Γιατί ο Σαμαράς βγήκε στο… βουνό

Ο Αντώνης Σαμαράς πήρε το «όπλο» του. Από τις λεκτικές διαφοροποιήσεις πέρασε στην πράξη καταψηφίζοντας την τροπολογία του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, που δίνει άπαξ τη δυνατότητα άδειας διαμονής για εργασία σε μετανάστες που διαμένουν και εργάζονται στην Ελλάδα εδώ και τρία χρόνια.

Η κίνηση αυτή του πρώην πρωθυπουργού έχει τη σημασία της, καθώς θα μπορούσε και να μην πάει στη Βουλή,

πυροδοτώντας έτσι ακόμα περισσότερο τα σενάρια για τους λόγους που κάνει αυτές τις κινήσεις.

Και μόνο το γεγονός ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να βάλει κομματική πειθαρχία στους βουλευτές της, με τον Παύλο Μαρινάκη να απειλεί ευθέως ότι οποίος δεν ψηφίσει την τροπολογία θα βρεθεί εκτός κόμματος, δείχνει ότι ο πρώην πρωθυπουργός πέτυχε τον στόχο του.

Θα υπάρξουν «οι συνέπειες που προβλέπονται σε περίπτωση που υπάρχει μια ψηφοφορία με κομματική πειθαρχία και δεν ακολουθείται η απόφαση της πλειοψηφίας. Είναι αυτονόητες οι επιπτώσεις» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στέλνοντας μήνυμα προς όσους διαφωνούν ότι γι’ αυτούς δεν θα υπάρξει η στάση ανοχής που τηρήθηκε για τον Σαμάρα.

Στην πραγματικότητα ο πρώην πρωθυπουργός ανακάτεψε το κυβερνών κόμμα και το έβαλε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, ενώ παράλληλα άνοιξε ένα τεράστιο θέμα με το συντηρητικό κοινό της Ν.Δ., το οποίο εμφανίζεται να είναι αιφνιδιασμένο από τη στάση της κυβέρνησης. Το βέβαιο είναι ότι, εάν ο Σαμαράς δεν σταματήσει να μιλάει για τις «κεντρώες» ή και φιλελεύθερες πολιτικές του Κυριάκου Μητσοτάκη, δείχνοντας μάλιστα με έντονο τρόπο τη δυσφορία του γι’ αυτές, η εικόνα της γαλάζιας παντοκρατορίας κινδυνεύει να ραγίσει.

Πολιτικές και… ψυχολογικές ερμηνείες

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται μέσα στην κυβέρνηση γιατί ο Σαμαράς έχει επιλέξει την τακτική της σύγκρουσης με την κυβέρνηση τη συγκεκριμένη στιγμή και τη δημιουργία εντυπώσεων, ενώ στην πραγματικότητα γνωρίζει το πρόβλημα που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία με την έλλειψη εργατικού δυναμικού. Οι περισσότεροι αποδίδουν τη δραστηριοποίηση του πρώην πρωθυπουργού σε… ψυχολογικούς λόγους, καθώς, όπως λένε, ο πρώην πρωθυπουργός επιθυμεί να διαμηνύσει στο Μέγαρο Μαξίμου ότι είναι παρών και ότι δεν έχει υποστείλει τη σημαία της Λαϊκής Δεξιάς μέσα στη Νέα Δημοκρατία.

Κάποιοι μάλιστα με ισχυρότερη ροπή στην… ψυχανάλυση υποστηρίζουν πως ο Σαμαράς, αντιλαμβανόμενος ότι το νέο σύστημα που υπάρχει δίπλα στον πρωθυπουργό δεν αναγνωρίζει την πολιτική του διαδρομή μέσα στη Ν.Δ. και την επιρροή του στη Λαϊκή Δεξιά, αποφάσισε να… «δείξει τα δόντια του».

Άλλωστε εδώ και καιρό είναι γνωστό ότι κάποιες από τις κινήσεις του πρωθυπουργού δεν είναι καθόλου δημοφιλείς στον χώρο της υπερσυντηρητικής και Λαϊκής Δεξιάς. Σε συνδυασμό δε με τη γενικότερη στροφή του Μητσοτάκη προς το κεντρώο ακροατήριο και την αξιοποίηση πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ, διαμορφώνεται ένα εκρηκτικό μείγμα στα δεξιά, εντός και εκτός της Ν.Δ.

Τρεις αντάρτικες κινήσεις

Έτσι μέσα σε έναν μήνα ο Σαμαράς έκανε τρεις διαφορετικές παρεμβάσεις που συζητήθηκαν. Διαφώνησε με την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και τώρα με την τροπολογία που δίνει άδεια παραμονής και εργασίας σε μετανάστες που ζουν στη χώρα αλλά δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα.

Το Μέγαρο Μαξίμου, βάζοντας θέμα κομματικής πειθαρχίας, θέλησε να αποφύγει και κάτι άλλο. Την καταγεγραμμένη ομάδα Σαμάρα. Το να τοποθετηθούν πλάι στον πρώην πρωθυπουργό στελέχη τα οποία έχουν παρόμοιες απόψεις με αυτόν και τα οποία θα αντιδρούσαν συντεταγμένα σε θέματα με τα οποία διαφωνούν…

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο μεταναστευτικό έξι βουλευτές συντάχθηκαν μαζί του δηλώνοντας τη διαφωνία τους με την τροπολογία. Ο Μπάμπης Αθανασίου, ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Στράτος Σιμόπουλος στις τοποθετήσεις στην ολομέλεια της Βουλής επέκριναν τους χειρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που κατέθεσε την τροπολογία αιφνιδιαστικά, αλλά και ο Θάνος Πλεύρης, ο Ανδρέας Κατσανιώτης και ο Κώστας Καραγκούνης σε συνεντεύξεις εξέφρασαν αντίστοιχους προβληματισμούς.

Το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να κρατήσει με κάθε τρόπο τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς σε πέντε μήνες υπάρχει μία ακόμη εκλογική αναμέτρηση, αυτή των ευρωεκλογών, και δεν έχει την πολυτέλεια να υποστεί σημαντική απώλεια δυνάμεων, έστω κι αν τώρα δεν απειλείται ευθέως από την αντιπολίτευση.

Τα πράγματα ωστόσο δεν είναι ιδιαίτερα εύκολα, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός έχει διαφωνήσει έντονα με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Την ίδια στιγμή ο Μητσοτάκης εμφανίζεται να λέει ότι μέσα σε αυτή την τετραετία θα περάσει το σχετικό νομοθέτημα αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος.

Προφανώς σε αυτό το θέμα η κυβέρνηση δεν θα βάλει θέμα κομματικής πειθαρχίας, καθώς γνωρίζει ότι όσοι διαφωνούν είναι πολύ περισσότεροι από τους έξι βουλευτές που εξέφρασαν τώρα την αντίρρησή τους στο θέμα που σχετίζεται με τους μετανάστες.

Έτσι θα αφήσει ελεύθερους τους βουλευτές της Ν.Δ. να ψηφίσουν κατά συνείδηση προκειμένου να μην συσπειρώσει γύρω από τον πρώην πρωθυπουργό βουλευτές που ιδεολογικά δεν είναι μαζί του, αλλά απλώς διαφωνούν με το σχετικό νομοθέτημα.

Διαβάστε επίσης

Δώρα Αυγέρη: «Η κοροϊδία είναι βασικό εργαλείο του πρωθυπουργού και των υπουργών του» (Video)

Ρουσόπουλος: Ένα βήμα πριν από την εκλογή του ως προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Θετική εξέλιξη στην υπόθεση Μπελέρη «βλέπει» η Αθήνα – «Διάδρομος για την επίλυση του θέματος»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σαμαράς,samaras