Γαριδόσουπα με κριθαράκι και λαχανικά

Μια μεσογειακή γαριδόσουπα, γεμάτη από λαχανικά, φρέσκα μυρωδικά και βότανα, εμπλουτισμένη με κριθαράκι ολικής αλέσεως, που θα σας χορτάσει χωρίς να σας βαρύνει.

Ένα πιάτο που ενώ είναι εντυπωσιακό και πρωτότυπο, ταυτόχρονα είναι απλό στην παρασκευή του και μπορεί να σερβιριστεί για μεσημεριανό ή βραδινό οποιαδήποτε μέρα της εβδομάδας.

Υλικά για τη Συνταγή

650-700 γραμμάρια γαρίδες, καθαρισμένες από το εντεράκι τους και από το κέλυφος

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον

Αλατοπίπερο κατά βούληση

1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη

1

κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη

1 ξερό κρεμμύδι, μέτριο, ψιλοκομμένο

6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

3 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας

1 κουταλιά της σούπας ρίγανη ξερή, που θα προστεθεί σε 2 δόσεις

7 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών

1 κονσέρβα ψιλοκομμένα τοματάκια ή 3 ντομάτες κομμένες σε κύβους

1 φλιτζάνι κριθαράκι, ολικής αλέσεως κατά προτίμηση

170 γραμμάρια φύλλα σπανάκι baby

1 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 φλιτζάνι άνηθο, ψιλοκομμένο

Χυμό από 1 λεμόνι

Λίγες νιφάδες μπούκοβο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

1.Σε ένα σκεύος βάλτε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να ζεσταθεί καλά αλλά να μην καπνίσει. Σοτάρετε τις γαρίδες για περίπου 2 λεπτά και από τις δύο πλευρές, να αλλάξουν λίγο χρώμα αλλά να μην μαγειρευτούν πλήρως διότι θα βράσουν και μέσα στη σούπα. Αποσύρετε από τη φωτιά και πασπαλίστε τις με μια πρέζα ξερή ρίγανη.

2. Σε μια κατσαρόλα ζεστάνετε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και σοτάρετε τις πιπεριές, τα κρεμμύδια και το σκόρδο και ύστερα από λίγο τον πελτέ ντομάτας, λίγο αλατοπίπερο και την υπόλοιπη ξερή ρίγανη. Σοτάρετέ τα όλα μαζί για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.

3. Προσθέστε τον ζωμό λαχανικών, περιμένετε να πάρει μια βράση και συνεχίστε με τα τοματάκια ή τις ντομάτες σε κύβους. Βράστε τα σε δυνατή φωτιά για 3-5 λεπτά.

4. Μόλις κοχλάσει καλά, βάλτε το κριθαράκι, χαμηλώστε τη φωτιά και συνεχίστε για 8 περίπου λεπτά ώστε να μαλακώσει το κριθαράκι. Ρίξτε και τα φύλλα σπανακιού, τον μαϊντανό, τον άνηθο και τον χυμό λεμονιού.

5. Προσθέστε τις σοταρισμένες γαρίδες και αφήστε τις να ζεσταθούν καλά μέσα στη σούπα για 1-2 λεπτά. Δοκιμάστε τις γεύσεις και αλατοπιπερώστε ανάλογα, αν απαιτείται.

6. Σερβίρετε τη σούπα ζεστή, πασπαλισμένη με λίγο μπούκοβο, λίγη τριμμένη φέτα και συνοδέψτε την με φρέσκο χωριάτικο ψωμί.

Συμβουλή

Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι γαρίδες (ακόμα και οι μεγάλου μεγέθους) πρέπει να μαγειρεύονται για περίπου 4 με 5 λεπτά συνολικά. Στη συγκεκριμένη συνταγή, για να κρατηθούν οι χρόνοι θα πρέπει να τις σοτάρετε για 2 λεπτά και να συνεχίσετε το μαγείρεμα μέσα στη σούπα για άλλα δύο λεπτά. Λάβετε επίσης υπόψη ότι οι γαρίδες θα συνεχίσουν να μαγειρεύονται στην κατσαρόλα, ακόμα κι αν την αφαιρέσετε από τη φωτιά. Για τον παραπάνω λόγο, η γαριδόσουπα είναι προτιμότερο να σερβίρεται αμέσως.

Διαβάστε επίσης:

Μηλοτηγανίτες ρολάκια, γεμιστές με μαρμελάδα

Πικάντικα μαυριτανικά σουβλάκια

Σάντουιτς φουρνιστής ομελέτας, σε ψωμί τσιαμπάτα

Keywords
Τυχαία Θέματα