Γερμανία: Nαι στη μαντίλα για τις μουσουλμάνες καθηγήτριες

ΚΟΣΜΟΣ

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αποφάσισε να επιτρέψει στις καθηγήτριες των δημόσιων σχολείων να φορούν την ισλαμική μαντίλα.

Η συγκεκριμένη απόφαση αναφέρει ότι επιτρέπεται η ισλαμική μαντίλα εκτός αν υπάρχει «συγκεκριμένος κίνδυνος» να τεθεί εν αμφιβόλω η ουδετερότητα του κράτους ή παρακωλύεται η καλή λειτουργία ενός σχολείου.

Η απόφαση αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις καθώς στη Γερμανία ζουν 4,3 εκατομμύρια μουσουλμάνοι σε σύνολο πληθυσμού 82 εκατομμυρίων.

Από

το 2003 πολλά γερμανικά κρατίδια είχαν απαγορεύσει στις μουσουλμάνες καθηγήτριες να φορούν την ισλαμική μαντίλα στα δημόσια σχολεία.

Το ίδιο δικαστήριο, όμως, εκτίμησε τώρα ότι «μια γενική απαγόρευση της παρουσίας θρησκευτικών συμβόλων στην εξωτερική εμφάνιση των καθηγητών και των καθηγητριών στα δημόσια σχολεία αντίκειται στην ανεξιθρησκία», η οποία προστατεύεται από το Σύνταγμα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας του 1949.

Έκρινε παράλληλα ότι δεν θα πρέπει να εκχωρούνται περισσότερα προνόμια στις χριστιανικές αξίες και παραδόσεις, όπως συμβαίνει στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, το πιο πολυπληθές της Γερμανίας.

Το Κεντρικό Συμβούλιο των Μουσουλμάνων της Γερμανίας, μια από τις οργανώσεις που εκπροσωπεί τους μουσουλμάνους της χώρας, χαιρέτισε την απόφαση των δικαστών βλέποντας σε αυτή «ένα θετικό σημάδι».

ΓερμανίαμαντίλαΜουσουλμάνοι
Keywords
Τυχαία Θέματα