Γαλλία: Σάλος με τη φωτογράφηση της υπουργού για το Playboy – Τι απαντά στις αντιδράσεις (photos/videos)

Μπορεί μία φωτογράφιση για το Playboy να αποτελεί μία φεμινιστική διακήρυξη; Αυτό το ερώτημα θέτει το γαλλικό France24, με αφορμή την έντονη δημόσια συζήτηση που γίνεται στην Γαλλία, για την απόφαση της υπουργού Μαρλέν Σιαπά να φωτογραφηθεί για το περιοδικό.

Η Μαρλέν Σιαπά απαντά στο ερώτημα του France24 υπερασπιζόμενη την απόφασή της, αλλά πολλοί συνάδελφοι της στην κυβέρνηση διαφωνούν σημειώνοντας με νόημα ότι η χώρα διέρχεται μία σοβαρή κρίση με αφορμή το συνταξιοδοτικό.

Invité ce matin sur Europe1 le Ministre de l’intérieur @GDarmanin apporte son soutien à @MarleneSchiappa sur sa Une Une de #playboy. Il cite Cookie Dingler : « vous ne me ferez pas dire de mal de Marlène Schiappa (…) être une femme libérée, c’est pas si facile » pic.twitter.com/pz50OoQdls

— Jeanne Baron (@jeannebarontv) April 2, 2023

Η 40χρονη υπουργός, υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών, και μητέρα δύο παιδιών φωτογραφήθηκε -ντυμένη με ένα κομψό λευκό φόρεμα- για το εξώφυλλο του περιοδικού και έδωσε μία μεγάλη συνέντευξη στην οποία αναφέρεται στα δικαιώματα των γυναικών και των γκέι και στο θέμα της άμβλωσης.

Αλλά η στάση της κ. Σιαπά έχει εκνευρίσει πολλούς στην κυβέρνηση Μπορν, που υπενθυμίζουν (άλλοι δημόσια, κι άλλοι σε κλειστούς κύκλους) ότι αυτή την περίοδο η Γαλλία διέρχεται μία από τις σοβαρότερες πολιτικές κρίσεις με αφορμή τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, που έχουν πυροδοτήσει βίαιες και μαζικές διαδηλώσεις.

Η ίδια η πρωθυπουργός, Ελιζαμπέτ Μπορν, τηλεφώνησε στη Μαρλέν Σιαπά για να της πει πως αυτό που έκανε «δεν ήταν καθόλου αρμόζουσα συμπεριφορά, ιδιαίτερα στη τρέχουσα περίοδο».

Élisabeth Borne a téléphoné à Marlène Schiappa pour lui dire que son interview à #Playboy "n’était pas appropriée, surtout dans la période" actuelle.

Source : BFMTV – Mediavenir

Suivez-nous sur Twitter pour soutenir un média libre et non subventionné https://t.co/2KVm49GSe5 pic.twitter.com/exDR804OYa

— Nous sommes RT France (@AvecRTFrance2) April 1, 2023Η άποψη της Μαρλέν Σιαπά

Η Μαρλέν Σιαπά που είναι υπουργός κοινωνικής οικονομίας και διετέλεσε υπουργός για την ισότητα των φύλων, έγραψε στο Twitter: «Υπερασπίζομαι το δικαίωμα των γυναικών να κάνουν ό,τι θέλουν με το σώμα τους: παντού και πάντα. Στην Γαλλία οι γυναίκες είναι ελεύθερες. Είτε αυτό ενοχλεί τους οπισθοδρομικούς και υποκριτές, είτε όχι».

Défendre le droit des femmes à disposer de leurs corps, c’est partout et tout le temps.
En France, les femmes sont libres.
N’en déplaise aux rétrogrades et aux hypocrites.#Playboy

— MarleneSchiappa (@MarleneSchiappa) April 1, 2023

Όμως η εικόνα της υπουργού που ποζάρει με φορέματα υψηλής ραπτικής για ένα γκλάμουρ περιοδικό, θεωρείται πως στέλνει το λάθος μήνυμα. Μάλιστα κάποιοι είπαν ότι όταν άκουσαν την είδηση, νόμιζαν πως ήταν πρωταπριλιάτικο αστείο.

Η επιτυχημένη πολιτικός

Η Μαρλέν Σιαπά, που φιλοξενείται πολύ τακτικά σε τηλεοπτικά σόου, είχε προκαλέσει και πάλι συζητήσεις το 2018, όταν ως υπουργός  ισότητας των φύλων είχε εισάγει νομοσχέδιο με το οποίο απαγορευόταν τα πειράγματα που δέχονται οι γυναίκες στο δρόμο. Ερωτηθείσα τότε ποια είναι η κόκκινη γραμμή ανάμεσα στην προσβολή και το φλερτ, η κυρία Σιαπά απάντησε: «Γνωρίζουμε πολύ καλά σε ποιο σημείο αρχίζουμε να αισθανόμαστε προσβεβλημένες, ανασφαλείς ή ότι δεχόμαστε επίθεση στον δρόμο».

Marlène Schiappa dans Playboy: la majorité embarrassée pic.twitter.com/M1P6sZxh8s

— BFMTV (@BFMTV) April 1, 2023

Πριν μπει στην πολιτική αρένα η Μαρλέν Σιαπά ήταν γνωστή μπλόγκερ και συγγραφέας βιβλίων για τα δικαιώματα των γυναικών και τις προκλήσεις της μητρότητας. Το 2017 έγινε η πρώτη υπουργός Ισότητας των Φύλων στη Γαλλία και η θητεία της θεωρήθηκε επιτυχημένη. Ήταν μάλιστα από τις πρώτες γαλλίδες που έσπευσαν να υποστηρίξουν το κίνημα #meToo.

Παρά τις επικρίσεις που δέχεται, ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράρ Ντρμανίν δήλωσε στο γαλλικό κανάλι CNews ότι η κ. Σιαπά είναι «μια γυναίκα με χαρακτήρα», «μία γυναίκα πολιτικός με κουράγιο και το δικό της στυλ».

L’annonce de la prochaine Une de Playboy avec la Secrétaire d’Etat Marlène Schiappa a fait réagir les politiques. Entre ceux qui ne sont pas surpris et ceux qui crient au scandale ou au contre-feu médiatique. https://t.co/4SqrBGmF99

Paris Match (@ParisMatch) April 1, 2023Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

«Πού είναι ο σεβασμός στον γαλλικό λαό», αναρωτήθηκε η βουλευτής των πράσινων και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, Σαντρίν Ρουσό, «που είναι ο σεβασμός για τους ανθρώπους που πρέπει να δουλεύουν δύο χρόνια περισσότερα, που διαδηλώνουν, που χάνουν μεροκάματα, που δεν καταφέρνουν να καλύψουν διατροφικές ανάγκες λόγω του πληθωρισμού». Μιλώντας στο κανάλι BFM η βουλευτής των πράσινων επισήμανε ότι «το γυναικείο σώμα πρέπει να είναι ελεύθερο να εκτίθεται παντού -και με αυτό δεν έχω πρόβλημα- αλλά υπάρχει κι ένα κοινωνικό πλαίσιο»…

Από την άλλη πλευρά, ο Ζαν Λικ Μελανσόν επέκρινε τόσο την φωτογράφιση της κ. Σιαπά για το Playboy, όσο και την απόφαση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν να δώσει συνέντευξη στο  παιδικό περιοδικό Pif Gadget. «Σε μια χώρα όπου ο πρόεδρος εκφράζεται μιλώντας στο  Pif και μία υπουργός μιλώντας στο  Playboy, το πρόβλημα είναι η αντιπολίτευση; Η Γαλλία εκτροχιάζεται», έγραψε στο Twitter ο Μελανσόν.

Dans un pays où le Président s'exprime dans Pif et sa ministre Schiappa dans Playboy le problème ce serait l'opposition. La France déraille.

— Jean-Luc Mélenchon (@JLMelenchon) April 1, 2023Η άποψη του Playboy

Το Playboy από την πλευρά του διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται για πορνογραφική προσέγγιση, αφού η κ. Σιαπά είναι «η πιο κατάλληλη» από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να μιλήσει για τα δικαιώματα των γυναικών.

Ο υπεύθυνος για τη γαλλική έκδοση, Ζαν Κριστόφ Φλορεντίν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η κ. Σιαπά  αντιλήφθηκε ότι «δεν πρόκειται για ένα περιοδικό που απευθύνεται στους παλιούς τύπους μάτσο, αλλά μπορεί να είναι ένα εργαλείο για το γυναικείο ζήτημα».

«Το Playboy δεν είναι περιοδικό σοφτ-πορνό, αλλά ένα τριμηνιαίο τεύχος 300 σελίδων που αποτελεί συγχρόνως περιοδικό και βιβλίο, είναι πνευματώδες και ακολουθεί τις τάσεις».

Διαβάστε επίσης:

Αγία Πετρούπολη: Η στιγμή που ο μπλόγκερ παραλαμβάνει το βραβείο-βόμβα – Πού στρέφονται οι έρευνες (photos/videos)

Αλλαγή σελίδας στο Μαυροβούνιο: Νέος Πρόεδρος ο Μιλάτοβιτς, ήττα Τζουκάνοβιτς μετά από 32 χρόνια

Εκλογές στην Φινλανδία: Νίκη για τον κεντροδεξιό Πέτερι Όρπο, ποσοστό ρεκόρ για την ακροδεξιά

Keywords
Τυχαία Θέματα