Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: Δυσφορία στην κυβέρνηση από τις άστοχες δηλώσεις στελεχών

Ήταν τέλη Νοεμβρίου του 2022 όταν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του σε εκδήλωση με θέμα «Πολιτικές για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών», τόνιζε προς τους παριστάμενους ότι «το πιο σημαντικό είναι ότι, πλέον, δεν ζούμε στην άγνοια, γιατί τα θύματα μιλούν και η Πολιτεία κινητοποιείται, η λέξη κλειδί είναι η εμπιστοσύνη, εμπιστοσύνη προς την Πολιτεία ότι θα δράσει».

Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την εκδήλωση εκείνη, κι ενώ η κυβέρνηση είχε ήδη προαναγγείλει ευρεία σειρά μέτρων για την προστασία των γυναικών από τη βία σε βάρος τους (από αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και

αύξηση των δομών περίθαλψης θυμάτων κακοποίησης μέχρι το διαβόητο «panic button»), μια νεαρή γυναίκα έπεφτε νεκρή, θύμα γυναικοκτονίας, έξω από το αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων, στο οποίο είχε καταφύγει ζητώντας προστασία από τον πρώην σύντροφό της, ο οποίος λίγο μετά τη σκότωσε.

Ακόμα χειρότερα, όλα τα στοιχεία συγκλίνουν στο ότι ένα θύμα ενδοοικογενειακής βίας που ζήτησε τη βοήθεια της Πολιτείας – αυτής που «θα δράσει», όπως είχε πει ο πρωθυπουργός – βρέθηκε μπροστά στην απόλυτη αδιαφορία της αστυνομίας (μεταξύ άλλων, άκουσε το… αμίμητο «τα περιπολικά δεν είναι ταξί» από τον τηλεφωνητή της Άμεσης Δράσης…), αδιαφορία που κορυφώθηκε όταν ο ίδιος ο φρουρός του αστυνομικού τμήματος δεν παρενέβη όταν ο δολοφόνος μαχαίρωνε την 28χρονη σχεδόν μπροστά στα μάτια του την ώρα που συνομιλούσε με την Άμεση Δράση.

Μόλις το αδιανόητο σκηνικό άρχισε να ξεδιαλύνεται, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος είχε δηλώσει στη δημόσια ραδιοτηλεόραση ότι «αυτό που βιώνω σήμερα είναι από τα πιο απεχθή, βίαια εγκλήματα που έχω ζήσει στη διαδρομή μου και θέλω να εκφράσω τη συντριβή μου. Όταν χάνεται ένας άνθρωπος, είναι προφανές ότι πολλά πράγματα δεν έχουν πάει καλά. Και χρειάζεται άμεση διερεύνηση για να δοθούν απαντήσεις – και θα δοθούν», προχώρησε στο αυτονόητο, δηλαδή, το «ξήλωμα» του διοικητή και των αστυνομικών που ήταν παρόντες μπροστά στο περιστατικό, αλλά και του τηλεφωνητή της Άμεσης Δράσης.

Ωστόσο, η άμεση αντίδραση του αρμόδιου υπουργού, που, εν πάση περιπτώσει, θα μπορούσε να πιστωθεί στην κυβέρνηση, «έπεσε» πάνω σε σχόλια άλλων μελών της κυβέρνησης αλλά και της ΝΔ, σχόλια τα οποία «θόλωσαν» την εικόνα, καθώς δεν ήταν απλώς «εκτός γραμμής», αλλά έμοιαζαν να επιχειρούν να «βγάλουν λάδι» τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς. Ακόμα χειρότερα, «άνοιγαν» ζητήματα τα οποία ούτε σχετίζονταν με το περιστατικό της νέας γυναικοκτονίας, ούτε υπήρχε κάποιος λόγος να «ανοίξουν» στη δεδομένη συγκυρία.

Για παράδειγμα, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, παραδέχθηκε μεν ότι «είναι συγκλονιστικό αυτό που έχει συμβεί, δεν έχω λόγια να το περιγράψω. Έχουμε μια δολοφονία σχεδόν έξω από Αστυνομικό Τμήμα», ωστόσο πρόσθεσε ότι το να παίρνουμε «ένα περιστατικό και να το κάνουμε σημαία για να βγάλουμε ένα συμπέρασμα νομίζω ότι δεν είναι σωστό», λέγοντας μάλιστα ότι «κοινωνία χωρίς έγκλημα δεν υπάρχει».

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο ΟΡΕΝ, «άνοιξε» θέμα εμπλοκής των αστυνομικών, λέγοντας: «Φανταστείτε ο φρουρός που ήταν στο τμήμα να είχε βγάλει το όπλο του πριν ο δράστης μαχαιρώσει την άτυχη γυναίκα και να τον είχε πυροβολήσει. Πιθανότατα σήμερα θα μιλούσε η αντιπολίτευση για ακραία αστυνομική βία, θα είχε προφυλακιστεί ο αστυνομικός και θα κινδύνευε να περάσει τη ζωή του στη φυλακή. Είναι λοιπόν ένα κρίσιμο ζήτημα που αυτή η στυγερή δολοφονία, αυτό το ακραίο περιστατικό, θα πρέπει να μας κάνει να αναστοχαστούμε για το πώς θέλουμε η Αστυνομία να μπορεί να αντιμετωπίσει περιστατικά βίας».

Και το θέμα… τρίτωσε με τον πρώην βουλευτή της ΝΔ, Πέτρο Μαντούβαλο, ο οποίος στον ΣΚΑΪ δήλωσε ότι «σε κάποια πράγματα πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη. Εγώ, ως Πέτρος Μαντούβαλος, πιστεύω στον νέο αρχηγό της Αστυνομίας και στη φυσική ηγεσία και στον υπουργό τον οποίο εμπιστεύομαι για την εμπειρία του και την ευαισθησία του. Αλλά στο τέλος-τέλος και για την κυβέρνηση ρε παιδιά. Δεν γίνεται να βασανίζεται εκείνος ο πρωθυπουργός, να κάνει χίλια πράγματα και να του χαλάει μια στιγμή, μια δολοφονία στο αστυνομικό τμήμα. Αυτό δεν το δέχομαι».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν δυσφορία στην κυβέρνηση, καθώς και έδωσαν στην αντιπολίτευση «πυρομαχικά» για να ζητήσει αποπομπές και δηλώσεις καταδίκης, και «θόλωσαν» τις ταχείες αποφάσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη γυναικοκτονία, αλλά και έρχονται σε αντίθεση με μια ευρύτερη πολιτική για την προστασία των γυναικών από περιστατικά βίας σε βάρος τους την οποία προωθεί και υποστηρίζει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Οπότε, το βάρος, πλέον, της διαχείρισης της υπόθεσης πέφτει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο είναι και το καθ’ ύλην αρμόδιο διά τα περαιτέρω.

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης για γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: «Δεν είναι ανθρώπινο λάθος – Ένα ολόκληρο σύστημα δουλεύει λάθος»

Πρώτο ταξίδι Χαρίτση στις Βρυξέλλες ως επικεφαλής της Νέας Αριστεράς – Με ποιους θα έχει επαφές

Δημοσκόπηση Pulse: Φθορά καταγράφει η κυβέρνηση – Υπέρ προανακριτικής για τα Τέμπη οι έξι στους δέκα

Keywords
Τυχαία Θέματα