Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των Παλαιστινίων δεν θέλει να φύγει από τη Γάζα

Χάος και τρόμος στη Γάζα μετά το τελεσίγραφο του Ισραήλ για εκκένωση της πόλης εντός 24 ωρών. Αν και πολλοί Παλαιστίνιοι την εγκαταλείπουν, με όσα προσωπικά τους υπάρχοντα μπορούν να περισώσουν, η συντριπτική πλειοψηφία διστάζει να εγκαταλείψει τη Λωρίδα και να καταφύγει σε ασφαλέστερο έδαφος.

«Δεν μπορούν» να φύγουν απαντά αναλυτής του Bloomberg. Σύμφωνα με δημοσίευμα του διεθνούς μέσου, υπό κανονικές συνθήκες, κάθε ανθρώπινο ένστικτο θα τους οδηγούσε να εγκαταλείψουν τη Γάζα. Και θα περίμενε

κανείς να ανταποκριθούν με ικανοποίηση στις αναφορές των ΗΠΑ και της Αιγύπτου που συζητούν τους λεγόμενους ανθρωπιστικούς διαδρόμους μέσω των οποίων θα μπορούσαν να διαφύγουν.

Οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι δεν επιθυμούν να εγκαταλείψουν την πόλη και αυτό διότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που ζουν στη Γάζα είναι ήδη πρόσφυγες από πόλεις και χωριά που βρίσκονται τώρα στο Ισραήλ και στη Δυτική Όχθη.

WATCH: Israel military dropped 'THOUSANDS' of flyers on Gaza warning residents to flee "immediately" to the south pic.twitter.com/fyguO0XOsO

Insider Paper (@TheInsiderPaper) October 13, 2023

Φοβούνται ότι αν φύγουν από αυτό το τελευταίο κομμάτι της πατρίδας, μπορεί να μην μπορέσουν ή να τους επιτραπεί να επιστρέψουν, γεγονός που θα τους οδηγήσει σε προσφυγιά δύο φορές.

Ο πόλεμος ωστόσο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη φαίνεται να αλλάζει και την προοπτική των κατοίκων της Γάζας καθώς πολλοί κατευθύνονται προς το νότο προς το πέρασμα της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου. Αλλά αυτό το ταξίδι είναι επικίνδυνο και μπορεί να είναι και άσκοπο διότι κινδυνεύουν και από την οργή της Χαμάς.

Évacuation en masse des habitants de Gaza vers le sud de la bande pic.twitter.com/YPZp5sJy9y

— LesNews (@LesNews) October 13, 2023

Η ισλαμιστική οργάνωση είχε κλείσει τα σύνορα στο παρελθόν, και παρόλο που παρέδωσε τον έλεγχο της διέλευσης στην Παλαιστινιακή Αρχή πριν από πέντε χρόνια, οι ένοπλοί της παρακολουθούν το πέρασμα.

Μία άλλη αποκαρδιωτική πιθανότητα είναι ότι ακόμα και αν ξεπεράσουν τον κίνδυνο και φτάσουν στη Ράφα δεν μπορούν να είναι σίγουροι για καμία εξέλιξη. Οι αιγυπτιακές αρχές έκλεισαν τη διάβαση από την πλευρά τους για να αποτρέψουν την είσοδο των Παλαιστινίων. Αν και η κυβέρνηση Μπάιντεν πιέζει να ανοίξει ξανά, η κυβέρνηση του Άμπντελ Φάταχ Ελ Σίσι δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη να φιλοξενήσει χιλιάδες πρόσφυγες.

Ο αναλυτής του Bloomberg επισημαίνει τη διπλή τραγωδία των Παλαιστινίων που εκτός από το γεγονός του πολέμου καθαυτό, ταυτόχρονα δεν υπάρχει διέξοδος διαφυγής.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Λύγισε» ανταποκριτής του BBC σε νοσοκομείο της Γάζας – «Ποτέ δεν θα μπορέσεις να ξεχάσεις αυτούς τους ήχους»

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ποιοι οι κανόνες πολέμου κατά το Διεθνές Δίκαιο και κατά πόσο τηρούνται (video)

Πεκίνο: Η στιγμή που Ισραηλινός διπλωμάτης δέχεται επίθεση (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παλαιστινίων, Γάζα,palaistinion, gaza