στο 18%, έναντι 45% πέρυσι. 

Διαβάστε επίσης

ΕΦΚΑ – ΟΑΕΔ – ΟΠΕΚΑ: Εβδομάδα πληρωμών για 850.000 δικαιούχους

«Καλάθι του νοικοκυριού»: Αυτό είναι το αυτοκόλλητο που θα έχουν τα προϊόντα (Photo/Video)

«Χριστουγεννιάτικο σετ» με επιταγή ακρίβειας και επίδομα θέρμανσης – Ποιοι οι δικαιούχοι

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φυσικό, Βουτιά 1425, 2022,fysiko, voutia 1425, 2022