Γαλλική κρεμμυδόσουπα, της θαλπωρής

Με γλυκά καραμελωμένα κρεμμύδια, πλούσιο ζωμό βοδινού και φρυγανισμένο ψωμί πασπαλισμένο με τυριά που λιώνουν, η γαλλική κρεμμυδόσουπα δίκαια παίρνει τον τίτλο του απόλυτου comfort food, της ζεστασιάς και της θαλπωρής.

Η συνταγή βέβαια που φιγουράρει σήμερα στα πιο ακριβά εστιατόρια, κάποτε αποτελούσε μια φτωχική και ταπεινή τροφή της αγροτιάς, που ετοιμαζόταν μόνο με κρεμμύδια, μπαγιάτικο ψωμί και νερό.

Το μυστικό για την επιτυχία του απλού αυτού πιάτου είναι η υπομονή, καθώς τα κρεμμύδια θα πρέπει να μαγειρευτούν

σε σιγανή φωτιά και αργά, για να γλυκάνουν και να πάρουν το βαθύ χρώμα της καραμέλας, χωρίς να καούν.

Υλικά για τη Συνταγή

4 κουταλιές της σούπας βούτυρο

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

1350 γραμμάρια (περίπου 5 μεσαία) γλυκά κρεμμύδια, κομμένα στη μέση κατά μήκος και σε λεπτές φέτες

¾ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

¾ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

1 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί + 1 κουταλιά της σούπας ξεχωριστά

2 κουταλιές της σούπας αλεύρι γ.ο.χ.

6 φλιτζάνια ζωμό βοδινού

½ κουταλάκι του γλυκού ξερό θυμάρι

2 δαφνόφυλλα

1 μικρή γαλλική μπαγκέτα, κομμένη σε φέτες 1 ½ εκατοστού

225 γραμμάρια γραβιέρα απαλή, τριμμένη

½ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα

Εκτέλεση

1.Σε μια κατσαρόλα λιώστε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και ρίξτε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, το αλατοπίπερο και τη ζάχαρη. Σοτάρετε ανακατεύοντας περιστασιακά και ξύνοντας τον πάτο με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσουν και να καραμελώσουν. Μπορεί να χρειαστεί και 45 λεπτά. Αν τα κρεμμύδια ροδίζουν πολύ γρήγορα, χαμηλώστε ελαφρώς τη φωτιά ή προσθέστε μερικές κουταλιές της σούπας νερό και συνεχίστε το μαγείρεμα.

2. Προσθέστε το κρασί (1 φλιτζάνι) και δυναμώστε τη φωτιά. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας και ξύνοντας τον πάτο, μέχρι να εξατμιστούν σχεδόν όλα τα υγρά και τα κρεμμύδια να μαλακώσουν, για περίπου 8 με 10 λεπτά.

3. Πασπαλίστε με το αλεύρι και ανακατέψτε για 1 λεπτό. Ρίξτε έπειτα το ζωμό, το θυμάρι και τα δαφνόφυλλα, αφήστε να πάρουν μια βράση, χαμηλώστε την ένταση και σιγομαγειρέψτε με καπάκι για 30 λεπτά.

4. Στο μεταξύ προθερμάνετε το φούρνο στους 200ο C και απλώστε σε ένα ταψί τις φέτες της μπαγκέτας σε μια στρώση. Ψήστε τις μέχρι να ροδίσουν και να τραγανίσουν στις άκρες για 10 λεπτά.

5. Δοκιμάστε τη σούπα, ρίξτε τη 1 κουταλιά κρασί, αρτύστε ανάλογα (αλάτι και ζάχαρη ¼ κουταλάκι του γλυκού επιπλέον) και τέλος αφαιρέστε τα δαφνόφυλλα.

6. Ανάψτε το γκριλ του φούρνου και ανεβάστε τη σχάρα. Μοιράστε την καυτή σούπα σε ατομικά πήλινα ή κεραμικά σκεύη που να μπαίνουν στο φούρνο και απλώστε στο καθένα 1-2 φέτες ψωμιού (να μην επικαλύπτονται οι φέτες). Πασπαλίστε με τη γραβιέρα και την παρμεζάνα και γκριλάρετε για 3-5 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί και να σχηματίζονται μπουρμπουλήθρες στις άκρες.

Διαβάστε επίσης:

Βουλγάρικη μηλόπιτα της ακαμάτρας, ή αλλιώς χύμα πίτα

Αλμυρή τεμπελόπιτα με πράσο

Σπιτικό σφηνάκι τζίντζερ (ginger shot), για ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Keywords
Τυχαία Θέματα