Γάζα: Τι συμβολίζει ο ναός του Αγίου Πορφυρίου και γιατί τον βομβάρδισαν οι Ισραηλινοί (videos)

Πριν από λίγες μέρες, όταν οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν το σπίτι της Ουάλαα Σομπέχ και κατέστρεψαν πολλές κατοικίες στη γειτονιά της, στην πόλη της Γάζας, η Παλαιστίνια μουσουλμάνα αναζήτησε καταφύγιο στην αρχαιότερη εκκλησία της περιοχής- στον ορθόδοξο ναό του Αγίου Πορφυρίου.

Στον Άγιο Πορφύριο δεν βρήκε μόνο καταφύγιο, αλλά την αίσθηση ότι ανήκει «σε μία οικογένεια», που την ενώνει ο τρόμος που σκορπούν οι βόμβες των Ισραηλινών και η ελπίδα ότι μπορούν να βγουν ζωντανοί από αυτή την κόλαση.

Η Ουάλαα Σομπέχ τηλεφώνησε σε συγγενείς της που ζουν

στη βόρεια Γάζα και τους είπε να πάνε κι εκείνοι στην εκκλησία. Η Σομπέχ και οι συγγενείς της ήταν ανάμεσα στους εκατοντάδες Παλαιστίνιους, χριστιανούς και μουσουλμάνους, που αναζήτησαν καταφύγιο στον ναό.

Εμβληματικό μνημείο της παλαιστινιακής ταυτότητας

Μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και τα ισραηλινά αντίποινα, που προκάλεσαν ένα κύμα ισλαμοφοβίας σε όλο τον κόσμο, η ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου έγινε ένα εμβληματικό μνημείο της παλαιστινιακής ταυτότητας. Και προφανώς αυτός ήταν ο στόχος των Ισραηλινών που βομβάρδισαν την εκκλησία.

«Ζούμε εδώ τη μέρα, δεν ξέρουμε αν θα ξημερωθούμε την άλλη μέρα. Αλλά αυτό που απαλύνει τον πόνο μας είναι η ταπεινότητα και η ζεστασιά που υπάρχει εδώ γύρω», έλεγε στο Al Jazeera η Σομπέχ, τρεις μέρες πριν βομβαρδιστεί ο ναός από τους Ισραηλινούς. Η Ουάλαα Σομπέχ περιέγραψε «την καταπληκτική υποστήριξη που προσφέρουν οι ιερείς και οι άλλοι άνθρωποι στην εκκλησία, που εθελοντικά δουλεύουν όλο το 24ωρο για να βοηθήσουν τις οικογένειες των προσφύγων».

Εκείνη τη μέρα που το Al Jazeera έκανε ρεπορτάζ στο ναό του Αγίου Πορφυρίου, ο Πατέρας Ηλίας έλεγε ότι «ο ισραηλινός στρατός έχει βομβαρδίσει πολλά σημεία στην γύρω περιοχή» και δεν ήταν σίγουρος πως δεν θα γινόταν στόχος και η ίδια η εκκλησία, παρόλο που εκεί έχουν καταφύγει εκατοντάδες άμαχοι.

Αν βομβαρδιστεί η εκκλησία «δεν θα είναι μόνο επίθεση εναντίον της θρησκείας, αλλά επίθεση κατά της ανθρωπότητας. Η ανθρωπιά μας επιβάλλει να προσφέρουμε ειρήνη και ζεστασιά σε όποιον έχει ανάγκη», είπε ο Πατέρας Ηλίας.

Τελικά οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν τον ναό χθες το βράδυ.

«Ο πόλεμος δεν γνωρίζει θρησκείες», έλεγε ο Πατέρας Ηλίας, «εδώ είμαστε Παλαιστίνιοι, μαζί μουσουλμάνοι και χριστιανοί»… Κι εκεί όπου ακούγονταν ύμνοι και ψαλμωδίες, τώρα ακούγεται ο θρήνος των θυμάτων, οι κραυγές αγωνίας για τους εκατοντάδες ανθρώπους που είναι παγιδευμένοι στα ερείπια…

Ο Τζορτζ Σαμπίν, Παλαιστίνιος χριστιανός και πατέρας τεσσάρων παιδιών, ήταν ανάμεσα στους εκατοντάδες ανθρώπους που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στον Άγιο Πορφύριο. Έλεγε πως δεν είχε που αλλού να πάει για να προστατεύσει τα παιδιά του. «Ήρθαμε εδώ και σωθήκαμε. Τη νύχτα αγκαλιαζόμαστε όλοι μαζί, μουσουλμάνοι και χριστιανοί, μεγάλοι και νέοι και προσευχόμαστε για την ειρήνη».

Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Πρακτορείο Ειδήσεων WAFA, ο υπουργός Εσωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής κάνει λόγο για «μεγάλο αριθμό μαρτύρων και τραυματιών» από τον βομβαρδισμό του ναού, που προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές και στο ίδιο το μνημείο.

Israel just bombed the 3rd oldest church in the world murdering a few more scores of Palestinians. For those of you still in denial of a genocide, we have community members with 30-40 relatives wiped out in Gaza. It’s not just Muslims, it’s everything and everyone Palestinian. pic.twitter.com/W0YEAekY7P

— Dr. Omar Suleiman (@omarsuleiman504) October 19, 2023Ο παλαιότερος ναός στην Λωρίδα της Γάζας – Μια όαση παρηγοριάς

Η ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από το Νοσοκομείο Αλ Αχλί, των Βαπτιστών, το οποίο βομβαρδίστηκε από τους Ισραηλινούς δυο μέρες νωρίτερα, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 600 αμάχων, όπως μεταδίδει το Παλαιστινιακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο ναός του Αγίου Πορφυρίου είναι ο αρχαιότερος στην Λωρίδα της Γάζας, βρίσκεται στην Παλιά Πόλη της Γάζας και είναι αφιερωμένος στον Επίσκοπο Πορφύριο, που ήταν επίσκοπος της Γάζας κατά τον 5ο αιώνα. Η σορός του Αγίου Πορφυρίου φυλάσσεται στο βορειοανατολικό άκρο του ναού.

Η εκκλησία θεμελιώθηκε το 425, αλλά η σημερινή μορφή της είναι αποτέλεσμα των οικοδομικών εργασιών που έκαναν οι Σταυροφόροι το 1150-1160. Οι Σταυροφόροι αφιέρωσαν το ναό στον Άγιο Πορφύριο, αλλά έγγραφα του 15ου αιώνα αναφέρουν ότι η εκκλησία ήταν αφιερωμένη και στην Παρθένο Μαρία. Ο Άγιος Πορφύριος έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά των Παλαιστίνιων πιστών, καθώς τον 5ο αιώνα έδωσε αγώνα για την επικράτηση του χριστιανισμού έναντι της πολυθεϊστικής θρησκείας που είχε πολλούς πιστούς στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Στα χρόνια που ήταν επίσκοπος βάφτισε χριστιανούς 237 άνδρες, 35 γυναίκες και 14 παιδιά, συμβάλλοντας στην εδραίωση της νέας θρησκείας.

Έκτοτε ο ναός ήταν στο επίκεντρο της λατρείας των χριστιανών της Γάζας και σημείο αναφοράς για όλους τους Παλαιστίνιους, ανεξάρτητα από το θρήσκευμα.

Το 1856 έγιναν εργασίες συντήρησης στην εκκλησία, ωστόσο τμήματα του ναού διατηρήθηκαν όπως ήταν επί της εποχής των Σταυροφόρων.

Το 2014, περίπου 2.000 Παλαιστίνιοι στην προσπάθεια να ξεφύγουν από άλλον μαζικό βομβαρδισμό της Γάζας, είχαν καταφύγει στην εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου. Κοιμόντουσαν στους διαδρόμους και τα κελιά του ναού, όπου οι ιερείς και εθελοντές τους πρόσφεραν φαγητό και περίθαλψη για τους αρρώστους.

Φέτος είχαν καταφύγει εκατοντάδες Παλαιστίνιοι στο ναό, αλλά το βράδυ της 19ης Οκτωβρίου, τέσσερις ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν την εκκλησία, αφήνοντας κάτω από τα ερείπια άγνωστο – μέχρι τώρα- αριθμό νεκρών και τραυματιών.

Κατά την εκδοχή των Ισραηλινών, επλήγη από βομβαρδιστικά αεροσκάφη ένα κέντρο διοίκησης της Χαμάς στην ευρύτερη περιοχή και έτσι κατέρρευσε ένας τοίχος της εκκλησίας.

The israeli regime bombs the ancient Saint Porphyrius Orthodox Church in Gaza, dating back to 425 AD, where 100s sought refuge pic.twitter.com/YvW1zBDhtx

— Sarah Wilkinson (@swilkinsonbc) October 19, 2023

Διαβάστε επίσης:

Τζόρτζια Μελόνι: Χωρίζει μετά από 10 χρόνια

Γάζα: Τουλάχιστον 8 νεκροί από τον βομβαρδισμό στην ορθόδοξη εκκλησία – «Έγκλημα πολέμου» λέει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, αντιδραση και από το ελληνικό ΥΠΕΞ

Πολωνία: Παρίστανε την κούκλα βιτρίνας για να μην τον συλλάβουν

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γάζα, Αγίου Πορφυρίου, Ισραηλινοί,gaza, agiou porfyriou, israilinoi