Γεραπετρίτης: Από την υπόκλιση στον Ερντογάν στην απόφαση να κατεβάσει έργο τέχνης για χάρη του Νατσιού – Παρέμβαση Κασσελάκη

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη να δώσει εντολή να κατέβει ένα έργο τέχνης, με σαφή και ξεκάθαρα μηνύματα κατά της βίας σε βάρος των γυναικών, από το Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης.

Πρόκειται για ένα εικαστικό έργο της Γεωργίας Λαλέ, με μία ελληνική σημαία από κλινοσκεπάσματα, τα οποία έχουν ροζ χρώμα, ως μήνυμα διαμαρτυρίας για το αίμα δολοφονημένων γυναικών.

Στο θέμα παρέμβηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης Η τέχνη επιτρέπεται να «παίζει» ακόμη και με τα χρώματα των εθνικών συμβόλων.

Η εντολή του κ. Γεραπετρίτη ήρθε μετά το ρεσιτάλ εξαλλοσύνης στη Βουλή ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός, εμφανιζόμενος ως… προστάτης της σημαίας και των συμβόλων.

Και ενώ στα κοινωνικά δίκτυα και γενικότερα δεν υπήρχαν σοβαρές αντιδράσεις, παρά μόνο κάποιες φανατικές φωνές από την άκρα δεξιά, ο κ. Γεραπετρίτης έδωσε εντολή το βράδυ της Δευτέρας να κατέβει το έργο.

Πολλοί ερμήνευσαν αυτή τη σπουδή του υπουργού Εξωτερικών ως μία ενέργεια για να… «ισοφαρίσει» τις εντυπώσεις που άφησε η κίνησή του να υποκλιθεί βαθιά, κατά την είσοδο του Ταγίπ Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο, όταν επισκέφτηκε τη χώρα μας ο Τούρκος πρόεδρος. Τότε είχε δεχτεί σκληρή κριτική και από δεξιά και από αριστερά, χωρίς ποτέ να καταφέρει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ούτε να πείσει ότι το έκανε την υπόκλιση για χάρη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Κασσελάκης: Δεν περιμένω να καταλάβει την τέχνη, ας την αφήσει ήσυχη

Σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης αναφέρει σε πολύ επικριτικό ύφος για τον κ. Γεραπετρίτη:

Η τέχνη επιτρέπεται να «παίζει» ακόμη και με τα χρώματα των εθνικών συμβόλων, όταν θέλει να μεταφέρει ένα μήνυμα -από την αντίθεσή της στον ρατσισμό μέχρι την ενδοοικογενειακή βία.

Αντίθετα, η εξωτερική πολιτική της χώρας μας δεν επιτρέπεται να παίζει με τα εθνικά θέματα «υποκλινόμενη» -κυριολεκτικά και μεταφορικά- διότι αυτό είναι που προσβάλλει στην πράξη τα εθνικά μας χρώματα.

*Η φωτογραφία από διάσημο έργο τέχνης, που δημιουργήθηκε πριν από 33 χρόνια. Δεν περιμένω από τον κ. Γεραπετρίτη να υποκλιθεί μπροστά στην τέχνη, αλλά τουλάχιστον ας την αφήσει στην ησυχία της”.

Η τέχνη επιτρέπεται να «παίζει» ακόμη και με τα χρώματα των εθνικών συμβόλων, όταν θέλει να μεταφέρει ένα μήνυμα -από την αντίθεσή της στον ρατσισμό μέχρι την ενδοοικογενειακή βία.

Αντίθετα, η εξωτερική πολιτική της χώρας μας δεν επιτρέπεται να παίζει με τα εθνικά θέματα… pic.twitter.com/8QrrS4Lubh

— Stefanos Kasselakis – Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) December 18, 2023 ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτη εντολή

Σε ανακοίνωσή της η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα ζητά «να μην γίνει αποδεκτή η απαράδεκτη εντολή Γεραπετρίτη να “κατέβει” η ροζ Ελληνική σημαία της Γεωργίας Λαλέ».

Δηλώνει συγκεκριμένα:

«Στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη φιλοξενείται εικαστικό έργο της Γεωργίας Λαλέ στο οποίο απεικονίζεται μια Ελληνική σημαία, σε χρώμα ροζ, η οποία έχει δημιουργηθεί από σεντόνια κακοποιημένων γυναικών. Μετά από ένα άθλιο παραλήρημα του επικεφαλής του κόμματος “Νίκη”, γεμάτο από “λεβεντιά”, αντί να ενεργοποιηθεί ο Κανονισμός της Βουλής για την αποτροπή κηρυγμάτων μίσους από το έδρανο της Ολομέλειας, ο Υπουργός Εξωτερικών απαίτησε από τον Γενικό Πρόξενο να “κατεβάσει” το έργο. Καλούμε όλους τους συντελεστές της έκθεσης να απορρίψουν την απαράδεκτη αυτή εντολή του κυρίου Γεραπετρίτη, η οποία έχει άθλια μικροπολιτικά κίνητρα. Στεκόμαστε δίπλα στη Γεωργία Λαλέ κι επαναλαμβάνουμε ότι κανένας ακροδεξιός ή πατριδοκάπηλος πολιτικός δεν μπορεί να υποδεικνύει στην τέχνη τα μηνύματα που θέλει να στείλει. Κι αν κάποιους τους σοκάρει το ροζ χρώμα, καλό θα ήταν να κοιτάξουν πως θα θεραπεύσουν της ψυχής τους το μαύρο».

Διαβάστε επίσης:

Κώστας Καραγκούνης: «Διαφωνώ με την τροπολογία για τους μετανάστες, αλλά θα την ψηφίσω» (Video)

ΠΑΣΟΚ: Στα ύψη η σύγκρουση για την χρεοκοπία της Ελλάδας και τον Κώστα Καραμανλή

Η κυβέρνηση… απομονώνει τον Σαμαρά και στέλνει «μήνυμα» στους διαφωνούντες της Κ.Ο.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γεραπετρίτης, Ερντογάν, Νατσιού – Παρέμβαση Κασσελάκη,gerapetritis, erntogan, natsiou – paremvasi kasselaki