Γάζα – Άγιος Πορφύριος: Στους 18 οι νεκροί από τον βομβαρδισμό της ελληνορθόδοξης εκκλησίας (photos/videos)

Στους 18 αυξήθηκε ο αριθμός των χριστιανών Παλαιστινίων, που σκοτώθηκαν κατά τη χθεσινοβραδινή ισραηλινή επιδρομή στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι τουλάχιστον 500 άνθρωποι – μουσουλμάνοι και χριστιανοί- είχαν αναζητήσει καταφύγιο στην εκκλησία.

Important Update:

More than 400 people from different religions, including

Christians and Muslims, went to a Greek Orthodox Church for safety.
Unfortunately, the church was bombed by the Israelis, putting the lives of those inside, including injured and missing people, in… pic.twitter.com/DocYSqpXqr

— حبیبہ (@U_HRao1) October 19, 2023

Το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων προς το παρόν δεν έχει ανακοινώσει απολογισμό νεκρών, ωστόσο καταδίκασε σθεναρά την επίθεση τονίζοντας ότι η στοχοποίηση εκκλησιών, στις οποίες καταφεύγουν συχνά άμαχοι και κυρίως γυναικόπαιδα που χάνουν τα σπίτια τους, «αποτελεί έγκλημα πολέμου που δεν μπορεί να αγνοηθεί».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι «η προστασία των αμάχων και η ασφάλεια των τόπων λατρείας και των θρησκευτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να διασφαλίζονται και να γίνονται σεβαστές από κάθε πλευρά».

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας οδύνη για την απώλεια ζωών που προκλήθηκε από χτύπημα σε κτήριο παρακείμενο στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Την επίθεση καταδίκασε και ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του.

«Καταδικάζουμε τον ισραηλινό βομβαρδισμό σε κτίριο παρακείμενο στο Μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα, ο οποίος οδήγησε σε απώλεια ανθρωπίνων ζωών. Η προδιαγεγραμμένη αυτή τραγωδία αναδεικνύει για μια ακόμη φορά το αδιέξοδο και τον φαύλο κύκλο στον οποίο οδηγούν επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν τις απόλυτα καταδικαστέες ενέργειες της Χαμάς, αφήνοντας πίσω νεκρούς αμάχους, καθώς και την επιτακτική ανάγκη για κατάπαυση πυρός, για την οποία αγωνίζονται οι προοδευτικές δυνάμεις» αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ειδικά μετά από αυτό το περιστατικό, είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση να περιορίζεται σε γενικόλογες δηλώσεις για “προστασία αμάχων και τόπων λατρείας”. Ας πάψει πλέον ο κ. Μητσοτάκης να κρύβεται πίσω από την άβουλη στάση της ΕΕ και ας επιχειρήσει την άσκηση ενεργητικής πολιτικής, στηρίζοντας την ανάληψη ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για προστασία των αμάχων, κατάπαυση του πυρός, επιστροφή απαχθέντων και αποτροπή της ανθρωπιστικής κρίσης» προσθέτει.​

Τι ισχυρίζεται το Ισραήλ

Αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως από τον βομβαρδισμό καταστράφηκε η πρόσοψη του ναού και κατέρρευσε το παρακείμενο κτίριο.

Ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε σήμερα ότι χθες διεξήγαγε αεροπορική επιδρομή στην περιοχή. «Μαχητικά αεροσκάφη του ισραηλινού στρατού επιτέθηκαν στο κέντρο διοίκησης και ελέγχου ενός τρομοκράτη της Χαμάς που είχε εμπλακεί στην εκτόξευση ρουκετών και οβίδων εναντίον του Ισραήλ» υποστήριξε εκπρόσωπος του στρατού.

On Thursday night, the Orthodox Church of Saint Porphyrius was affected by a tragic incident, resulting in multiple individuals feared injured or missing. According to sources at the scene, efforts are ongoing to rescue those who may still be trapped beneath the rubble. A video… pic.twitter.com/xLZoOKQIhR

Jordan News (@jordannewsdaily) October 20, 2023

«Έπειτα από την επίθεση του ισραηλινού στρατού ο τοίχος μιας εκκλησίας που βρίσκεται στην περιοχή υπέστη ζημιές. Έχουμε ενημερωθεί ότι υπάρχουν πληροφορίες για θύματα και έχει ξεκινήσει η διαδικασία επιβεβαίωσης του συμβάντος» ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος, όπως επίσης ότι «η Χαμάς τοποθετείται σκοπίμως σε κατοικημένες περιοχές με αμάχους και χρησιμοποιεί τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας σαν ανθρώπινες ασπίδες».

Ο ναός του Αγίου Πορφυρίου

Ο Άγιος Πορφύριος είναι η πιο παλιά εκκλησία στον παλαιστινιακό θύλακα.

Βρίσκεται σε ιστορική συνοικία της παλιάς Γάζας και, σύμφωνα με την παράδοση, εκεί φυλάσσονται τα λείψανα του Αγίου Πορφυρίου, ο οποίος διετέλεσε επίσκοπος Γάζας τον 5ο αιώνα.

Δεν απέχει πολύ από το νοσοκομείο αλ Άχλι που επλήγη το βράδυ της Τρίτης, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 471 άνθρωποι, σύμφωνα με απολογισμό της Χαμάς. Η ισλαμιστική οργάνωση κατηγόρησε το Ισραήλ για το μακελειό στο νοσοκομείο, ενώ ο ισραηλινός στρατός αποποιήθηκε την ευθύνη και κατηγόρησε τον παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ.

Διαβάστε επίσης:

Γάζα: Τι συμβολίζει ο ναός του Αγίου Πορφυρίου και γιατί τον βομβάρδισαν οι Ισραηλινοί (videos)

Γάζα: Τουλάχιστον 8 νεκροί από τον βομβαρδισμό στην ορθόδοξη εκκλησία – «Έγκλημα πολέμου» λέει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, αντιδραση και από το ελληνικό ΥΠΕΞ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Γιατί η Ιερουσαλήμ φοβάται την δημιουργία «τρίτου μετώπου» στη Δυτική Όχθη (videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γάζα – Άγιος Πορφύριος,gaza – agios porfyrios