Η αγωνία, τα ερωτήματα και η επόμενη μέρα στην κυβέρνηση και την χώρα

Οι τεράστιες καταστροφές σε χωριά της Καρδίτσας και των Τρικάλων αλλά και η συνολική δραματική εικόνα που παρουσιάζει Θεσσαλία μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel καθώς και ο φόβος για το τι θα αποκαλυφθεί όταν τα νερά υποχωρήσουν όσον αφορά το μέγεθος των ανθρωπίνων απωλειών οδήγησαν χθες το πρωί τον πρωθυπουργό όχι μόνο να αναβάλει την επίσκεψή τους στην διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης αλλά και να δημιουργήσει επί της ουσίας μια μικρή κυβέρνηση στη Λάρισα.

Το

κλίμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι εξόχως βαρύ.

Πρώτον γιατί υπάρχει απόλυτη συναίσθηση του τι αφήνει πίσω της η καταστροφή και του πόσες προσπάθειες σε χρήμα και χρόνο πρέπει να καταβληθούν για να επουλωθούν οι πληγές και να ξαναρχίσει η ζωή στις πληγείσες περιοχές.

Η μεγάλη αγωνία που υπάρχει αυτή τη στιγμή αφορά τους αγνοούμενους και τον αριθμό τους. Κανείς δεν ξέρει τι θα αποκαλυφθεί μέσα στις λάσπες όταν τα νερά υποχωρήσουν στα πλημμυρισμένα χωριά της Καρδίτσας.

Βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους χθες δεν έκρυβαν την μεγάλη τους αγωνία και τον φόβο και την αύξηση των νεκρών τις επόμενες ώρες και το ερώτημα που πλανάται είναι μέχρι που μπορεί να φτάσει αυτή.

Ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε για ακόμη μια φορά με ελλείψεις και να καθυστερήσεις και γραφειοκρατία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ ήθελε να μιλήσει για τις ανάγκες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από το κράτος προκειμένου αυτό να λειτουργεί καλύτερα. Μετά την καταστροφή στη Θεσσαλία χρειάζεται όχι νέα δημιουργία αφηγήματος αλλά ποια νέα λειτουργία του κράτους συνολικά.

Τα ερωτήματα που υπάρχουν στους βουλευτές και τους υπουργούς της κυβέρνησης για το πώς, πότε και με ποια αμεσότητα λειτούργησε το κράτος και οι αρμόδιοι φορείς είναι πολλά. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι χθες το απόγευμα από διάφορες πλευρές δίνονταν διαφορετικές εκτιμήσεις για το πότε ζητήθηκε από την Πολιτική Προστασία επισήμως η συμβολή του στρατού. Άλλοι μιλούσαν για ενεργοποίηση την Πέμπτη το πρωί και άλλοι για απόφαση του πρωθυπουργού να την ζητήσει μετά την επίσκεψη του  στην πολιτική προστασία.

Χθες το βράδυ αρμόδιοι παράγοντες από την Πολιτική Προστασία επιβεβαίωναν ότι η συμβολή του στρατού ζητήθηκε εγγράφως το βράδυ της Τετάρτης λίγο πριν το ρολόι χτυπήσει 12.

Το αν θα μπορούσε ή όχι να επέμβει ο στρατός νωρίτερα είναι ένα ερώτημα που θα απαντηθεί τις επόμενες μέρες όμως σε κάθε περίπτωση η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη σε χωριά και κωμοπόλεις της Θεσσαλίας που ακόμα και οι μονάδες των ειδικών δυνάμεων δεν έχουν μπορέσει να φτάσουν ο δικός σε σημεία που υπάρχουν εγκλωβισμένοι. Στις πληγείσες περιοχές είναι πολλές οι φωνές κριτικης των κατοίκων για την ανυπαρξία βοήθειας τις πρώτες ώρες και την απουσία του στρατού γι’ αυτό και χθες το γενικό επιτελείο προώθησέ αρκετό οπτικό υλικό σε φωτογραφίες και βίντεο προκειμένου να καταδείξει την δυσκολία αλλά και την πολυπλοκότητα των επιχειρήσεων διάσωσης.

Η μισή και πλέον κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα λειτουργήσει Θεσσαλία, στο κέντρο επιχειρήσεων στη Λάρισα, που δημιουργήθηκε με απόφαση του πρωθυπουργού. Παράλληλα εκεί θα βρεθούν και επιτελείς της εθνικής άμυνας για τους απεγκλωβισμούς.

Κατά τις χθεσινές συσκέψεις κυβερνητικών παραγόντων για μία πρώτη εκτίμηση αποκατάστασης των ζημιών τα ποσά που ακούγονται τρομάζουν καθώς ξεπερνούν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν σκεφτεί κανείς ότι για την αντιμετώπιση των καταστροφών του Ιανού χρειάστηκαν περίπου στα 800 εκατομμύρια ευρώ για υποδομές και αποζημιώσεις μπορεί να καταλάβει πόσα κονδύλια πρέπει να διαθέσει το επόμενο διάστημα ο προϋπολογισμός. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κάτοικοι της περιοχής συγκρίνοντας την κακοκαιρία Daniel χαρακτηρίζουν τον Ιανό ως μία ψιχάλα. 

Στον προϋπολογισμό υπάρχει το αποθεματικό του 1 δισεκατομμυρίου για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών όμως ήδη αυτό το ποσό φαντάζει μικρό και η δράση της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα είναι  να αναζητήσει κονδύλια από την Ευρώπη για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και δεύτερον κατά πάσα πιθανότητα να ανακατανείμει εκ νέου πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Είναι η χαρακτηριστική και η δήλωση που έκανε χθες στα κοινωνικά δίκτυα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν γράφοντας ότι η Ευρώπη βρίσκεται στο πλευρό των ανθρώπων που επλήγησαν και πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει  τον μηχανισμών πολιτικής προστασίας. Η πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής ανέφερε ακόμη ότι μετέφερε στον πρωθυπουργό την ισχυρή ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και πρόσθεσε πως η ΕΕ είναι σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για να κινητοποιηθεί η υποστήριξη της χώρας.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία Daniel: Ερωτηματικά και οργή για την καθυστερημένη αντίδραση του στρατού- ευθύνες στον Κωνσταντίνο Φλώρο

Έφη Αχτσιόγλου από Βόλο: Είμαστε στο πλευρό των κατοίκων με όλες μας τις δυνάμεις

Φον Ντερ Λάιεν: Η ΕΕ είναι σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για κινητοποίηση υποστήριξης

Keywords
Τυχαία Θέματα